lauantai 7. maaliskuuta 2020

Saavutettavuus


Saavutettavuus ja mitä se tarkoittaa?


Pähkinänkuoressa, virallisesti määriteltynä, tästä on kyse: ”Saatat kuulua niihin, jotka pystyvät käyttämään verkkopalveluita ilman ongelmia. Sinulla on ehkä sorminäppäryyttä osua pieniinkin klikkailtaviin kohtiin. Silmäsi erottavat tekstin, vaikka se olisi pientä ja tausta olisi värikäs. Jaksat lukea monimutkaisempaakin asiantuntijatekstiä ja käyttää energiaa löytääksesi etsimäsi.

Kaikille verkkopalveluiden käyttäminen ei kuitenkaan ole yhtä helppoa. Eikä sinuakaan ehkä haittaisi, jos verkkopalveluita olisi sujuvampi käyttää.

Suomessa on yli miljoona ihmistä, jotka tarvitsevat saavutettavuutta. Se on valtava määrä ihmisiä, jotka joutuvat taistelemaan arkisten asioiden hoitamisessa. Monet jäävät kokonaan verkkopalveluiden ulkopuolelle.

Saavutettavuusdirektiivin tehtävä on edistää yhdenvertaisuutta. Siis sitä, ettei kukaan jää palveluiden ja yhteiskunnan ulkopuolelle. Tavoitteena on, että jokainen pystyy toimimaan täysivertaisena yhteiskunnan jäsenenä. Eli asioimaan virastoissa ja kunnan sivuilla tai hoitamaan asiansa verkossa.

”Saavutettavuusdirektiivi ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö vaativat viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta astui voimaan 1.4.2019. Saavutettavuus-vaatimusten soveltaminen käynnistyy portaittain 23.9.2019. Saavutettavuusvaatimusten neuvonnasta ja valvonnasta vastaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto."



EU:n tähtiympyrä, keskellä pykälämerkki.



Ehkä olet jo huomannutkin, että myös Yhdistävä tekijä on siirtynyt noudattamaan tätä(kin) direktiiviä. Asiantilaa ollaan SYTYssä autettu voimallisesti eteenpäin, mm. järjestämällä viestikoulutuskokonaisuus aiheesta ”Saavutettavuus”. Toivottavasti kaikki ne, joita jäsenyhdistyksissämme asia koskee, ovat osallistuneet tähän useampia kertoja käsittäneeseen kurssitukseen.

Tämän bloginkaltaisen sivustomme osalta taustaa tummennettiin ja sille mahdollisimman selkeäksi kontrastiksi valittiin valkoista väriä käyttävä Verdana fontti eli kirjasintyyli. Se kuuluu sekä Windows, että Mac -koneiden peruskirjasinlajeihin, joten sen pitäisi löytyä kaikkien laitteilta. Selkeyttä lisäämään on valittu myös riittävän suuri kirjasinkoko, joka meillä on 16 pistettä, mikäli näyttösi toistoarvona on 100%. Tiesithän, että voit tietokoneella ja mobiililaitteilla muuttaa myös näkymää sekä suuremmaksi, että pienemmäksi. Pääasia, että näet kaiken omasta mielestäsi riittävän selkeästi, jolloin näkymä kohdallasi ”edistää kaikkien mahdollisuutta toimia täysivertaisesti digitaalisessa yhteiskunnassa” ja luo edellytykset ”verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutetta-vuudelle sekä parantaa digitaalisten palveluiden laatua”. Ja jälleen yhtä EU:n ohjaamaa käytäntöä ollaan Suomessa suuremmin pullikoimatta toteuttamassa.

Vakavasti ajatellen tuon selkeyden eli saavutettavuuden merkitys on monesti paljon enemmän mitä edes pysähdymme ajattelemaan. Eikä yksin se, että tekstistä saa aiempaa paremmin selvän, sen olisi myös oltava selkeämmin ymmärrettävää, helppolukuista ja myös kuvallisen aineisto osalta tekstitettyä niin, että esimerkiksi näkövammaiset ”kuulisivat” mistä on kysymys. Mm. kuviin liitetään ns. ALT-teksti, joka ei näy luettaessa, mutta heidän laitteillaan kuunneltaessa, siitä selviää mitä kuvassa on taikka tapahtuu. Eli saavutettavuus vaatii paljon. Toivottavasti se täyttää sekä asetukset määränneen, että palvelusta hyötyvän tahon odotukset. Meistä olisi tärkeää, että nämä ulkonäkömuutokset miellyttäisivät silmääsi – Yhdistävän tekijän sisältö pyritään pitämään entisenlaisena. Mutta molempiin, ulkoasuun, että sisältöön, voit antaa palautetta jokaisen postatun jutun lopussa olevan kommenttiosion kautta! Meistä jokainen kynäilijä toivoo Sinun olevan saavutettavuutemme rajojen sisäpuolella ja, että Sinä saavuttaisit tyytyväisiä tuokioita Yhdistävää tekijää seuraillessasi! 
Tämän sivun ylläpitäjänä
 Iso-Timppa


         

Saavutettavuusvaatimusten neuvonnasta vastaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Lisätietoja verkkosivulta 

2 kommenttia:

  1. Tuo valkea tummalla pohjalla on kyllä selkeä, mutta noin isot sanavälit eivät tunnu luontevilta. Vähän kuin kuuntelisi selkokielisiä uutisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanaväleihin vaikuttaa parikin eri asiaa - intenetissä julkaistavien tekstien perusasetuksien määritteistä johtuen. Ensinnäkin tekstityyppi (Verdana) on monia fontteja hiukan leveämpää, mutta sanavälien kokoon vaikutta enemän se, että käytössä on ns. tasapalsta (kummaltakin reunalta tasattu) lukemistä selkeyttävän ja sitä tukevan muotonsa vuoksi. Jos käyttäisimme tavutusta, sanavälit olisivat samankokoisia ja koko ajan ns. normaaleja, mutta kun lähes jokaisella netin käyttäjällä kuvaruudun koko ei ole sama, eikä sitä aina ole määritelty 100%:seksi, niin lopputuloksen näkymästä tulisi hyvin monen kohdalla hyvinkin erilainen mitä alunperin on tarkoitettu, jopa hyvinkin luonnottaman hassu. Siksi yleinen ohje nettiin tekstiä kirjoitettaessa on se, ettei paineta Enteriä rivinvaihdossa, eikä tavutus ole käytössä! Ja kun teksti on määritetty tasapalstaksi kokonaisten sanojen kanssa, niin se tasataan automaattisesti sananväleillä. Joskus, kun huomaan postattaessa (100% lähtökohdalta) todella suuren sanavälin, niin silloin manuaalisesti lisään sinne sanavälin korjaavan tavutuksen - silläkin riskillä, että jos/kun sivua katselee vaikkapa 120%:lla näytöllä, tuo tavuviiva näkyy hassusti siellä yhden sanan keskellä kirjoitusvirheenä. Että yrittäkää sietää jokunen erikokoinen sanaväli; se kuuluu tähän selkeämpää näkymää varten käytettävään 16 pisteen fonttikokoon. Pienemämllä, mutta vain tarkkanäköisimmille selkeästi näkyvällä fontilla, tasapalstallakin sanavälit pysyisivät tuntuvasti pienempinä - silloin ei vain enää tavoitteemme saavutettavuudesta täyttyisi. (Tässä vastauksen tekstissä näkyy vähemmän isompia sanavälejä asentava toteutus pienemmällä tekstikoolla! Täytynee kokeilla kuinka selkeästi blogi on kaikkien luettavissa, jos tekstikokoa pienenettäisiin 14 pisteeseen...)
      _IsoTimppa_

      Poista