lauantai 4. heinäkuuta 2020

Huh hellettä!

Aivan äskettäin, kun oli pidemmän aikaa ollut kuivaa ja, saakohan näin ääneen sanoa, kuumaa, pihalla kasvit tuppaavat nuokahtelemaan janoissaan ja jossain kohtaa näyttää kellertävän turhankin rapsakasti. Niinpä aamu- tai iltahetki on kastelun hetki.

Kastelukannu on nostettu oksalle ja sen torvesta valuu virkistävää vettä.

Tuossa lähellä metsän puolella on pieni lampi, jota naapureiden kanssa ollaan hyödynnetty kasteluun. Tänä vuonna päätin kuitenkin jättää lätäkön rauhaan meidän osaltamme. Jää enemmän uintivettä nuijapäillekin. Niinpä kerään sadevesiä, ja niitten huvettua aikoja sitten, kanniskelen sisältä. Onnellinen olen koska kotimaani ompi Suomi, ja vettä riittää kraanasta kasveillekin niin paljon kuin vaan jaksaa kantaa. Jos tuota lähilammikkoa ei huomioida, olisi seuraavalle suuremmalle lammelle reilun kilometrin matka. Olisi siinä aika homma, jos sieltä pitäisi kantamalla haalia omat käyttövetensä. Mutta sellaistahan se jossain päin maailmaa on, ja vieläkin pidempiä matkoja joutuu moni kantamaan. Hatunnosto heille!

Oma kantoreittini on lähinnä keittiö - piha. Kerään tiski- ja valutusvedet sekä muut lirutukset pesuvatiin ja kuljetan ulos. Lapset ovat jo tottuneet äidin huutoihin, “tuutkos taas avaamaan oven?”, kun vati käsissä haluan päästä mahdollisimman mutkattomasti ulos, ilman turhia kahvanavaamisvälilaskuja. Pieni läikähdys ei haittaa, mutta kanniskelijan pahin pelko on se, että vettä täynnä oleva astia sanoisi sopimuksen irti kesken matkaa. Siinä tietysti tulisi lattianpesu tehtyä kunnolla, että ei kai sitäkään niin kovin pitäisi pelätä. Jämävesissä on tosin välillä mitä mielenkiintoisinta töhnää joukossa, lopputulos saattaisi olla haiseva.

Neliosainen kollaasi, jossa kyyhkynen, orava, ampiainen ja västäräkki ovat juomassa, kukin omassa osiossaan.

Jos ei ole kasveilla helppoa, ei ole eläimilläkään. Pihapiirissä kaikenlaiset pikkueläimet kaipaavat juotavaa. Meillä tehtiin tyhjistä muovipakkauksista juomapaikkoja. Pestiin siis esim. margariini-, jauheliha- ja jäätelöpurkkeja, ja vietiin pihalle suojaisiin paikkoihin. Sitten vaan kipot vettä täyteen. Jostain luin, että hyönteisiä varten niihin kannattaa laittaa pikku risu tai pinnalle ulottuva kivi hukkumisen estämiseksi. Se tehdään seuraavaksi! Vesiä kannattaa vaihtaa päivittäin, ettei sinne jää pöpöjä tai likaa juojien harmiksi, ja säännöllisesti tarkistaa, että juotavaa riittää.

Aamukasteluissa oli tänään seurana pieni orava. Se tuli ihan lähelle, hyöri ja pyöri lähistöllä pelottomasti kuin jotain etsiskellen. Toivottavasti juomapaikat löytyivät. Sen sijaan katolle ei tarvitsisi kiivetä pöllyttelemään, että saadaan vedet pidettyä pihan puolella siinä vaiheessa kun iso hana aukeaa!

Lämpimin terveisin,

                              Auli








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti