lauantai 11. huhtikuuta 2020

Mämmiä

Mämmillä on vitsailtu iät ajat suomalaisten kummallisista ruokatottumuksista. Talkkuna on toinen. Muistan jo koulupoikana kuulleeni sellaisen lauseen, joka on jäänyt mieleeni. Savolainen oli eksynyt Hämeeseen ja syönyt mämmiä. Aamulla hän sanoi: ”Millaist mämmii se on, kun illalla syö, niin aamulla on kurat repussa?” Näin voi käydä herkemmille.

Olen kotoisin siis Hämeestä. Kotipaikkakuntaani Orivettä kutsutaan myös ”Mämmiläksi”. Sen on tehnyt kuuluisaksi Tarmo Koivisto.

Tarmo Koiviston MÄMMILÄ -kirjojen ja sarjakuvien logo.

Hänen isänsä oli suutari, jonka luona olen nuorena 1950-luvulla korjauttanut monet kengät. Kun olin hänen suutarin verstaassaan Paltanmäen juurella, hän mieluusti uteli minun kotiasioistani. Syy oli se, että tämä suutari Kalle Koivisto oli politiikassa mukana ja minun isäni taas oli Oriveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Muistan oikein hyvin sen kerran, kun Kalle oli ensin udellut kaikenlaista, niin hän sitten esitteli Tarmon piirustusta minulle kehuen poikansa taitoja. Minun muistikuvani mukaan Tarmo oli piirtänyt voipaperille läpi kuvan jostakin Aku Ankka-lehden sivusta. Myöhemmin verstaan seinällä oli runsaasti Tarmon piirustuksia. Minua vähän nuorempi Tarmo on tehnyt sarjakuvakirjoja tästä ”Mämmilästä”. Tänään hän piirtää mm. pilakuvaa APU-lehteen, sivu 11. Toinen naapurin poika Mämmilästä, Hannu Parpola, oli aikoinaan APU-lehden päätoimittaja!

Minun kotitalooni oli ennen talvisotaa valmistunut laajennusosa. Siinä oli makuukamari ja verstashuone, jossa oli höyläpenkki ja puutyökalut. Nurkassa oli punaisista tiilistä muurattu leivinuuni.

Muutama tuohesta tehty mämmirove , joista suurimmassa on lusikka valmiina nautintoon...

Äitini osasi tehdä mämmiä oikeisiin tuohituokkosiin. En tiedä kuka ne oli tehnyt. Todennäköisesti Tuomen mummo Enon kunnasta, joka teki meille myös saunavihdat koko talveksi. Yksi sellainen tuokkonen on minulla vieläkin muistona. Jos mämmi oli uunissa tuohituokkosessa ilman voipaperia, oli sen puhdistaminen työlästä. Tuokkosia oli varmaankin paljon, koska niissä mämmi meillä oli yleensä ilman voipaperia. Olen aina syönyt mämmiä mielelläni – kävin juuri mämmi -välipalalla kesken tämän kirjoittamisen – ja jatkan uusin ajatuksin syötyäni ”Kymppi”-mämmiä ja Flora Vanillea.


Ennen vanhaan oli kermaa ja maitoa kyytipoikana. Tiedän, että moni ei voi sietää mämmiä ollenkaan. He ovat yleensä samoja, kuin talkkunanvastustajat. Nykyään kaupassa on monentyyppistä mämmiä. Ostan aina sitä samaa hyväksi havaittua, jota äsken söin.

Tyttäreni on työssä Frankfurtissa Deutsche Bankissa. Sen investointiosastolta oli hänen tuttava naishenkilö Helsingissä avaamassa pankinkin rahoittamaa kauppakeskusta. Se tapahtui pääsiäisen aikaan pari vuotta sitten. Joku suomalaisista isännistä oli houkutellut hänet maistamaan mämmiä! Aika harvinaista on, että joku ulkomaalainen edes maistaa. Seuraavan kerran, kun olimme lähdössä Saksaan ja tämä naishenkilö sai tietää matkasta, hän kysyi, voisinko tuoda hänelle mämmipakkauksen. No, hän sai sitä herkkua mukaansa heti lentokentältä, kun olivat vastassa meitä.

”Senkin mämmikoura” saatetaan sanoa, jos joku sohlaa kömpelyyttään jonkin asian. Se olisikin ihan oma juttunsa selvittää, mistä tuo sanonta sai alkunsa? Nyt vanhemmiten on alkanut käydä niin, että esineet putoavat tuon tuostakin kädestä. Mämmilän pojasta on alkanut tulla mämmikoura!
 Eero 

2 kommenttia:

  1. Varmaankin Häme on maakunnista jossa mämmin valmistus on aloitettu. Lapsuuden muistikuvan mukaan kotikylässäni valmistettiin Mämmiä joka torpassa ja se paistettiin leivinuunissa tuokkosissa. Tuokkosten koko vaihteli tietenkin koivun ympärysmitan mukaan. Tuokkosen tekoa minäkin sain harjoitella. Koivuvitsalla päädyt suljettiin.
    Pusula ja Karkkila kuului alueeseen jossa Mämmin raakaaineena maltaiden ja ruisjauhon lisäksi on peruna. Kaupalliseen, leipomoiden toimintaan tuli myös niinsanottu Mallasmämmi. Siinä tarvittiin runsaasti sokeria syömiseen. Sokeroinnin jälkeen tuote oli jotakin mämmin vatinetta.
    Perunamämmin tekoa voi verrata jossakin mielessä vanhanajan Perunalimpun tekoon, siinö myös taikina imellytettiin.
    En ole aivan varma, mutta Renko on maakunta jossa mämmin käytössä kytetään perunaa.
    Kymppi mämmi on kuuluisa mämmin teostaan. He valmistavat perinteisen rinnalle myös Perunamämmiä. Peruna hiutaleista tosin.
    Minulla on tallennettu perunamämmin teko ohje.
    Muistan padan, joka isokokoinen ja Högforsin valimon tuotetta. Pataa käytettiin Perunalimpun sekä mämmin valmistukseen. Sama pata oli minulla hiili grillinä. Ei pidä enään vettä. Pohjaan poratut ilmanotto reijät pitävät siitä huolen.
    Perunamämmiä saattaa olla tavaratalojen valikoimissa. Minun oli tyytyminen yhteen mmmiroposeen. Siitäkin voi syyttää tää Corona viirusta.
    Kaupassa oli sillä hetkellä tuote miltei loppu, sain viieisen,

    VastaaPoista
  2. Anonyymi21:06

    Perunamämmi.

    Karkkilasta löytyi myös Karkkilan pitäjänruoan, perunamämmin ohje. Näitä ohjeita sattuu joskus löytymään myös painettuina, vaikka aika usein perunamämmi tehdään näppituntumalla lisäämällä perunasose tavalliseen mämmiseokseen.
    Karkkilan perunamämmi imelletään aidosti perinteiseen tapaan. Siirappia ei lisätä ja makeus saadaan aidosti imeltämällä.

    Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; ainekset:

    4½ litraa vettä
    2½ kg perunoita, jauhoisia - tai kiinteitäkin
    1 kg ruisjauhoja
    1 kg mämmimaltaita
    300-400 g appelsiininkuorihilloa taikinaan tai lisukkeena lautaselle
    2 teelusikallista suolaa

    Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; valmistusohje:

    1. Pese ja kuori perunat kattilaan.
    2. Kypsennä perunat täysin kypsiksi koko vesimäärässä ilman suolaa. Jätä perunoihin hiukan vettä helpottamaan soseuttamista ja ota loppu keittovesi talteen, pidä vesi noin 70 aeteisena.
    3. Soseuta perunat tasaiseksi soseeksi. Lisää soseeseen talteen otettu keittovesi, niin että muodostuu vetinen perunavelli. Jos tarpeen, jäähdytä vetinen perunavelli noin 70-73 asteiseksi.
    4. Lisää 70 asteiseen vetiseen perunavelliin vähitellen vispaamalla kaikki maltaat ja jauhot niin että muodostuu notkeahko puuromainen sose.
    5. Siirrä sosekattila imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa imeltymisen edistymistä sosetta maistamalla.
    6. Lisää soseeseen imeltymisen jälkeen appelsiininkuorihillo ja suola ja sekoita hyvin. Lisää vain tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Appelsiininkuorihillon voi lisätä myös lautaselle.
    7. Kuumenna sose kiehuvaksi. Sekoita koko ajan tehokkaasti ja varo pohjaan palamista. Siirrä sosekattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
    8. Laita sose paistovuokiin. Valele pinnalle 2-3 kertaa muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vahvaa siirappivettä voi valella 1-2 kertaa.
    9. Paista aluksi 190-200-asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 125-145 asteeseen.
    Paista Karkkilan perunamämmiä noin 3 tuntia.
    10. Anna perunamämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää. Perunamämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermamaidon ja sirotesokerin kera.

    VastaaPoista