lauantai 25. huhtikuuta 2020

Pidetään huolta toisistamme ja itsestämmekin

"Mitä tänään mietin🤔. Sitä kuinka ennen, siis aikaa ennen nyt oli välillä tulisilla hiilillä, kun ei ollut rientoja ja muita menoja eli ns. koti-iltoja. Nyt on suorastaan ihanaa, kun edessä on vapaa viikonloppu ja ei tarvitse poistua kotiovelta minnekään. Ja töiden jälkeen suihku on aivan taivaallinen paikka, päivän pöpöistä puhdistautumista ulkoisesti. Olen vain "kaupantäti" eli en pahimmassa tulilinjassa maamme hoitohenkilökuntaan, laitoshuoltajiin ja muihin tärkeisiin ammattiryhmiin nähden, mutta silti välillä arkisin mietityttää töihin lähtö. Meillä jokaisella on joku lähipiirissä, joka kuuluu riskiryhmään. Pidetään huolta toisistamme!!! ❤️” 

Näin kirjoitti tyttäreni koronaviruksen saavuttua maailmalta Suomeen.

Kasvosuojin varustettu 3-henkinen perhe. Piirroskuva.

Tämä virus valloitti myös tiedotusvälineet, joista kaikki pauhaavat siitä tuutin täydeltä. Käynnissä olevat aseelliset selkkaukset ovat jääneet tiedottamisessa kakkoseksi. Taistelu virusta vastaan on etusijalla. Syystäkin, koska kyseessä on koko maapalloa koskeva asia. Sodassahan aina vastapuoli koettaa torjua hyökkäyksen. Toivottavasti torjuntataistelu koronavirusta vastaan tuo pikaisen voiton. 

Tämän voiton saavuttamiseen tarvitaan kaikkien panos. On uskottava, että vihollinen viruksen muodossa on tosi ovela. Se ei pidä melua itsestään ja on näkymätön. Tämä vihollisemme ei huuda uraa eikä hakkaa päälle taistelu- eli sotahuutoja. Sen ei tarvitse. Ei ole pitkää aikaa siitä, kun olimme taisteleva osapuoli, isämme ja veljemme tehostivat sotahuudolla hyökkäystilanteissa. Silloinkin maailma oli kauheassa tilanteessa. Kun Väinö Linnan romaanin mukaan tehty Tuntematon sotilas näytettiin valkokankaalla; nuoret katsojat totesivat: “ei voi olla totta, ei siellä noin kauheaa ollut”. Eräs veteraani kuuli mitä nuoret puhuivat ja totesi siihen: “ei ollutkaan, siel oli monta kertaa kauheempaa”! Sota oli katastrofin aikaa. Maailma lamaantui, elämä oli vaikeaa. Ihmisiä vammautui, lapset menettivät isänsä. Lama ja puute oli todellinen. Kuinka meidän käy, oli monen päällimmäinen ajatus. Siitä selvittiin työtä tehden, yhteistyö oli voimavaranamme. 

Voimme kuvitella, että koronavirus hyökkää yksilönä ja me teemme huolimattomalla käytöksellämme siitä sotajoukon.  Sitä vastaan tiedehenkilömme avustajineen valmistelee vasta-asetta viruksen torjuntaan.

Suojautumiseen käsineet, kasvosuojus ja käsidesipullo.

Se on mittava määrä erilaisia juttuja; lääkkeet, hengityslaitteet ja suojautumisvälineet. (Uutisten mukaan valtioiden ja maanosien kiistaa riittää tästäkin asiasta.) On kerrottu, että laitteiden kysyntä olisi suurempi kuin valmistuskapasiteetti. Koronavirus leviää nopealla vauhdilla. Yksi pienenpieni “ötökkä” kun pääsee tarttumaan ihmisistä ihmisiin sylkipisaroiden tai kosketuksen välityksellä, jopa oletetaan sen olevan vaarana myös ilmassa säilyvinä partikkeleina, joita jää elämään myös kaikille pinnoille, joihin tartunnan saanut koskettaa. Sillä tavalla viruksen uusi kantaja eli isäntä, jolla ei ole puhevaltaa, kasvattaa ja hyysää tätä pahaa tulokasta, joka jakaantuu ja muuttuu, saattaen jopa tukehduttaa isäntänsä. Nesteestä täyttyvistä keuhkoista ei happea verenkiertoon saa. Tukehtumiskuolema on tosi kivulias - ymmärtääkseni.  Mutta miksi suomalaisen on niin vaikea taipua ohjeistukseen? Emmekö ymmärrä niiden olevat itsemme, kaikkien lähimmäistemme ja koko Suomen kannalta ensiarvoisen tärkeää noudattaa. Siksi tuo alkuun lainaamani “mitä tänään mietin”. Tuon kysymyksen voisi jokainen esittää itselleen ja vastata rehellisesti, että taas tarvitaan “Talvisodan henkeä”, jotain yhteistä ajattelemisen ja tekemisen voimaa, jolla selätämme tämän vihollisemme. Ja sairastumistilanteen normalisoiduttua, edelleen yhdessä toimien, rakennamme Suomen takaisin nousuun - niinhän me olemme tehneet sotien jälkeisenä aikana aina ennenkin! Yhteisvoimin kansana!
Niilo

Ps. Kaikesta huolimatta meidän on otettava järki käteen ja elettävä niin kun neuvotaan. Seitsenkymppisten ja sen yli on pysyttävä kotioloissa eli “arestissa” - mahdollisimman vähän kosketuksissa ympäristöön. Liikuntaa tarvitaan, mutta ei porukassa. Me kauan eläneet olemme riskiryhmää alentuneen altistumisherkkyyden takia.

Joku on jo sanonut: “KYLLÄ SE SIITÄ”!
Pöydän äärellä potilas, sairaanhoitaja ja lääkäri, joka kohottaa peukkua!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti