lauantai 3. lokakuuta 2020

Syksyä pukkaa

Sen aistii monin eri tavoin. Ensimmäinen havainto alkaa jo juhannuksen jälkeen. Pikkulinnut eivät enää laula. Sitten alkaa olla mustia / sinisiä länttejä kaduilla. Tietää, että mustikat alkavat kypsymään. Ja pikkuhiljaa kaikki marjat, omenat, vihannekset. Kukin omaan tahtiinsa. Keväällä juureksia kasvatetaan muovien alla, mutta kun aurinko alkaa paistamaan hiukan korkeammalta, niin saavat vauhtia kasvuunsa.

Koosteessa kantarelleja korissa, tatteja paistinpannulla sekä mustikoita ja pensasmustikoista puhdistettuija puolukoita varvuissaan.

Metsissämme on oikein vitamiinien kirjo. Sieniä on jo keväällä ja niitä löytyy vaikka kuinka paljon, jos vaan tunnistaa kaikki. Varsinkin syötävät sienet. Kun vaan osaisimme itsekin arvostaa näitä. On mustikkaa, puolukkaa, vadelmia, joita voi käydä noukkimassa ns. jokamiehen oikeudella. Kunhan nyt muistaa, ettei ihan pihapiiriin mene. Monet ovatkin ottaneet tästä pienen lisäansion. Ja mikä ettei sitä jollekin maksa, kun ei itse pysty enää. Ei sillä rahalla nyt kuitenkaan mitään palatsia rakenneta. Jokainen voi vaan koittaa kuinka kauan menee ämpärillisessä esim. mustikoita noukkiessa. Ja vielä kun siellä on niitä pahuksen hirvikärpäsiä. Hyi.

Mutta se väriloisto joka puolella. Ei voi en kuin ihastella Suomen luontoa. Joka syksy se on, mutta aina yhtä upea. On hienoa, että ennen syksyn pimeyttä saamme ihastella eri värejä eri puiden lehdissä.  Sitten tietysti, kun alkaa tuulemaan kovin on haravoinnin vuoro.

Syysvärikkäitä lehtiä puunjuurella ja puuhun nojaava lehtiharava.

Yhtä täällä Salossa jää kaipaamaan, joka toi sen syksyn tuoksun, eli sokeritehtaan haju.

                          Marjastamisiin Sisko



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti