keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Oi niitä aikoja nuoruuden!

Oi näitä vaivoja vanhuuden; on tämän päivän “rääkyjän” sanoitus. Usein mennyttä aikaa verrataan virtaavaan jokeen. Paljon on kulkeutunut vettä koskesta tänä aikana, kun viimeksi sen töyräällä maleksin. Nykypäivänä todellisuudessa ihmettelee muutosta toisellakin tapaa. Puroksi on tämäkin entinen joki muuttunut. Onko syy tehokkuudessa vaikkapa yksinkertaisesti veden määrän vähyydestä. Ehkä tehokkuudella on sijansa? Lapiot on mennyttä aikaa työnteossa, ellei oteta huomioon sen antaman tuen merkitystä. Lapio on hyvä tuki nojaamiselle - kokemusta on riittämiin. Kaivurit ja puskurit, on tuonut tehoa uusien kuivatus uomien tekoon. Suot ja metsät on pitänyt ojittaa, jotta tehoviljelystä saataisiin aikaiseksi. Tällaisen mielipiteen olen saanut viisaammiltani, ehkä olen väärässä, mutta mielestäni suuntaus tällä hetkellä on luonnonvaraisempi.

 

Kotiseutuni on vesistörikasta järvineen ja lampineen. Kovi kookkaita nämä eivät ole, mutta vaihtelevan kumpuileva maasto on kerännyt tai paremminkin jättänyt “plätäköitä” isonveden aikoihin maastoon. Isovirtaiset joet on vähissä, mutta puroja runsaasti. Puut on aikoinaan kuljetettu talvisaikaan hevospelillä. Talvitiet ohjautuivat luonnon mukaisesti läpi soiden ja laaksojen välistä. Nyt peuhaavat isot metsäkoneet ja puutavara haetaan rekoilla pois. Silloin joskus oli puut halauskelpoisia, nyt halaus tapahtuu kahden käden sormilla. Taisin vähän liioitella, taitaa yhden käden sormet riittää. Mielestäni hakkuuaukeita ei saisi olla eikä tulla.  Muuten Googlesta voi etsiä Uudenmaan korkeimman kohdan. Silläkin kohdalla kartalta löytyy järviä lampineen ja pohjois-luoteen suuntaan vesistö laajenee.

 

Eräänä toukokuisena päivänä meitä oli kolme kaverusta jotka sai päähänsä lähteä kalastamaan. Tai paremminkin ahvenia narraamaan ongella. Päivä oli aurinkoinen ja suhteellisen lämmin. Vedet kuitenkin kylmiä. Muista kuinka oli tapana arvuutella, nykyisin veikata, milloin jäät lähtevät Pyhäjärvestä. Harvemmin kuitenkin Vappuna järvi lainehti, poikkeustapauksia oli. Matalarantaisen järven päässä kalastettiin tulvaveden ansiosta “pellolta” rysällä ja katiskalla. Jouto- ja laidunmaata tuo oli kesäaikaan. Komeita haukia saaliiksin tuli. Nyt kalastusmatkamme suuntautui metsäisiin maisemiin, kalasoppa ainekset oli mielessämme. Talikko kauniiseen käteen ja evästä kaloille piti saada. Omat  eväät unohtuivat. Vähän toista kilometriä ja niin ensimmäiset tarjoilut sujui ilman kommelluksia.  Ei nykäyksen napaustakaan. Ainoa mikä sai kohon liikkeelle, oli keväinen tuulen vire. Tuskin Sontiainen on koskaan ollut myrskyn kourissa. Lammen läntisessä suunnassa oli reippaan tuntuinen ja näköinen “suksimäki”, jossa moni kaveri on tehnyt kuperkeikan. Peltipurkkeja oli saatavissa suksen paikkaukseen, onneksi tällainen mahdollisuus oli “akanteon” jälkeen. Jos hiihtäminen meni peltipurkin varaan, niin “akkaa” ei tarvinnut korjata. Varmaan jokaisella on tiedossa tuo akan korjaus. Se on…. no olkoon. kaikki sen kuitenkin tietää.

 

Tyhjin käsin lähdimme Sontiaisten rannoilta kohti Kalatonta. Siellä tummavetinen lampi odotti hellivin rannoin. Koekalastus tuli suoritettua – ilman tulosta. Olin kalastajalangasta kudotulla merralla saanut aikaisemmin ahvenen, joka on vieläkin minun ahvensaaliin isoin yksilö. Nälkä ei ollut kummallakaan osapuolella. Tietenkin olisimme voineet heittää muutaman lieron suuhun. Ei ne mitään lieroja ole. Onki Madoiksi niitä kutsuttiin.


Kartalla kaikki ne lammet ja järvet, joilla pojat kiertelivät.

Päivä kului järveltä järvelle merkeissä. Saalis oli yhtä komia koko päivän. Jossakin puolen päivän jälkeen, luultavasti, nälkä yltyi yltymistään, mutta vain vavan paksumman pään puolella. Luonnonlähteistä koukkasimme juotavaa tuohisella suppilon mallisella kupilla. Jano tuli sammutettua ja samalla sai helpotusta suurempaan nälkään.

 

Yhden särjen litukaisen onnistui Arvo saamaan käsillään. Ei ahvenet, eikä muutkaan kalat, olleet kiinnostuneet tarjoilusta. En muista, että käet olisi ilkkuneet meitä. “Hukkareisu, hukkareisu”, Nälkä ja hukkareisu suuntasi nokkamme kohti kotia. Hauklammet (3 samaa nimeä kantavat) oli viimeiset pisteet, joissa yritimme syöttää matoja – turhaan.

 

Kellon ajasta ei ollut mitään tietoa. Syynä oli yksinkertaisesti se, ettemme omistanut edes Leijona merkistä kelloa. Oli muuten kellomerkki, jota mainostettiin Almanakassa. Kello muuten luuloista huolimatta ei ole Suomalainen tuote. Mainos oli vetävän näköinen. Polvihousuinen (ei shortsit) poika isoissa saappaissa oli mannekiinina. Odotti varmaan sodan melskeissä rauhan vuosia. 

 

Itse tehdyt onget olalla tallustelimme kylätietä kohti kotimökkiä. Ihmetys oli suuri, kun yhden maatilan luuvalla oli pistetty valssiksi. Keskellä päivää, ei se mikään tanssien aika ollut. Kyläpelimannin kaksirivinen pisti – puurattaat – puurattaat; oli kappale mikä hyvänsä. Puurattaat, puurattaat, siitä se tahti lähti – tanssijat ja etenkin pelimanni oli tyytyväisiä. Hänen ”palkkansa” saattoi näkyä penkin jalan vieressä - vähän niinkuin piilosia leikittiin. Siitä olin ikäänkuin tietoinen. Huhua se vain oli mun tietoni. Sama arveltu tieto oli Rainella, että Arvolla. Miksi me olisimme olleet poikkeuksia tästä tiedosta.  Pelimanni: hänen kerrontaansa voi lukea kirjasta, murre sellaisesta.

 

Kellokin selvisi ja ennenkaikkea “aikaiset” tanssit. Huolestunut kotiväki oli ihmeessään kalastusreisun kestosta. Aamupäivästä iltaan. Naapurin Mikko ja veljeni Sauli olivat juosseet samoja polkuja, kun mekin kävelimme. He olivat tulleet metsäpolkuja lyhyemmän matkan. Eli polkua, jota pitkin useimmiten olin kalareisulla kaverieni kanssa. Yhdellä lammella meillä oli merrat laskettuna ja isäni oli matkassa mukana sunnuntaisin.

 

Mitään kovempaa ääntä tai rankaistusta retki aiheuttanut. Neuvoja kuitenkin tuli, mutta luottamusta ilmeisesti oli. Aurinkoa siitä täytyy syyttää ja vain sitä. Miksei antanut kellottomille mitään merkkiä ajan kulusta. Taisi olla eka koko päivän paasto ja huonoin saalis särvinkaloista.

 

Kyllä äidin tekemä ruoka maistui. Maku tuli myös paaston merkeissä.

                Niilo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti