”Rakkaan lapsen” nimivalikoiman
kerrotaan olevan laajan ja väittäisin otsikkoaiheen merkityksiäkin löytyvän myös
muiltakin elämän alueilta kuin vain kahvipöydästä, mutta tuosta viimemainitusta
puhutaan nyt:
Suomen parhaan (kesä)torin
tittelin yleisöäänestyksessä voittaneelle kauppa-aukiollemme torireissun
tehdessäni munkkikahvit ovat sen kruunaajana! Mutta mikä on tuon merkillisen kahvin
seuralaisen maukkauden tausta, sitä yritän pohtia tietotekniikan hakuja hyödyntäen.
Ja vaikka ”Raholan syötävät
sanat” avaa melkoiset määrät ruokatietouden ovia ja aakkostettuna munkki löytyy
”ämmän” kohdalta, niin ei sekään tälle takuuvarmaa tietoa anna syntyvaiheista
saakka. Lapsuusmaisemissani munkki käsitettiin pyöreäksi, hilloa sisältäväksi
ja ”rasvassa uittamalla” kypsennetyksi, sokeripäällysteiseksi palleroksi, mistä
johtuen täällä nykyisellä kotiseudullani esiintyvää munkkirinkilää vierastin
munkkikahvien osana, mutta… ”sana munk tarkoittaa Ruotsissa
nimenomaan rengasmaista munkkia, jota meillä on totuttu sanomaan donitsiksi.
Keittokirjoissa tunnetaan kuitenkin pääasiassa meikäläisen munkin näköinen,
lähes pallomainen leivonnainen. Niitä varten on olemassa erityinen munkkipannu,
jolla ei rengasmaisia munkkeja voida tehdäkään”! Että simmottis! Ja tuolta lännen
suunnaltahan sanoja(kin) olemme käyttöömme saaneet.
Mutta, mutta… Mistä juontaa se,
että munkki on munkki – kahvipullana? Edelleen Ruotsin suunnalta: ”Sanan raggmunk
kohdalla munkki selitetään lyhyesti: turpeaa pullaa on verrattu
lihavaan munkkiin”. Siis luostarilaitoksesta. Ilmankos jotkut
koiranleuat puhuvat ”tyttömunkeistakin”!
Meillä Suomessakin on melkoinen
listaus erilaisista munkeista – esimerkiksi ainakin
Iso ja pieni
hillomunkki
Kolmiomunkki
Nallemunkki
Possumunkki
Munkkirinkilä
Mustikkamunkki
Viinermunkki
Pähkinämunkki
Piispanmunkki
Kerrosmunkki
Suklaamunkki
Kinuskimunkki
Berliininmunkki
Kuinka sitten maailmalla –
ainakin Donitsi, joka ei siis ole munkki, vaikka ehkä sukulainen muotonsa
vuoksi, tuntuu olevan varsinkin amerikkalaispoliisien lähes ainoa ravinto
virka-aikana, telkkarin sarjoista nähtynä. Virka-asuihin päästään liittämään
meilläkin SOTKUn munkit. Vieläkin on mielessäni 50-luvulta ”mehu ja kaksi
munkkia”-tilauksen herkulliset makumuistot. Silloin tuon munkin sisällä oli
vadelmahilloa, joka teollistumisen myötä on jouduttu vaihtamaan omenahilloon,
kun vadelman siemenet tukkivat ”hillottajan” – mutta ”osana sotilaselämää” nekin
maistuvat takuuvarmasti! Tosin Sotkun valikoimiin kuuluu nykyisin perusmunkin
lisäksi possumunkki, vaniljamunkki, wienermunkki ja erilaisia makumunkkeja
kuten berliininmunkki. Ja resepti on sama koko Suomessa!
Sotkunkin munkkeja koristaa ”päiväntasaajaa”
muistuttava, keskikohdan raita, joka jää rasvan pinnalla kelluvia herkkuja käännettäessä…
Mutta yhä edelleen alkuperä jää
selvittämättä! Kauimpana historiassa tunnetaan ”ranskalainen beignet,
joka on uppopaistettu, usein neliön muotoinen taikinapala. Sana beignet on
eräiden nettilähteiden mukaan sukua ranskan verbille baigner, joka tarkoittaa
kylpemistä.” Tuota beignet-sanaa jäljitettäessä päästään 1700-luvulla, jolloin
espanjalaiset siirtolaiset perustivat New Orleansiin ranskalaistyyppisen
markkinapaikan, missä myytiin väkevää kahvia ja beignet-nimisiä
leivonnaisia. Niiden leipomisen aloittivat Ranskasta vuonna 1727 tulleet
ursuliininunnat. Sellaisten nimeksi on nykyisellään vahvistuneet donitsi,
joten ”tyttömunkeille” lienee historiallistakin taustaa!
”Ulkonäköön” on saattanut
vaikuttaa myös sellainen seikka, että muotoiltiin rengas, joka on perinteisesti
tehty kietomalla taikinaa kepin
ympärille. Sellainen löytyi Wikipedian tietona, sekä se, että sana munkki on
ollut käytössä leivonnaisen nimityksenä ainakin jo 1600-luvulla.
Se juontuu
vertauskuvallisesta assosiaatiosta luostari-munkkeihin: ”kun
nokare munkkitaikinaa pannaan kuumaan rasvaan, se pullistuu nopeasti
hyvinvoivan ruskeakaapuisen munkin kaltaiseksi”.
Olipa tausta sitten minkälainen
tahansa, en jätä munkkikahveja nauttimatta torilla käynnin pisteenä iin päällä.
Ja kun SYTYn kesäloma sulkee toimipaikan ovet Helsingintiellä, niin
KamariHerrat näette joka perjantai torilla ja nimenomaan Kurilan Kauppatorin
Kahviossa! Perinnettä molempiin suuntiin, maistuvine munkkeineen! Ja
kun saat vieraita – läheltä tai kaukaa – niin poiketkaa munkkikahveille; muualtatulleet(kin) tykkäävät ja sellaisesta saat mukavan makuperinteen!
Joskus – kun tässä lähellä
asustan – lähden sinne aamukahvilleni, makeaksi vaihteluksi ja syystä, etten
joudu juomaan niitä aina itseni kanssa kahden. Poikkeahan juttusilla, jos
huomaat, että siellä kahvittelee
On siellä Kurilassa tullut tuoretta munkkia maisteltua, ja hyväksi on todettu. Silti ei kannattane mennnä myyjätytöille kehumaan, kuinka hyvät munkit heillä onkaan.
VastaaPoista