Mistä se sitten lähtikään tämänkertainen lapsuuden
makumuiston kaipaus ja toimet sen toteuttamiselle – ja kuinkas sitten kävikään…
”Sun oli suu ja kieli mustikassa…”, lauleli Anna Hanski.
Olisiko se ollut se?
Vaiko kansakoulun aikaisen hokeman mieleen muistuminen
mansikoista ja mustikoista kotimaan paremmuuden mittarina?
Saattoipa ”syyllinen” olla
pari vuotta nuoremman ’pikkusiskon’ lähettämä Virpi Pekkalan kortti, joka –
ehkä tarkoituksella – kuvasi korostaen lapsuusaikaisia
marjanpoimintamuiste-loitamme (vain pituusero oli silloin toisin päin):
Samapa se mikä noista antoi
tälle aiheelleni vauhtia, mutta sen lisäksi, että mustikka on sininen marja,
siitä tiedetään mm. tällaisia faktoja:
· Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta.
· Sen säännöllinen käyttö lieventävää matala-asteista tu-lehdustilaa. Ja että mustikka voi parantaa esimerkiksi silmänpainetautipotilaiden näkökykyä sekä vähentää näyttöpäätetyöskentelyn aiheuttamia silmien väsymiseen liittyviä oireita!
· Tosin vaikka mustikan terveyshyödyt ovat
lupaavia, ei sen tai minkään muunkaan marjan terveysvaikutuksista ole vielä
riittävän paljon kliinistä tutkimusnäyttöä terveysväitettä varten. EU:ssa ei
ole toistaiseksi hyväksytty yhtään marjoihin liittyvää terveysväitettä. Sen
sijaan marjoista ja niistä valmistetuista tuotteista on mahdollista käyttää
kuituun, C-vitamiiniin ja E-vitamiiniin liittyviä ravitsemusväitteitä.
Pääasia, että me käyttäjät tiedämme tuon terveellisyyden ja (vieläkin tärkeämpänä sen), että saamme joka kesä hyödyntää raikkaiden, juuri poimittujen mustikoitten makunautintoja! Juuri siksikin uskon tuollaisten asioitten muistelemisen kuljettavan useimmat meistä lapsuusaikoihin. (Ja marjoja kyllä riittää, sillä oletuksena lienee ehkä, että vain 10 % koko sadosta otettavaksi talteen.)
Omalta kohdaltani tunnustan
tuon edellä mainitun poimintatehoeron lisäksi myös sen, että hyvin usein
innostus ja kiire asettuivat vastaan sille odotetulle mustikkamaidon
nautinnalla. Mummolan pihapiiriä ympäröivän aidan ylitys marjamukin kanssa
päätyi monesti pienen miehen itkua pitelevään kiukkuun ja jo ajoissa opittujen
voimasanojen kuviteltuun tilanteen helpottamiseen. Vaikk’ei ne marjoja maasta
takaisin nostaneetkaan.
Mutta silloin tällöin
onnistuin kyllä saamaan mukin täyteen mustikoita ja sen sisällön kuljetettua
tuvan pöydän ääreen, jossa kummitätini kaatoi ne laakeampaan kippoon, sirotteli
hiukan päälle hienoa sokeria ja kunnon lorauksen ”täysväristä” maitoa, jota ei
oltu vielä pilattu edes separoimalla siitä kermaa erilleen. Voi sitä autuutta –
ja takuulla oli suu ja kieli mustikassa!
Vuosien myötä tuo ihan oikea
lehmän maito on vaihtunut valmiiseen vaniljakastikkeeseen, joka korvaa
maku-yhdistelmässä myös sokerin, makeusasteen yltäessä silti samalle tasolle,
mutta… Kyllä ei tämän päivän mustikkamaidosta sittenkään irtoa kaikkea sitä mahtavaa
tunnetta, jonka lapsuuden makuaisteilla olen joskus kokenut! Aivan samoin, kuin
kaikkien nautintojen osalla, on merkitystä tilanteella, ympäristöllä,
mielialalla, säällä, seuralla, odotuksilla ja melko varmasti eletyillä
vuosillakin – tuskin nuo kaikki ”natsaavat kohdalleen” samoin kuin silloin
ennen. Ehkä siksikin käytän usein ja monen asian suhteen sanontaa, että ”kyllä
ei ollut niin kuin mummolassa”!
Nyt kun jo ja vielä on
mustikka-aika parhaimmillaan, niin… maistellaan ja muistellaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti