keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Riverdance ei olekaan sama juttu kuin rivitanssi...

Aloitin syksyllä uuden harrastuksen, irlantilaisen tanssin eli tuttavallisemmin irkkutanssin. Eksyin kokeilemaan sattumalta, kaverin houkuttelemana. Vanha tuttu lavisryhmä oli täyttynyt ennen kuin ehdin ilmoittautua, ja hyvä niin, koska muuten en tietäisi irkkutanssista edelleenkään mitään. Oikein toimiva tapa muuten aloittaa uusia juttuja näin vahingossa, olen ennenkin löytänyt hauskoja harrastuksia ilmoitustaululta tai tutun vinkkaamana!

Minulle Euroviisujen Riverdance-esitys vuonna 1994 ei jättänyt pysyvää muistijälkeä. Varmaan nukahdin telkkarin ääreen, jos edes seurasin koko viisuja. Rivitanssia taas pääsin kokeilemaan serkkuni syntymäpäivillä, ei siis kokemuspohjaa siitäkään. On ollut hauska huomata miten iloisesti nämä kaksi lajia menevät sekaisin. Riverdance muistuttaa suomalaisen korvissa niin paljon rivitanssia, että erehtymisiä on odotettavissa. Ja saattaahan molemmissa alkuasetelma olla rivimäinen, mutta muuten eroja on aika paljon. 

Irlantilaistanssijain jalkoja ilmassa askeltamassa.

Asut, askeleet, musiikki... itse olen tutustunut vasta alkeisiin, mutta varpaisillaan on tullut oltua enemmän kuin missään muussa liikunnassa. Lonkkien ulkokiertoa harjoitellaan ja kädet viuhuvat missä sattuu, kun ne “oikeilla tanssijoilla” pysyvät alhaalla, vaikka taivas putoaisi.

Irlantilaistinssin jalkojen asentoja jalkineiden koskettaessa sekä kantojen, että kärkien osaalta lattiaan...

Irlantilaisen tanssin synnystä on erilaisia tarinoita, ja yksi kertomus on, että kun kansaa kiellettiin tanssimasta, pidettiin ylävartalo paikallaan, jottei tanssi näkyisi ikkunasta... olipa tarina totta tai tarua, tanssiasennon kuten liikkumisenkin tulisi näyttää vaivattomalta ja kevyeltä. Siinä onkin hyviä tavoitteita seuraavalle vuosikymmenelle. Ihan sinne Michael Flatleyn tasolle tulen tuskin yltämään, mutta olisihan sekin jo jotain, että saisi jalat liikkumaan musiikin tahtiin!

Tanssiterkuin, Auli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti