keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Savustuksen helppoudesta

Olipa kerran aviomies, joka piti ruoanlaittamisesta. Hänellä oli ihana perhe, varsinkin vaimo. Isännän syntymäpäivälahjaksi emäntä osti kaasusavustimen rakkaalleen. Ajattelihan rouva toki tässä niin itseään kuin koko perhettäänkin.

Eräänä huhtikuun perjantaina, joka sattui vieläpä olemaan pitkäperjantai, oli aika koota isännän syntymäpäivälahjaksi saatu kaasusavustin. Kymmenen jälkeen aamulla oli isäntä poikineen jo pihamaalla avaamassa isoa pahvilaatikkoa.

Tovi jos toinenkin siinä meni kootessa tätä kauan kaivattua kaasusavustinta. Lähes loppuvaiheessa huomattiin, että savustimen mukana oli tullut vahingossa kaksi samanlaista osaa. Toisessa seinässä olisi pitänyt olla reikä, toisessa ei. Tämän paketin mukana tulleissa seinissä ei kummassakaan ollut kyseistä reikää. Nälkä alkoi jo olla, joten todettiin, että mennään ehjilä seinillä.

Savustin kasassa, joten kaasupulloa hakemaan huoltoasemalta. Kaasuletkun asennus ja yhdistäminen savustimeen tuotti pettymyksen: letku oli liian lyhyt. Ei auttanut grillistä otettu kaasuletkukaan asiaa, sekin oli liian lyhyt.

Nälästä kiukkuisina lähtivät isä ja pojat ostoksille. Hankittiin uusi, pidempi kaasuletku ja tulihan siinä paljon muutakin mukana…

Valokuva jutun kaasusavustimesta ja siihen liitetystä kaasupullosta.

Lopultakin saatiin savustin toimintaan. Emäntä suolasi kalan ja liotti leppälastut. Mutta voi, savustimen piti olla ensin tyhjänä ja täysillä 30 minuuttia, jotta kaikki ylimääräiset pöpöt saivat kyytiä.

Nälkä oli jo niin, että näköä haittasi, muidenkin kuin emännän näköä. Lopultakin iltakuudelta tuli lämmin, savustettu kala ulos savustimesta.

Oi sitä onnen määrää, kun kokonainen iso kalafilee hävisi nälkäisiin suihin huokausten siivittämänä. Herkkua oli! Ja siitä pitkäperjantaista tuli kirjaimellisesti nimensä mukainen. Niin pitkään ei koskaan ole ruokaa odotettu, eikä se koskaan ole niin hyvältä maistunut! Ja koko kesä edessä tuon ihanuuden kanssa! Mitä kaikkia herkkuja vielä saadaankaan…
Päivi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti