keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Matkailu avartaa


Muistuu mieleen, kun ahmimalla tuli luettua matka- ja seikkailukirjoja, jotka veivät nuoren miehen kertomuksen pyörteisiin. Haaveilla saa ja pitääkin. Kirjailija on onnistunut, jos saa lukijan samaistumaan tarinaan ja sen sankareihin. Kyllä läksyt siinä sai jäädä toissijaiseksi, "vanhat" läksyt tuppasivat olemaan liian usein framilla. Matkailu kirjojen kautta, ei ole kaduttanut, mutta ne läksyt tehtävineen, siitä en kehtaa edes kertoa. Ihailin kuitenkin, miten todentuntuisia nuo sohvamatkat olivat!
Piirros, jossa avoimen kirjan yläpuolella kuviteltu merirosvojen palmusaaari ja horisontissa vanhan ajan purjelaiva.

Nopeasti tuo aika vanhentaa ja samalla tekniikka kehittyy. Sen myötä välimatkatkin on ikäänkuin lyhentyneet. Matkatoimistojen seuramatkat tulivat muotiin. Tarjonta lisääntyi ja hinnat kohteisiin alenivat. "Kauko Kaipuu" alkoi kaivertamaan suomalaisten sydämiä. Matkatoimistojen katalogit lisäsivät menohaluja. Matkalle piti päästä, vaikka siemenperunat jäisi hankkimatta. Kiihkoa lisäsi työnantajien palkitsemismatkat.

Rodos, Kreikan saari oli kohde, minne pyrittiin. Elämäntyyli viehätti meitä rehellisiä suomalaisia. Kehuttiin ennen kaikkea kreikkalaista rehellisyyttä ja ystävällisyyttä. Kos joku varastaa, niin tällainen henkilö ei sen jälkeen pystynyt asumaan yhteisössään. Oppaat kertoivat, että varas ajettiin vuoristoon asumaan. Siihen uskottiin ja ilmeisesti väite piti paikkansakin. Verotuksen suhteen sielläkin oli konstinsa. Opas kertoi, että siksi moni talo näytti keskeneräisiltä. Harjateräksen tyngät ylimmän kerroksen tasanteella oli merkki keskeneräisyydestä ja sillä siirretään talonomistajan omaisuusveron astumista voimaan.
Rodoksen elämäntyyliin pääsin tutustumaan noin 1975. Oli elämys ensikertaa tutustua saaren lämpimään henkäykseen. Eikä mikään ihme. Sillä miltei karvahattu päässä olimme nousseet lentokoneeseen. Lämpö suorastaan löi meikäläisen ällikällä. Kotimaassa järvet olivat jäässä, metsissä oli vielä täysi talvi ja pelloilla oli vasta pälvipaikkoja. Vappu oli seuraavalla viikolla.

Ruoka-annos friteerattuja mustekalan lonkeroista leikattuja renkaita ja sitruunaviipale. Herkullinen näky.

Oli aikamoinen elämys syödä mustekala-ateria, Varsinkin ensimmäiset suupalat vähän arvelutti. Porukassa oli niitäkin, jotka tätä herkkua eivät edes maistaneet. Kreikkalainen salaatti, siitä tuli fetajuustoineen oikea "tuonti"nautinto. Oliivit, niihinkin tuli jonkinlainen himo. Souvláki kréas, lihavarras kelpaa vieläkin. Kebabit, niitä oli saatava joka ilta välipalaksi. Siellä tämä tuote on täyttä karitsan lihaa. Pystyvartaaseen ladotaan liha maustettuna ja se kypsennettiin vastusten kuumentamana eli kypsyttämänä. Terävällä veitsellä liha vuoltiin siivuksi ja käärittiin "ohrarieskan" sisälle sipulisalaatin ja saslikin kera. Edullista ja hyvää syötävää.
Pääsin näkemään uimarannalla, kuinka mustekalasta (luultavasti) poistettiin veri, tai jotakin muuta ei-toivottua ainesta. Mies paiskoi kalaa kallion pintaan koko voimallaan. Toimenpide kesti melko kauan. Pyydystysvälineet, atrain ja snorkkeli oli hänen vierellään.
Vanha kaupunki tuli tutuksi sinä viikkona. Tavernat hyvine ruokineen ja juomineen samoin. Ensiaskeleetkin kansantanssin merkeissä opittiin.
Muihinkin palveluihin tuli tutustuttua. Sanontaan, että pitkätukkaista jymäytetään - vanha sanonta. Niinpä minun oli syy lyhentää hiukseni pituutta. Vanhan kaupungin aukiolla menin parturin ovesta sisään, Pyöreän pöydän tuntumassa savuketta imien istui kaksi miestä, eläkeiän aikoja sitten saavuttaneita. Ulkonäöltään herrat olivat kuin kaksi marjaa (vanha vertauskuva). Molemmilla hienot viikset ja valkoinen, puhdas takki yllään. Vahva harmaa tukka koristi heidän olemustaan. Molemmat mallikuvia kreikkalaisesta vanhasta uroosta.
Herrat tervehtivät ja toinen heistä opasti minut parturin tuoliin. Puhdas liina harteille ja sitten työvälineet, kampa ja sakset käteen. Naps, niks, niks, naps, alkoivat sakset naputtaa, niksuttaa. Eli sakset toimivat ikäänkuin motoroituna. Kampa ja sakset olivat työkalut, jotka mestari hallitsi. Vanha leikkaustyyli säilyi, mutta hiukset lyhenivät. Varsinaista leikkuukonetta ei käytetty ja rajaus kävi partaveitsellä. Nenä- ja korvakarvat saivat kyytiä pikku saksilla. Työ viimeisteltiin raikkaan tuntuisella hiusvedellä ja lopuksi rentouttava hieronta ja kampaaminen.
Palvelutaso oli huippua. Useimmat liikkeet ja sen henkilökunta käsitykseni mukaan on suvun omistuksessa. Työn merkeissä opitaan tekemään ja varsinainen muotoseikkoihin paneutuminen jää oman opin varaan. Miten sitä meillä tuo tarjoilusääntö olikaan: "Anna aina oikealta, tarjoo aina vasemmalta".
Rodos oli siihen aikaan ja myöhemminkin oiva paikka pyöräilylle. Tosin muistuu mieleeni, kun menin koskettamaan pyörän kapan lämpöä: todennäköisesti se oli kuuma, koska sormenpää paloi. Suosittelen käsijarrujen käyttöä, jos pyörässä on kappaveto. Esim. torpedokappa.
Euroopan kartta, jossa Suomikin näkyy. Sen päällä kamera, passi ja käsi, jossa seteleitä.

Kyllä matkailu kannattaa. Se avartaa lompakkoa, mutta myös kokemuksia. Hyvä kulkuväline liikuntaesteiselle on pyöräkelkka. Kokemusta kolmesta valtiosta. Tosin väline aiheutti ihmetystä, mutta sillä pystyin tosi hyvin kulkemaan.  Siitä ei mene ylimääräistä maksua lentokoneessa. Palvelu pelasi lennolla. Avustajan sai linja-autoon asti. Myöskin pyörätuolilla liikkujille löytyi erittäin hyvä palvelu.
Yhdeltä matkaltaan muisteluterveisin Niilo





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti