keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Karaoke


Asiasta ollaan montaakin mieltä ja arvostelijoita riittää joka lähtöön. Kuka osaa laulaa, kuka ei. Mutta sehän on karaoken tarkoitus, että jokainen saa laulaa.  

Japanista alun perin lähtenyt harrastus, amatööriviihteen muoto. Asiakkaat esiintyvät yleisölle, säestys tulee videotallenteelta ja sanat tulevat siinä mukana, korostaen vielä kohtaa, josta kuuluu laulaa. Jokainen saa olla vuorollaan esiintyvä taiteilija.

Olemme Sytyssä muutaman lauantai-iltapäivän viettäneet karaoken merkeissä. Ilmeisesti päiväaikaan on outoa laulaa vai mistä johtuu, ettei ole pahemmin laulajia ollut. Ei meillä nyt niin montaa ole noita lauluDVD-juttuja, eikä laitteetkaan ole ravintolan veroisia, mutta on matalan kynnyksen aloituspaikka. Katsotaan, jos syksyllä saataisiin netistä otettua sanat ja sävelet, siellähän niitä on vaikka kuinka paljon, jokaiselle löytyy kappale laulettavavaksi. Jospa saisimme tämänkin harrastuksen Sytyn kautta laajenemaan. 

Joskus vuosia sitten joku sai minut kaveriksi laulamaan Kotiviinin (oli siinä vissiin joku siideri otettu,,, heh)!  Sitä sitten jonkun kerran lauleskelinkin, kunhan vain sain miehen toiseksi laulajaksi.

Olin kerran yksissä juhlissa ja olin kertonut pojan tytölle, että tuota laulua olen joskus laulanut karaokessa ja hän sitten käski, että mene mummi laulamaan se. Sanoin, että enhän yksin mene, pitää olla se mies toisena. Tyttö lähti ja tuli hetken päästä takaisin yhden vieraan kanssa, että nyt voitte mennä laulamaan ja niinhän sitten menimme. Olen joskus kuullut, kun joku laulaa sen yksinkin, mutta alkuperäisessä on mies ja nainen, niin jotenkin se vaan tuntuu luonnollisemmalta näin laulettuna, mutta kuten alussa sanoin, jokainen saa valita ihan itse kappaleen ja miten sen haluaa laulaa. Mutta se oli se kerta, kun aloin luottaa itseeni, että uskallan mennä laulamaan myös yksin. Onhan siellä vielä parannettavaa paljonkin, mutta on sen kynnyksen pystynyt ylittämään.


Aiheesta on kilpailuja järjestetty joka puolella ja sieltähän niitä laulajalupauksia saattaa löytyäkin, kun muutaman kilpailun on käynyt tuolla valtakunnan tasolla. Suomella on hallussaan yhtäjaksoisen karaokelaulannan maailmanennätys monelta vuodelta. Esimerkkinä lauluaika yli 200 tuntia. Laulajia varmaan tähänkin ennätykseen riittää.

Karaoke on harrastus siinä missä joku ralliautoilu tai neulominenkin. Vaatii varmaan hiukan enemmän rohkeutta lähteä esiintymään kuin tuo neulominen.

Bandoke on vastaavaa toimintaa soittajille. Levylle on koodattu useita eri ääniraitoja, joita kitaristi tai basisti voi harjoitella.

Kirjallisuutta aiheesta löytyy monin paikoin, kirjasto on oiva paikka hakea lisätietoja ja sieltähän niitä levyjäkin voi lainata, jos on vaan soittimet kotona.

Eikun laulamaan!                t.   Sisko










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti