Elettyjä päiviä edellisestä syksyisestä ”Pääasiasta”
on kulunut vuoden verran. Monenlaisia juttuja ja asioita on itse kukin joutunut
ja saanut hoidella. Monet asiat menevä ns. rutiininomaisesti. Aikaa ei ole
olevinaan, jotta ne kaikki ehtisi tekemään - huomenna sitten. Se huominen, se
on kumma, kun se tuppaa siirtymään aina vaan huomiseen…
Kuluneen vuoden aikana Suomen asukkaista 25.000 henkeä siirtyy tahtomattaan kiireettömien joukkoon. Mukaan kuuluu iso ryhmä työikäisiäkin. Osa menehtyy, onneksi monet selviytyvät, mutta eivät pysty enää työskentelemään. On niitäkin, joilla on asiat paremmin, he pystyvät sairaalamatkan jälkeen palaamaan lähes entiseen. Kuntoutusta se on vaatinut. Ehkä siinä remontoidaan myös elämän kaikki tavat ja siinä sitä työtä riittääkin. Siinä tahtoa tarvitaan! Ja sisua, joka helposti tahtoo pettää! - Kokemusta on vaikka jaettavaksi.
Meillä kaksijalkaisilla on pari erikoisen tärkeää PÄÄASIAA, jotka tuppaavat jäämään huoltoa vaille. (Tämä ei ole minun huomioni, viisaat näin kertovat).
Pää, joka heiluu kaikkein ylimpänä, sen sisäpuolelta sijaitsee aivot eli kovalevy (samannimistä rakennuslevyä mäiskittiin ennen vanhaan oikein urakalla tuvan seiniin). Nykyisin taitaa tuo kovalevy- nimitys johtua digiajasta, joka ei tahdo mennä näin kauemmin eläneen päänuppiin, sinne ns. kovalevylle.
Sydämettä tuo kovalevy, aivot, ei pitkään toimi. Siinä elin, joka löytyy joskus kuulemma kurkusta. On se aika vekkuli, kun sinne hyppii - ilo kuulemma sen aiheuttaa ja etenkin tuo parisuhteen etsintä. Lienevät huhuja vain, tällaiset havainnot. Sydän toimii pumppulaitoksena, joka siirtää ravintorikasta verta aivojen nautittavaksi. Aivojen pitää saada happea toimiakseen. Niin minä olen tämän ymmärtänyt.
Putket eivät saa mennä tukkoon. Verisuonten pitää olla joustavat sekä avoimet. Ei pumppu mahdottomiin suorituksiin pysty, varsinkaan jos putket tukkeutuvat. Valitettavasti joillakin hyviltä maistuvalta ravintoaineilla on todettu olevan negatiivinen vaikutus verisuoniin. Eläinrasvat ovat kuulemma pahasta. Nämä kuuluvat sarjaan kovat rasvat ja tekevät esteitä joustavalle verenkierrolle. Ei mikään pumppu ihan mahdottomia kestä. Näitä kovia rasvoja olisi vältettävä. Rasvojen käytössä suositellaan kasvirasvoja. Kummat tarttuvat astiankin pintaan kovemmin? Kasvi- vai eläinrasva? Minun mielestäni eläinrasvan poistoon tarvitaan työtä ja pesuainetta enemmän. Tosin ruuanlaitossa kasvirasvojen liikakäyttö ei ole suositeltavaa. Vihreät salaatit vaativat myös kasvirasvaa. Elimistömme kuulemma käyttää paremmin hyödyn salaatista saadut vitamiini ja hivenaineet.
Verenpaineen mittaus
Potilasjärjestöjen joukosta ainakin AIVOLIITTO, DIABETESLIITTO ja SYDÄNLIITTO tekevät yhteisvoimin tuloksellista työtä kovalevymme terveyden hyväksi. Näistä jokaisella on oma sektorinsa, josta valistus ja tutkimustyön tulokset lähtevät meidän tietoomme. Liitot palvelevat myös edunvalvojina.
Digitaalisia välineitä on vuosien saatossa tullut kaiken aikaa lisääntyvässä määrin käyttöömme. Yksi mittalaitteista on verenpainemittari. Mittari antaa lukemat verenpaineesta ja sykkeestä. Verenpaineen keskiarvon pitäisi olla 135 / 85 ja pulssi 50-105.
Kuulemani mukaan mittaaminen eli tarkkailu pitäisi aloittaa noin 30-vuotiaana. Ja jos verenpaine osoittaa nousua, on otettava yhteys lääkäriin. Jos pulssi osoittaa epätasaisuutta, kyseessä voi olla kammiovärinä, jota potilas ei huomaa, mutta joka voi johtaa rytmihäiriöön. Kammiovärinän oireet on syytä antaa lääkärin tutkia. Se on ymmärrykseni mukaan vaaraton, mutta lääkitys on tarpeen. Rytmihäiriö saattaa irrottaa verisuonista rasvahiutaleen ja seurauksena saattaa sydän- tai aivoinfarkti eli tukos.
Aivohalvauksesta ei lääketieteessä enää puhuta. Hapenpuute lakkauttaa aivosolun toiminnan ja niin joku osa aivoista on toimintakelvoton. Sen seuraukset ovat hyvin usein erittäin pahat. Jos potilas saadaan 2-3 tunnin kuluessa sairaalaan ja liuotushoitoon, se ratkaisee potilaan toipumisen. Aivojen hapensaanti alkaa pelata ja vauriot pienenevät.
Juuri päättyvän lokakuun viimeinen viikko oli perinteinen Kansainvälinen KORVAAMATON KOVALEVY -viikko. Sen aikana on aiemmin eri päivinä järjestetty pisteitä, joissa verenpaineen mittauksia on suoritettu. Esim. Salon AVH-kerho, jonka emoyhdistys on Turussa, oli näissä tempauksessa itsenäisesti mukana. Nykyisen terveystilanteen vuoksi tuo toiminta siirtyi verkkoon ja mediaopastamiseen. Aiemmin Salon kerho on saanut terveysalan ammattilaisiakin mukaan tapahtumaan. Mittaajilla on ollut ammattipätevyys kertoa VEREN-KIERTOHÄIRIÖISTÄ, joiden johdosta elämä saattaa suistua raiteiltaan.
25.000 kanssaihmistämme sairastuu vuosittain verenkiertohäiriöön. Sen
vaikutuspiiriin on laskettava myös potilaan lähiomaiset, puoliso, lapset, jne.
Miten selvitä... Kysymyksiä on paljon, mutta vastauksia saa hakea. Tukihenkilö
on silloin tarpeeseen. AVH-kerhosta sellaisia löytyy. Nytkin, vaikka korona
peijooni esti tuon perinnetapahtuman eli verenpainemittauksen järjestämisen.
Hyödyllinen taito ja tapa on myös oman sykkeen tarkkailu. Ellei käytössäsi ole nykyteknistä laitetta pulssin seurantaan, sen voi tehdä manuaalisestikin. Tartu toisen käden sormilla ranteessa kevyesti kohtaan, jossa pulssi eli sydämen lyönnit tuntuvat. Katso sekuntikellosta aika, lasket 30 sek. lyönnit ja kerrot sen 2:lla. Tämä on kuulemma tullut oikein tavaksi. Jos lyönnit ovat epätasaisia, eivätkä ehkä tunnu sormenpäässä, on syytä ottaa yhteyttä vaikkapa terveyskeskukseen. Tällaista juttua kannattaa omissa piireissä levittää tiedoksi - vaikkapa ompeluseurassa.
Reilusti tuli tekstiä, ehkä vähänlaisesti
varsinaista asiaa, kun jäi kertomatta suurin osa. Olisi mukava tietää antoiko
kirjoitus minkäänlaista ajattelemisen aihetta - kommentoikaa; kiitos!
Niilo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti