keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

EI NIIN TAVANOMAINEN TYÖMATKA


Joskus päivä alkaa jo aamusta alkaen jotenkin tavan-omaisesta poiketen ilman mitään syytä. Itselläni tänään oli sellainen päivä. Aamupalasta lähtien. Mieheni sen teki ja oli jotain poikkeuksellista, mutta ei siitä sen enempää.

Olen vuodesta 2002 lähtien ajellut töihin Saloon. Kilometrejä on näiden vuosien aikana kertynyt melkoisesti tuolla 100 kilsan päiväajolla. Ja tiekin on tullut tutuksi. Aika samalla kaavalla ja rutiinilla se matka taittuu molempiin suuntiin. Joskus on sitten niitä päiviä kun on jotain poikkeuksellista. Joko muu liikenne on tavallista hiljaisempaa ja pitää oikein tarkistaa kellosta, että mihin aikaan sitä onkaan liikkeellä ja onko niin kuin lähelläkään sitä aikaa jolloin pitäisi tienpäällä olla. Vähän sama reaktio on silloinkin, kun liikennettä on epätavallisen paljon. Oma juttunsa on kaikenlaiset eläimet sekä häikäisevän kauniit maisemat, erityisesti talvella, mutta kaikkina vuodenaikoina niitä kyllä on. Ja kaikenlaista muutakin vuosiin on riittänyt.

No, tänään matka alkoi ihan hyvään kellonaikaan, eli ei kiirettä. Jokaisessa itseään kunnioittavassa kylässä on liikenneympyrä ja niin tietysti siellä meidänkin kylän keskustassa.

Siellä ympyrän äärellä mies heilutteli pysähtymismerkkiä ja eihän siinä muu auttanut kuin pysähtyä odottavana katselemaan pysäytyksen syytä. Leveän kuljetuksen ”etuauto” oli jo ympyrän tienoolla, joten jotain leväähän sieltä tietysti oli tulossa. Ja tulihan se.

Iso lavettiauto valtava kaivuri kyydissä. Sehän ei suinkaan mennyt ympyrää päästäkseen kääntymään vasemmalle menevälle tielle, vaan lyhyemmän kautta vasten kiertosuuntaa. Ahdasta näytti olevan ja vielä ahtaammaksi tuli kun edessä oli keskikoroke sillä tiellä johon piti päästä. Siinä jo liikenteenpysäyttäjä kävi kääntämässä korokkeen liikennemerkkiäkin poikittain, että tulisi edes hiukan lisää tilaa. Jonkin aikaisen ähräämisen jälkeen auto viimein oli kokonaan pois ympyrästä ja oma matkani jatkui. Tosin vain muutaman sataa metriä, kun tietä oli ylittämässä neljä oravanpoikasta, tai ainakin olivat aika pienikokoisia, niin luulen poikasiksi. 
Eihän siinä eläinrakkaan ihmisen auttanut kuin topata taas autonsa, että pääsivät turvallisesti menemään. Seuraavat kilometrit menivätkin sillä paljon puhutulla rutiinilla.


Matkallani ylitän yhden valtatien ja siinä kohtaa sieltä valtatieltä kääntyi Saloon päin iso rekka. Siinä ekassa hyvässä ohituspaikassa oli vastaantulijoita, joten jäin perään ajelemaan ja kun rekan vauhtikin siitä kehkeytyi ihan mukavaksi, niin ei sen ohittamisen kanssa sitten niin väliä ollutkaan. Jokunen kilometri meni taas leppoisasti huristellessa, kunnes rekka hidasti reippaasti ja laittoi vilkun päälle kääntyäkseen vasemmalle. Mielessäni ehti jo käydä, ettei siinä ole tulossa kuin sellainen hiekkainen pikkutie, että sinnekö se meinaa mennä. Sinne. Mutta sieltäpä olikin tulossa semmoinen iso hiekkarekka ja molemmat eivät sille tielle kyllä mahtuneet. Edessäni olleen rekan kuski ei tainnut tietää kuinka pienelle tielle oikein oli menossa ja oli jo siinä melkein risteyksen kohdilla kääntymisaikeissa. Vaan eihän se onnistunut kun peruuttaahan sitä piti, että se toinen sieltä pikkutieltä pääsi kääntymään ensin pois. Ja niin me sitten pakitettiin, perässäni tullut pakettiauto, minä ja rekka. Tilaa tuli ja rekat vuorollaan pääsivät oikeille teille. Ja taas edessä oli avoin tie. 


Seuraava tuntemuksia herättävä juttu tuli vastaan muutaman kilometrin metsätaipaleella armeijan automarssin muodossa. Niitä tulee vastaan aina silloin tällöin. Nyt oli vaan jono pelkkiä autoja, mutta joskus on myös muuta kalustoa. Se muu kalusto yleensä säväyttää mieltä. Työmatkalla vastaantuleva sotakalusto antaa kyllä ajattelemisen aihetta ja luo aika oudon olon. Jonkun matkan päässä peltoaukean kohdalla tienviertä taivalsi jossain määrin holtittoman oloisesti mieshenkilö. Nuorehkolta näytti ja oli kyllä ihan kuutamolla. Minnehän lienee hänen matkansa kulkenut.


Loppumatkasta ei sitten enää ollutkaan mitään erityisempää. Kaiken kaikkiaan minun ei pitänyt tänä aamuna suunnata ollenkaan Saloon vaan kokoukseen Turkuun. Se kuitenkin peruuntui eilen iltapäivällä. Ehdin jo suunnitella mitä tänään olisi työlistalla, mutta yksi sähköposti muutti sen listan ja työpäivän sisällön ihan muuksi. Mutta ei siitäkään sen enempää.

Juuri nyt on jäljellä kaksi työpäivää ennen loman alkua. Miten mahtaa nämä loput työmatkat sujua!

Virkistävää kesää ja hyvää juhannusta!
                                                                      Eija-Riitta

 Ja myös me kaikki muutkin Yhdistävän tekijän kynäilijät toivotamme teille itse kullekin omilla, tutuilla perinteillänne 
NAUTITTAVAA SYDÄNKESÄN JUHLAA - MITTUMAARIA!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti