keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Rullailua ja vertaistukea

 Tänä kesänä olen rullaluistellut eri tavalla kuin lähivuosina, ja oppinut jotain uuttakin. Oppimiseen tarvitaan uskallusta yrittää ja epäonnistumista olisi myös kestettävä. Tuhansia toistoja, jos ei kesässä niin vaikka sitten tulevissa. Parasta tukea oppimiselle on ihan tuntemattomaltakin saatu kannustus ja rohkaisu – kokeile vaan, ei se niin paha oo!

En muista mistä kaikki alkoi, ehkä kyse oli myöhäisestä neljänkympin kriisistä. Piti saada uudet rullaluistimet. Muut hankkivat moottoripyöriä tai hienoja autoja villityksissään, mutta meikäläinen halusi semmoiset "vanhanaikaiset" rullikset joissa on kaksi rengasta vierekkäin edessä ja takana. Joskus lapsena minulla oli vastaavat, kenkiin kiinnitettävät menopelit. Rullailu oli hauskaa ajanvietettä ystävän kanssa ja serkkuni, jonka rullaluistimet saapuivat Atlantin tuolta puolen, opetti minulle kotipaikkansa murretta käytännössä "rypästessään" alamäessä. Laastarille oli käyttöä, kun päästiin siltä reissulta kotiin.

Piirroskuvassa nainen rullaluistimilla epävarmana ja vapisevana - karikatyyri.

Heitin omat antiikkiluistimeni kierrätykseen nuoruusvuosina, kun uusi rullaluistinten sukupolvi, ns. inlines eli renkaat yhdessä jonossa peräkkäin, tuli kauppoihin. Niillä tuli mentyä kaikki nämä vuodet enemmän tai vähemmän, lähinnä luistelulenkkejä tehden. Joskus mukaan lähtivät myös rullaluistelusauvat, joilla sai yläkroppaan liikettä. Viime vuosina rullailu hiipui, eikä kesässä kovin montaa lenkkiä tullut heitettyä, vaikka kelit varmasti olisivat sallineet.

Sitten parin viime vuoden aikana aloin törmätä rullaluisteluvideoihin, joissa nimenomaan vanhanmallisilla rullaluistimilla tehtiin hienoja temppuja ja tanssiliikkeitä. Lopulta tuumasta toimeksi, olisihan hienoa oppia temppu tai kaksi tai vaikka tanssimaan...niinpä joulupukki toi minulle uudet rullaluistimet!

Onkohan kellekään yllätys, jos tämmöinen lähes kaikesta liikunnasta innostuva, keski-ikäinen keskinkertaisuus kertoo, ettei ole vielä oppinut yhtään hienoa temppua! Hauskaa on silti ollut. Kaatuminen pelottaa vaikka olen topannut itseni kaikkiin mahdollisiin suojavarusteisiin. Pari kertaa olen uskaltautunut skeittipuistoonkin, kun jälkikasvu kritisoi piileskelyäni koulun (tyhjällä) parkkipaikalla, jossa asiaton oleskelu on kielletty. En tiedä onko rullaluistelu asiatonta, saati oleskelua, mutta tunsin piston sydämessäni ja päätin yrittää tulla koulun suojista esiin.

Rullaluisteluradalta useita jalkapareja rinnakkain, jaloissaan ne "nelipyöräiset".

Skeittipuistossa olen törmännyt aivan mahtavaan juttuun, nimittäin nuoriin tsemppaajiin ja ennakkoluulottomaan vertaistukeen. Eräs nuori sai minut rohkaistua pump trackille (asfaltoitu ajorata, jossa on erilaisia kumpareita, kaarteita, ylä- ja alamäkiä), katsoi kaikkein helpoimman kohdan valmiiksi ja kannusti kokeilemaan, vaikka itseä hirvitti aivan kamalasti. Ja niin vaan tuon tsempin voimalla uskalsin pikkuisen ja pikkuisen enemmän, ja nyt pystyn rullailemaan rataa jo ympäri, hitaasti ja hiukan horjahdellen mutta voi sitä vapauden tunnetta! Olen sydänjuuriani myöten kiitollinen siitä, että kohdalle sattumalta osunut kanssaskuuttaaja (skuutti on potkulauta, jolla tehdään temppuja) viitsi ohjata ja rohkaista, yksin ujostelisin vieläkin kentän reunalla.

Siinä onkin hyvä ohjenuora meille kaikille, ei luoda ennakko-oletuksia kanssakulkijoista iän, taitojen tai muidenkaan ominaisuuksien perusteella vaan toimitaan reilusti ja tsempataan muita!

Rullaavaa syksyä toivottaen Auli

 

PS. Salosta löytyy mm. tällainen harrastuspaikka, jossa voi pyöräillä, scootata, skeitata, rullaluistella, juosta, pomppia ja liikkua pyörätuolilla:

https://www.salo.fi/vapaaaikajamatkailu/liikunta/liikuntapaikat/ulkoliikuntapaikat/pumptrack/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti