lauantai 26. syyskuuta 2020

Hyvillä mielin entisaikaa muistelen

Ei siitä loppujen lopuksi niin kovin montaa vuotta ole, kun tämän nautinnon koin, reilusti yli kymmenen vuoden kuitenkin. Aurinkoinen kesäpäivä sai meidät, minut ja vaimoni, lähtemään kotiseuturetkelle, ilman mitään varsinaista päämäärää. Sitä tuli ajeltua ihan outoa tietä, ainoan “paikallistuntemuksen” tutuksi teki teiden viitoitus ja ”muistikuvani” perustui siihen, kun olin joskus kartalta katsonut menoreittejä. Kartat olivat silloinkin mukana, mutta vain hansikaslokerossa.

 

Aiheen tämän kirjoittamiseen sain, kun yritin järjestää ”arkistoani” parempaan malliin.  Yhtä kansiota avatessa, totesin siinä olevan ”PÄÄELINKEINON ohjeita”.

 

Siinä kehotettiin hankkimaan seuraavaa:

Naudanfilee.

Hanki noin 16 - 20 cm pötkö hyvin riippunutta “härän” sisäfileetä. Vakuumipakkausta ei kannata avata ennen kuin sitä tarvitaan - anna sen raakakypsyä edelleen. (Tumma ja vähän tuoksuva liha ei ole pilaantunut, tuoksu lähtee, kun paketti avataan.)

           

Liha saa lämmetä 2 tuntia huoneenlämmössä ennen paistoa.
·  Leikkaa 4 cm pihvit.
· Mausta sivuilta kunnolla pippuroidut pihvit ainoastaan rouhitulla merisuolalla (kohtuus suolassa hei!)
·  Laita laadukkaalle (miel. valurauta) pannulle sopivasti hyvää öljyä ja voita. Säädä levy lähes kuumimmalle mahdolliselle.
· Heitä pihvit pannulle kaksi kerrallaan, kun pannu rasva on lopettanut kuplimisen,
· Anna ensimmäisen puolen paistua noin 1,5 minuuttia, jonka jälkeen käännät pihvit ympäri ja otat pannun pois hellalta.
· Nakkaa noin snapsilasillinen konjakkia pannulle. Sen perään purkillinen kuohukermaa, maun mukaan vahvaa sinappia, soijaa ja vielä hieman mustapippuria (et silleen hei!)
·   Laita pannu takaisin hellalle ja odota, että se nopeasti kiehahtaa.
· Otat pannun jälleen pois levyltä ja annat pippuripihvin ja kastikkeen tekeytyä noin minuutin verran (et silleen hei!)

 

(Tepon täydellinen pippuripihvi vuoden 29.10.2009 ohjeena.)


Houkutteleva pippuripihviannos lisukkeineen.

Tähän voin vain lisätä, että tämän tason ateriat kannattaa nauttia hyvässä seurassa.

 

Meidän autoretki päättyi meren rannalle Nauvoon. – Siellä nautin tuon elämäni maukkaimman PIPPURIPIHVIN monipuolisten vihannes-juuresten kera. Ulkofilee käy myös laatuun. Tämän kaltaista ohjetta en ole nähnyt. Muistot tämän toi esille…

 Niilo 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti