Ihmisen unelmien ei tarvitse olla kovin kummoisia.
Itselläni on ollut jo pitkään unelma omasta pionipuskasta pihassani.
Isoäidilläni oli upeita, vaaleanpunaisia pioneita kotipihaan johtavan pihatien
varressa rivissä. Rakastin niitä!
Yksi ruusupuskistani oli ottanut nokkiinsa jostain
syystä viime talvena ja se jouduttiin kaivamaan ylös kukkapenkistä. Tilaa jäi
ja hiljaa haaveilin, että ehkä nyt olisi sen pionin aika.
Pääsin ihan kahdestaan mieheni kanssa
puutarhaliikkeeseen. Katselimme erilaisia pensaita ja varovasti kerroin omasta
unelmastani, pionista. Rakkautta on, kun toinen ymmärtää pienten unelmien
merkityksen. Asiasta ei tarvinnut käydä edes isoa keskustelua.
Vaikka isoäidin pionit olivat vaaleanpunaisia, oma haaveeni kohdistui
valkoiseen pioniin. Silloin, kun vielä näin, näin niitä harvoin. Valkoiset
kukat ovat lempikukkiani ja siksi halusin nimenomaan valkoisen pionin
pihalleni.
Valkoinen pionini on Shirley Temple ja hän on kerrottu
pioni. Hän on tuoksuva ja kaunis. Toivon hänen viihtyvän puutarhassani pitkään
ja antavan minulle ja muille iloa kesiimme. Nyt hän kukkii ja on loistava,
unelmastani tuli totta!
Kesäistä pihaamme ja pioniani ihaillessa huomasin,
että…
Raparperista on moneksi
Kävipä tässä tuuri ja sain valtavat määrät raparperia
ystävältä. Tuumasta toimeen ja erilaisia raparperimehuja kokeilemaan!
Mehumaijassa keittelen myöhemmin syksyllä parhaaseen
mansikka-aikaan pakastetuista mansikoista mehua. Ostan kilokaupalla
mehumansikkaa ja lykkään ne puhtaisiin muovipusseihin ja pakastimeen. On sitten
syksymmällä mukavampi keitellä niitä kuin kesäkuumalla. Myös raparperia
pakastan pätkinä, jotta saan siitä kivan lisämausteen mansikkamehuun. On muuten
hyvää!
Nyt perustin oikein raparperimehutehtaan. Helpolla
pääsi, kun käytti sitruunahappoa.
Huuhtele raparperin varret, viipaloi kattilaan 2
litraa raparperia. Sitruunahappoa tarvitset 1 ruokalusikallisen 2 litraan.
Lisää 5 dl sokeria. Kaada päälle 2 litraa kiehuvaa vettä ja anna seistä huoneen
lämmössä vuorokausi. Siivilöi ja pullota. Tämä mehu säilyy jääkaapissa pari
viikkoa, ellet ole juonut sitä loppuun jo ennen.
Mehuun saa mukavaa vaihtelua, kun käyttää mausteita.
Kivan säväyksen antaa sitruuna. Pese sitruuna hyvin, kuori keltainen kuori
suikaleiksi kattilaan ja purista mehu joukkoon. Jos et pidä kovin
sitruunaisesta mausta, voit laittaa vain puolikkaan sitruunan tai laimentaa
perusmehun sitruunan makuisella kivennäisvedellä.
Sitruunan sijaan voi käyttää muutakin. Itse kokeilin
tuoretta minttua. Siitä tuli oikein raikasta. Lisäsin kattilaan noin puolet
tuoreesta mintturuukusta.
Yhteen satsiin laitoin mausteeksi sitruunaa ja
kanelitankoja. Yksi kanelitanko antaa jo kivan maun, useampi antaa tietysti
makua enemmän. Sekaan voi heittää myös raastettua inkivääriä tai sitruunamelissaa.
Itse laimennusohjeena käytän 1 osa mehua ja 3 osaa
vettä. Voit kokeilla, mikä sopii juuri sinun makuusi. Veden voi korvata
kuplavedellä, joko maustamattomalla tai maustetulla.
Ihanan raikkaan juhlajuoman kesähelteisiin tästä saa juurikin
kuplavedellä tai sitruunalimonadilla. Eikä kukaan kiellä aikuisia lisäämästä
kirkasta joukkoon! Raikas raparperimehu sopii loistavasti kesän boolijuomiin
pirteyttä antamaan.
Päivi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti