lauantai 27. kesäkuuta 2020

Unelmasta tuli totta

Ihmisen unelmien ei tarvitse olla kovin kummoisia. Itselläni on ollut jo pitkään unelma omasta pionipuskasta pihassani. Isoäidilläni oli upeita, vaaleanpunaisia pioneita kotipihaan johtavan pihatien varressa rivissä. Rakastin niitä! 

Yksi ruusupuskistani oli ottanut nokkiinsa jostain syystä viime talvena ja se jouduttiin kaivamaan ylös kukkapenkistä. Tilaa jäi ja hiljaa haaveilin, että ehkä nyt olisi sen pionin aika. 

Pääsin ihan kahdestaan mieheni kanssa puutarhaliikkeeseen. Katselimme erilaisia pensaita ja varovasti kerroin omasta unelmastani, pionista. Rakkautta on, kun toinen ymmärtää pienten unelmien merkityksen. Asiasta ei tarvinnut käydä edes isoa keskustelua. 

Vaikka isoäidin pionit olivat vaaleanpunaisia, oma haaveeni kohdistui valkoiseen pioniin. Silloin, kun vielä näin, näin niitä harvoin. Valkoiset kukat ovat lempikukkiani ja siksi halusin nimenomaan valkoisen pionin pihalleni. 

Valkoinen kiinanpioni täydessä kukassaan. (Lähikuva).

Valkoinen pionini on Shirley Temple ja hän on kerrottu pioni. Hän on tuoksuva ja kaunis. Toivon hänen viihtyvän puutarhassani pitkään ja antavan minulle ja muille iloa kesiimme. Nyt hän kukkii ja on loistava, unelmastani tuli totta! 


Kesäistä pihaamme ja pioniani ihaillessa huomasin, että…

Raparperista on moneksi 

Kävipä tässä tuuri ja sain valtavat määrät raparperia ystävältä. Tuumasta toimeen ja erilaisia raparperimehuja kokeilemaan! 

Mehumaijassa keittelen myöhemmin syksyllä parhaaseen mansikka-aikaan pakastetuista mansikoista mehua. Ostan kilokaupalla mehumansikkaa ja lykkään ne puhtaisiin muovipusseihin ja pakastimeen. On sitten syksymmällä mukavampi keitellä niitä kuin kesäkuumalla. Myös raparperia pakastan pätkinä, jotta saan siitä kivan lisämausteen mansikkamehuun. On muuten hyvää! 

Nyt perustin oikein raparperimehutehtaan. Helpolla pääsi, kun käytti sitruunahappoa. 

Huuhtele raparperin varret, viipaloi kattilaan 2 litraa raparperia. Sitruunahappoa tarvitset 1 ruokalusikallisen 2 litraan. Lisää 5 dl sokeria. Kaada päälle 2 litraa kiehuvaa vettä ja anna seistä huoneen lämmössä vuorokausi. Siivilöi ja pullota. Tämä mehu säilyy jääkaapissa pari viikkoa, ellet ole juonut sitä loppuun jo ennen.

Lasillinen raikasta raparperimehua, jossa sitruunaviipaleita. Koristeena mintunlehtiä  ja pari ohutta raparperinvartta. Lasin edessä pari sitruunalohkoa.

Mehuun saa mukavaa vaihtelua, kun käyttää mausteita. Kivan säväyksen antaa sitruuna. Pese sitruuna hyvin, kuori keltainen kuori suikaleiksi kattilaan ja purista mehu joukkoon. Jos et pidä kovin sitruunaisesta mausta, voit laittaa vain puolikkaan sitruunan tai laimentaa perusmehun sitruunan makuisella kivennäisvedellä. 

Sitruunan sijaan voi käyttää muutakin. Itse kokeilin tuoretta minttua. Siitä tuli oikein raikasta. Lisäsin kattilaan noin puolet tuoreesta mintturuukusta. 

Yhteen satsiin laitoin mausteeksi sitruunaa ja kanelitankoja. Yksi kanelitanko antaa jo kivan maun, useampi antaa tietysti makua enemmän. Sekaan voi heittää myös raastettua inkivääriä tai sitruunamelissaa. 

Itse laimennusohjeena käytän 1 osa mehua ja 3 osaa vettä. Voit kokeilla, mikä sopii juuri sinun makuusi. Veden voi korvata kuplavedellä, joko maustamattomalla tai maustetulla. 

Ihanan raikkaan juhlajuoman kesähelteisiin tästä saa juurikin kuplavedellä tai sitruunalimonadilla. Eikä kukaan kiellä aikuisia lisäämästä kirkasta joukkoon! Raikas raparperimehu sopii loistavasti kesän boolijuomiin pirteyttä antamaan. 
                                                                                                               Päivi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti