lauantai 29. kesäkuuta 2019

Kunniapalkinto


Käynti kirpputorilla voi johtua monesta syystä. Joku hakee design-tuotetta, joka myöhemmin paljastuu todella kalliiksi ja siitä on maksettu vain muutama euro. Joku toinen etsii puuttuvaa palaa johonkin kokonaisuuteen, esimerkiksi astiastoon. Onkohan niin, että suurin osa hyllyjen välissä liikuskelevista vain kuluttaa aikaansa ja ostaa heräteostoja?

Näin kävi minulle. Vallankin vanhat esineet ovat mukavia tarkasteltavia. Muisto lapsuuden kodista saattaa nousta mieleen: ”Tuollainen meilläkin oli!”

Eräässä hyllyssä oli paljon vanhoja esineitä. Joku kuolinpesän vintti oli tyhjennetty? Otin hyllystä käteeni noin 20 cm korkean palkintopokaalin. Se oli patinoitunut messinginoloinen pytty. Pyörittelin sitä kädessäni ja havaitsin, että kyljessä oli jotakin tekstiä. Hämmästykseni oli suuri, kun luin: ”Kunniapalkinto lahj. Johannislundin Lasitehdas”.


Pokaali maksoi seitsemän euroa ja lähti mukaani. Syy oli se, että meillä on ollut parikymmentä vuotta kesäpaikka kyseisellä lasitehtaalla. Toiminta tehtaassa päättyi vuonna 1960, jonka jälkeen myöhemmin työväen asuntoja alettiin vuokrata. 

Kotiin tultuani laitoin Googlen etsimään, mikä on kunniapalkinto? Ei tullut selkeää vastausta. Tuttavani sanoi, että mikset kysynyt kirpputoripöydän pitäjältä, mistä pokaali on peräisin? Kysyinkin. Hän oli ostanut sen Kuusjoelta Vanha-Puuska-nimisen talon pihakirppikseltä. Hän ei tiennyt siitä sen enempää. Myös Vanha-Puuskan talo oli hiljattain vaihtanut omistajaa, joten ei oikein löytynyt ketään, joka olisi jotain osannut kertoa.

Sitten ajattelin kysyä neuvoa Jokisen Kello- ja Kulta-liikkeestä. Eino Jokinen oli perustanut kyseisen liikkeen vuonna 1932 ja myi mm. palkintopokaaleja vuosikymmeniä. Niitä myydään liikkeessä vieläkin. Ei varsinaista vastausta ongelmaan tullut sieltäkään. On ihan mahdollista, että pokaali on hankittu Jokiselta Salosta.

Loppupäätelmä on se, että lasitehdas on sponsoroinut, kun jostakin ”hyvästä työstä” on annettu kunniapalkinto. Arvailujen varaan jää se, onko ollut jokin kilpailu: yleisurheilu-, hiihto-, ravikilpailu tms. Vai onko kysymys maanpuolustusharrastuksesta (Suojeluskunta, lotat jne.), hevoskasvatuksesta, metsästysseurasta tms. Pokaalissa ei ole mitään päivämäärää tai saajaa. Oletettavaa on, että se on annettu 1930-40-50-luvulla.

Nykyiset lasitehtaan alueen omistajat ovat kiinnostuneita tehtaan historiasta ja esineistöstä. Tämänkin pokaalin todennäköisesti luovutan heille aikanaan sopivassa tilanteessa. Pitää jäädä vaan odottamaan sellaista sopivaa hetkeä!
                   Eero 













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti