lauantai 17. lokakuuta 2020

SYKSY JA SADONKORJUU!

Me suomalaiset, olemme hyvin pieni kansa ja kaiken lisäksi vielä hyvin vaatimatonta olemukselta. No mitäpä sitä nyt itseään kehumaan, turhaa suun pieksentää, mutta kehut, ai ai kun ne kutkuttaa somasti sisimmässämme. Taisin mennä omaan sisimpääni tällä ajatuksen tyngällä. 

 

Ahkeria ollaan myös niin työssä kuin laiskottelussa. Tuo viimeinen sana on toteamus itsestäni ja ehkä joku muukin voi sen omia. Sanotaan, että ahkeruus on ilomme ja laiskuus intohimomme.

 

Menneinä aikoina, eli Jussin aikoihin; suo kuokka ja Jussi, oli yhdistelmä, jolloin työt tuppasivat olemaan voimille käypiä. Siihen aikaan tehtiin ns. ruumiillista työtä väsymykseen asti. Varmaa oli unesta kiinni saaminen. Ei tunnettu yöasua ja peseytyminen oli pesuvadin varassa. Lauantainen sauna se oli poikaa. Oikeastaan nyt kerron nuoruuteni ajoista.

 

Muistuu mieleeni, että työntekoa ja leikkejä, niistä aineksista kesäpäivät silloin koostuivat. Sodan ja sen jälkeinen vaihe näkyi tehdaspaikkakunnalla kansanvaelluksena. Vaelluksen suuntana oli hyvät puolukkamaisemat. Ukkonen oli aikoinaan tehnyt tuhojaan palon muodossa ja justeerilla oli männikkö vedetty aukeaksi. Mäntymetsä on puolukalle oiva maaperä ja oikein rynnäköllä niitä otettiin talteen. Sunnuntaisin meikäläinenkin joutui kohdistamaan sinne kumitossunsa (sen ajan lenkkarit). 


Puolukanvarpuja marjoineen.

Isäni tekemään melko suureen saaviin puolukat survottiin. Seuraavaan kevääseen asti niitä riitti puolukkapuuroon ja marjamämmiin.  Mustikat ja sienet kerättiin korpimaisemista. Jostakin syystä sieniä ei meillä käytetty, mutta myyntiin kuitenkin. Kiertävä yleisostomies ne putsatut ja parhaat sienet haki.

 

Pakastin on nykyaikaa ja sinne niitä tarpeita kerätään talven käyttöä varten. Nykyisin syksyn satoa on korjaamassa paljon ulkomaiden ihmiset, ainakin matkustusrajoittamattomina syksyinä. Sanovat, että tekevät oikein vuoden tilin sillä toiminnalla.

 

Intouduin tässä muistellessani tekemään unohduksissa ollutta kurkkusalaattia. Reseptiä kirjoitettuna ei ollut, joten ihan muistini varaisesti tein. Noin litran lasipurkki tuli siitä täyteen. Reseptiin, täysimääräiseen tulee: 

 

3 kg avomaankurkkuja. Veitsellä tai ns. mandoliinilla muokkaat kurkut siivuiksi tai ranskalaisten muotoon

 

1kg keltasipulia - siivuta nämäkin

 

Noin 500 g hienosokeria. Laita kurkut ja sipuli lasipurkkiin ja päällimmäiseksi sokeri. Älä sekoita!


Viipaloituja kurkkuja lasipurkissa, jonka edessä valkosipuli sekä mausteita ja taustalta näkyy kirsikkatomaattejakin.

1,5 dl etikkaa -sokerin päälle. Älä sekoita. Sokeri sulaa.

 

Lisää liemeen mausteet: sinappijauhe 2 tl, suolaa 2 tl, pippuriseosta vähän. Suola on makua antava tuote miltei kaurapuurolle(kin). Ainakin vihreälle salaatille ja liharuualle.

 

Tein myös toisenkin liemen reseptini mukaiseen versioon:

Kattilan pohjalle hiukan vettä kiehumaan. Siihen etikkaa, sokeria, valkopippuria, suolaa, vaikkapa hienoa tilliä. Lisätään suippopaprikaa ja sipulia. Anna hautua rauhassa, levystä voi sulkea virran. Purkita ja maistele - lisää aineksia, jos tuntuu, että tarvitsee. Lopuksi lisäsin purkkiin kokonaisia kirsikkatomaatteja.  Soveltamalla sävellät itsellesi herkkuja – uskoo

                Niilo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti