Noin lauleskelivat
lapsuusmaisemieni neitokaiset (ja isot pojat) sen aikaisilla ”riijjuureissuillaan”;
joskus; mitä se lienee sitten tarkoittanutkaan. Joka tapauksessa perunalla on Suomessa
eletty aina Pommerin sodasta lähtien! Siis 1750 luvulta asti. Kaiken kansankin
keskuudessa. Kartanoissa jo hiukan sitä aiemmin. Eikä vain ruokapöytiin kasvatettuna,
sillä hyvänä vauhdittajana oli (kuulemma) myös se, kun hoksattiin sen kelpaavan
viinanpoltonkin raaka-aineeksi! 😊
Ennen perunaa ruokana
käytettiin pääasiassa viljasta valmistettuja puuroja ja vellejä sekä runsaasti
leipää. Sen lisäksi lanttu, nauris ja sipulit sekä pavut muodostuivat
raaka-aineiksi veden annin ja riistan lisäksi. Kun perunaa opittiin käyttämään
ja viljelemään, jäivät nuo vähemmän satoa tuottavat ja hankalammat viljeltävät
vähemmälle. Eikä ”pasta”-sanaa oltu vielä keksittykään!
Tätä nykyä peruna kuuluu
niiden yhdeksän viljelykasvin joukkoon, joilla tuotetaan 75 % ihmisravinnosta
maapallolla. Tosin perunan kulutus on vähentynyt huimasti viime vuosisadan
puolestavälistä nykypäivään. 1950-luvulla Suomessa perunan kulutus oli siellä
140 kiloa vuodessa per asukas, nykyään vain hiukan yli 40. Sitä lienee paljolti
korvattu vehnäjauhoilla ja riisillä!
Peruna sanana viitannee
ruotsin kielen sanaan ’pärön’ (päärynä) ja siellä alkuaikoina sitä oli
kutsuttukin maapäärynäksi. Pottu ja potaatti juontavat englannin kielen
’potato’-sanan kautta espanjalaisten käyttämään patata-nimitykseen, joka
kuitenkin alun perin yhdistyy bataattiin. Joissakin osissa Suomea on puhuttu
myös maaomenasta, kun alkuvuosina ei oikein käsitetty, että se syötävä osa on
maan alla, ei kukinnon tuottamana hedelmänä! Eikä sitä hyödynnetty niin kuin
viljaa, jota konstia on kuulemma myös kokeiltu. Ja onhan meillä yhä käytössä
perunavelli ja pastanttipuuro.
Lapsuusvuosinani, sodan
aikana ja varsinkin sen jälkeen, oli maaseudulla joka talossa sellainen
”kyökkipuutarha”, jossa kasvatettiin myös muutama lyhyt ’vako’ perunaa. Näin
kesäisin oli helposti käden ulottuvilla käydä siitä kulloisellekin aterialle
tarvittavat perunat. Talveksi kellareihin ja maakuoppiin säilöttävät perunat
viljeltiin suuremmilla perunamailla, joskus kylän yhteisinäkin, joilla kevät ja
syystoimet (kylvö ja korjaaminen eli nosto) tehtiin sitten talkoilla.
Kaupunkilaisille
toimitettiin perunaa hyvin usein torien kautta taikka niin, että jonkun
tuttavan talollisen perunamaalla oli vako ”vuokralla”, joka maksettiin sitten
talkoisiin osallistumalla. Joskus satoa säilytettiinkin viljelijän varastossa,
josta sitten noudettiin säkki kerrallaan, kun ei ollut hyvää kellaritilaa
kaikissa kivitaloissa.
Kouluvuosinani olin
”kesärenkinä” pikkuserkkuni ”kauppapuutarhalla” (ihan normaali maatila, jonka
veljekset jakoivat niin, että toinen oli maanviljelijäisäntä ja toinen palstaviljelijä
puutarhatuotteille, joita kaupitellen lähikaupungin torilla tienasi elantonsa).
Myös peruna kuului tähän palstaviljelyyn ja alkukesästähän se oli todellinen
sesonkituote!
Edellisenä iltana kokosimme
kauppakuorman, joka melko pitkälle kesään – aivan näihin kesä-heinäkuun vaihteisiin
saakka – oli vahvista perunapainotteinen. Kun kuitenkaan sitä ei osattu
kasvattaa vielä harson alla taikka tunneleissa, niin satoa ei voinut läheskään
heti korjata kuokkaa käyttäen. Oltiin ”perunavarkaissa” (omalla pellolla)!
Kokeilemalla käsin sieltä perunanvarren juuresta, mullan alta, olisiko jo
sopivan kokoisia kauppatavaraksi ja ne otettiin sieltä ylös, pienempien
mukuloiden jäädessä kasvattamaan kokoaan. Aamusta linja-autossa kaupungin
torille, perunasäkit katolla taikka takatelineellä… ja sama kierros jatkui
iltapäivällä palattuamme – pienen päivälevon jälkeen…
Noilla ohjeilla (siis
nykyaikaisen täydellisenä) sen valmistin ja muistelin lapsuusaikoja, jolloin
tosin pärjättiin voilla ja sipulilla. Nuo ohjeen lisämausteet kyllä tosin tehostivat
niin makua kuin kylläisyyden tunnettakin ja silti se maistui juuri siltä menneen
ajan herkulta! Eikä lautaselle jäänyt yhtään!
Suosittelen, kun perunat
ovat vielä ”peukalolla kuorittavan kokoisia”!
Kiitos taas Timppa loisto perehdytyksesta tätä kansanherkkuamme kohtaan. Näin kesäisin ei ole uuden perunan voittanutta, voitanokkaan ja mam :)
VastaaPoista