Onko sinulle opetettu kotona, kuinka valita kaupassa oikeat vihannekset ostoskoriisi?
Taannoin tuli
puheeksi mieheni kanssa, miksi haluan aina ostaa ohuita kurkkuja. Hän ei ollut
kuulemma ikinä kuullutkaan, että kasvihuonekurkuista valitaan kotiin vietäväksi
ne ohuimmat, koska ne ovat maukkaimmat kurkut.
Mistä voi tietää,
jos kukaan ei opeta? Äidiksi tultuani ja lasten kasvettua olen alkanut miettiä,
kuinka paljon onkaan asioita, joita lapsille pitää opettaa. Sellaisia asioita,
joita ei koulussa opeteta ja joita tänä päivänä ei ehkä enää arvostetakaan
samalla tavalla kuin ennen. Se on sitä hiljaista tietoa.
Kun meillä
ostetaan perunoita irtomyynnistä, ei koskaan valita niitä päällimmäisiä. Ne
ovat aina alttiina valolle ja voivat siksi olla vihreitä. Perunoita kaivellaan
laarin sivuilta ja takaa, sieltä alta tietysti.
Tomaattien tulee
olla napakoita, mutta ei liian kovia eikä liian pehmeitä. Kurkuista valitaan
tosiaan ne ohuet, ei paksukaisia. Kesän mittaan ainakin huomaa, että paksummat
kurkut eivät myöskään säily yhtä kauan kuin ne ohuemmat.
Grillikauden
aikana meillä syödään myös tuoretta ananasta. Sen valitsemisessa on tärkeää,
että ananaksen lehdet irtoavat nykäisemällä. Jos näin ei ole hankintavaiheessa,
ananaksen voi laittaa kotona työtasolle lehtitupsunsa päälle kypsymään. Se siis
asetetaan työpöydälle nurinpäin.
On monen monta asiaa, joita pitää tarkkailla, kun haluaa itselleen laadukkaita vihanneksia, hedelmiä ja elintarvikkeita. Lapsille yritän opettaa, että parasta ennen ei tarkoita, ettei kyseistä tuotetta voisi enää päiväyksen jälkeen käyttää. Se tarkoittaa, ettei se enää päiväyksen jälkeen ole priimaa.
Sokeana on se
hyöty puolellaan, ettei näe päiväyksiä. Nokka toimii ja se kertoo, mitkä
tuotteista voi turvallisesti vielä käyttää.
Valitse
viisaasti!
Päivi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti