lauantai 28. maaliskuuta 2020

Mielikuvitusmatkalla


Luin Ann Cleevesin kirjaa Mykkä vesi. Siinä tapahtumat sijoittuvat Shetlannin saarille. Mietin, että missä ko. saaret mahtavat sijaita. Joku ajatus oli, että lähellä Färsaaria. Google Maps esille ja sieltähän Shetlannin saaret löytyivät, Norjasta länteen. Seuraava ajatus oli, että miten sinne pääsee. Koska asetukset Google Mapsissa oli ennestään kävellen, niin myös Google antoi ohjeen, miten Shetlannin saarille päästään kävellen. Aikaa ohjelman mukaan kävelyyn kuluu 20 päivää ja matka sisältää lauttamatkoja. 

Lähdin siis mielikuvitusmatkalle kartan ohjeiden mukaan. Myös mielikuvitusmatkaa varten pitää tehdä joitain valmisteluja. Jossain vaiheessa pitää yöpyä jossakin. Koska olen mukavuudenhaluinen enkä halua kantaa isoa reppua mukanani, niin minulla on huoltoautona matkailuauto, jossa voin olla myös yötä. Hyvä ystävä tulee mukaan ajamaan huoltoautoa.

Koko kävelyreitti kartalla.
Kävelyreitti


Ja matkaan: Kävely 3.118 km, 478 t

Kävellen Turun satamaan 110-tietä pitkin. Siitä laivalla Långnäsiin ja kävellen Ahvenanmaan halki Maarianhaminaan. Laivalla yli Kapellskäriin.

Sieltä opastus E18 tielle. Opastus on hyvin yksityiskohtainen, jokainen kääntyminen ja kadun tai tien nimi on mainittu, myös miten pitkään on seuraavaan käännökseen. Tukholmasta jatkan tietä E20 Ruotsin halki kohti Helsinborgia. Helsingborgista on lyhyt merimatka Tanskan puolelle Helsingöriin. Jatkan matkaa etelään kohti Saksaa. Matkan varrelle jäävät Tanskan saaret, ylitän salmet osittain siltoja pitkin, osittain lossikyydeillä. Ylitän Saksan rajan ja matkaan kohti Hampuria. Manner-Euroopassa täytyykin matkata useampi päivä. Ohitan Bremenin ja ylitän Hollannin rajan kohti Amsterdamia. Ohitan kuitenkin Amsterdamin tienristeyksen ja saavun Rotterdamiin. Täällä onkin aika hässäkkä. Olemmehan Euroopan suurimmassa satamassa. Mielikuvitukseni on joustava ja löydän Hullin lautan lähtölaiturin melko helposti.

Rattoisan merimatkan jälkeen Hullin satamassa saan tehdä kävellen kunniakierroksen ennen kuin pääsen jatkamaan matkaa. 


Kartta reitistä Hullin satamassa.
Hullin sataman reitti


Seuraavana etappina minulla on North York Moors National Park. Siellä laitamilla aion viettää muutaman lepopäivän. Löysin Lion Inn nimisen majatalon, josta on mukava tehdä päivittäisiä retkiä ympäristöön. 

Lion Inn majatalo.
Lion Inn

Jatkan matkaani kohti Edinburgia. Matkalla kuljen toisenkin Kansallispuiston kautta nimeltään Northumberland National Park. Maisemat ovat komeat ja korkeuserojakin on, joten matka alkaa rasittaa. Edinburgin salmen ylitän siltaa myöten vaikka lauttayhteys olisi tarjolla. Jatkan matkaa itäisessä Scotlannissa kohti Aberdeeniä. Nimen nähdessäni mietin, että näenköhän matkan varrella Aberdeen anguksia, komeita mustavalkoisia nautoja.

Aberdeenin satamassa etsin Shetlanninsaaren lauttalaiturin. Kävelymatkani alkaa olla lopuillaan. Vielä viimeinen laivamatka ja sitten olen perillä. Tällä matkalla en ole ajatellut lainkaan mitä aion perillä tehdä. Se on ihan oma jutun aiheensa. Pääasiassa tällä matkalla on ollut itse matkanteko.                                                            

Eila




Satelliittikuva Pohjanmerestä.
Satelliittikuva: Pohjanmeri

Wikipedia:
Shetlandinsaaret eli Shetlanti (engl. Shetland, gaeliksi Sealtainn) on Skotlantiin kuuluva saariryhmä Ison-Britannian saaren pohjoispuolella Pohjanmeressä Orkneysaarten ja Färsaarten välissä. Se on myös yksi Skotlannin 32 hallintoalueesta (council area). Shetlandinsaariin kuuluu yksi suuri ja kymmeniä pieniä saaria. Hallintoalueella on arviolta 23 200 asukasta (vuonna 2015) ja sen pinta-ala on 1 466 neliökilometriä. Pääkaupunki on Lerwick.

Historia:
Viikinkien valloitettua aiemmin piktien asuttamat saaret niistä tuli 500 vuodeksi skandinaavinen siirtokunta. Viikingit käyttivät saaresta nimeä Hjaltland. Saaret siirtyivät Tanskalta Skotlannille vuonna 1472, koska Tanska ei maksanut kuningas Jaakko III:n tanskalaisen puolison myötäjäisiä. Skandinaavista nornin kieltä saarella kuitenkin puhuttiin vielä 1700-luvulle saakka.

Talous:
Pääelinkeinoja saarilla ovat öljyn ja kaasun tuotanto, kalastus ja maanviljely. Shetlanti tunnetaan shetlanninponien ja shetlanninlammaskoiran kotimaana. Sen asukkaat korostavat skandinaavisia juuriaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti