Ei siitä loppujen lopuksi niin kovin montaa vuotta ole,
kun tämän nautinnon koin, reilusti yli kymmenen vuoden kuitenkin. Aurinkoinen
kesäpäivä sai meidät, minut ja vaimoni, lähtemään kotiseuturetkelle, ilman
mitään varsinaista päämäärää. Sitä tuli ajeltua ihan outoa tietä, ainoan
“paikallistuntemuksen” tutuksi teki teiden viitoitus ja ”muistikuvani” perustui
siihen, kun olin joskus kartalta katsonut menoreittejä. Kartat olivat
silloinkin mukana, mutta vain hansikaslokerossa.
Aiheen tämän kirjoittamiseen sain, kun yritin
järjestää ”arkistoani” parempaan malliin. Yhtä kansiota avatessa, totesin
siinä olevan ”PÄÄELINKEINON ohjeita”.
Siinä kehotettiin hankkimaan seuraavaa:
Hanki noin 16 - 20 cm pötkö hyvin riippunutta “härän” sisäfileetä.
Vakuumipakkausta ei kannata avata ennen kuin sitä tarvitaan - anna sen
raakakypsyä edelleen. (Tumma ja vähän tuoksuva liha ei ole pilaantunut, tuoksu
lähtee, kun paketti avataan.)
Liha saa lämmetä 2 tuntia huoneenlämmössä
ennen paistoa.
· Leikkaa 4 cm pihvit.
· Mausta sivuilta kunnolla pippuroidut
pihvit ainoastaan rouhitulla merisuolalla (kohtuus suolassa hei!)
· Laita laadukkaalle (miel. valurauta)
pannulle sopivasti hyvää öljyä ja voita. Säädä levy lähes kuumimmalle
mahdolliselle.
· Heitä pihvit pannulle kaksi kerrallaan,
kun pannu rasva on lopettanut kuplimisen,
· Anna ensimmäisen puolen paistua noin 1,5
minuuttia, jonka jälkeen käännät pihvit ympäri ja otat pannun pois hellalta.
· Nakkaa noin snapsilasillinen konjakkia
pannulle. Sen perään purkillinen kuohukermaa, maun mukaan vahvaa sinappia,
soijaa ja vielä hieman mustapippuria (et silleen hei!)
· Laita pannu takaisin hellalle ja odota,
että se nopeasti kiehahtaa.
· Otat pannun jälleen pois levyltä ja annat
pippuripihvin ja kastikkeen tekeytyä noin minuutin verran (et silleen hei!)
(Tepon täydellinen pippuripihvi vuoden 29.10.2009
ohjeena.)
Tähän voin vain lisätä, että tämän tason ateriat kannattaa
nauttia hyvässä seurassa.
Meidän autoretki päättyi meren rannalle Nauvoon.
– Siellä nautin tuon elämäni maukkaimman PIPPURIPIHVIN monipuolisten vihannes-juuresten
kera. Ulkofilee käy myös laatuun. Tämän kaltaista ohjetta en ole nähnyt.
Muistot tämän toi esille…
Niilo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti