keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Tiedätkö mitä on asahi?

Jos olet tutustunut japanilaiseen kieleen ja kulttuuriin, mieleen voi tulla vaikkapa auringonnousu, kamera tai olut. Japanissa on useampiakin asioita, jotka on nimetty tällä japanin kielessä auringonnousua tarkoittavalla sanalla. Täkäläisittäin asahi on suomalaisen terveysliikuntamuodon nimi.

Logo, jossa mustalla pohjalla punaiset, nousevan auringon säteet ja sana asahi valkoisin kirjaimin.

Asahi syntyi neljän suomalaismiehen saatua ajatuksen liikuntamuodosta, jolla olisi terveydelle hyödyllisiä, palauttavia ja kuntouttavia vaikutuksia ilman riskitekijöitä. Kyseisiä miehiä yhdisti pitkän linjan karateharrastus, jossa vuosien varrella oli varmaankin koettu yhtä ja toista rajumpaakin osumaa. Kokemus itämaisista kamppailulajeista yhdistyi osaamiseen lääketieteestä, filosofiasta ja tavoitteellisesta urheilusta ja tältä vankalta perustalta versoi asahi.


Asahissa harjoitetaan rentoutta, niska-hartiaseudun lihaksistoa, alaraajojen ja selän voimaa sekä tasapainoa. Jos on mielikuva tai chi- tai qigong-harjoituksesta, asahista löytyy varmasti tutulta vaikuttavia liikkeitä, mutta helpommassa muodossa. Asahi sopii kaikille, eikä ensimmäisen liikesarjan oppimiseen mene useita vuosia. Toki liikesarjan hiomiseen kannattaa käyttää aikaa, ja sitä kautta vaikeustasoa voi alkuoppien jälkeen lisätä niin paljon kuin itselle sopii. Lisäksi kakkos- ja kolmossarjoissa mukaan tulee uusia sovelluksia tutuista liikkeistä. Asahiharjoitus tehdään perinteisesti seisten, mutta jos seisominen on hankalaa, liikkeet voi soveltaa myös istuma-asentoon. Tee se minkä pystyt!

Kun liikesarja alkaa sujua, liikkeet yhdistyvät sulavasti toisiinsa. Myös hengitys on mukana, ja virtaava liike on hidasta, tarkkaa ja samalla rentoa. Liikkeisiin keskittyessä ajatukset rauhoittuvat, ja vaikka harjoitus on fyysinen, samalla mieli lepää. Nyt ei ole kiire minnekään. Ja jos horjahdat, ei haittaa, taputa vain itseäsi olkapäälle ja sano “olinpa hyvä horjahtaja!”, asahin perustajanelikon jäsenen, Yrjö Mähösen, kannustavia sanoja lainaten.

Parhaillaan, kun ryhmäharjoitukset ovat tauolla (ehkä kesällä jo päästään ulos harjoittelemaan), asahia voi kokeilla turvallisesti internetin ihmeellisessä maailmassa. Nettiosoitteessa www.asahinordic.com on heti etusivulla “Tee asahia videoilla”, josta pääset valitsemaan sopivan videon. Jos olet naamakirjan käyttäjä, löydät meikäläisen vetämän asahipätkän: 

https://www.facebook.com/pernionfysika/videos/234463437753206/


Facebookin videosta kohta, jossa kirjoittaja on suorittamassa harjoitusta ulkona luonnon keskellä.

Monia muitakin ohjeita löytyy mm. You Tubesta. Voit myös kokeilla tässä ja nyt, lukaise vielä eteenpäin! Ohjaan sinulle asahin perusasentoa ja hengitystä, niillä saat jo pientä virkistystä päivääsi. 

Tee siis näin:

Ota hartianlevyinen seisoma-asento. Anna painon jakautua tasaisesti molemmille jaloillesi.


Päästä polvet hieman pehmeiksi.


Ojenna alaselkää kevyesti.

Hartiat ovat rentoina keskiasennossa, yläraajat mukavasti vartalon vierellä.

Pää asettuu hyvään asentoon ja näkymätön vesilasi pysyy pääsi päällä.

Kun hengität, anna sisäänhengityksen virrata vatsaan saakka niin että vatsa pullistuu kevyesti. Hengitys on rauhallista ja soljuu omaan tahtiisi, ilman pakottamista.

Tee tässä asennossa seuraavasti:

Hengitä sisään, anna samalla käsien nousta sivukautta ylös kuin piirtäisit ison ympyrän, polvet ojentuvat hieman.

Kun uloshengitys alkaa, laske kädet vartalon edessä alas, samalla polvet koukistuvat kevyesti.

Sisäänhengityksellä, kädet alkavat jälleen nousta sivukautta. Muista oma, kiireetön rytmisi.

Toista muutamia kertoja, keskity pehmeään liikkeen virtaukseen. Ja voilá, olet tehnyt asahin ensimmäisen liikkeen!

Aurinkoa kohti istuva  piirroskuva naishahmosta, joka istuu tyypilliseksi oletetussa lootusasennossa.

Auringonnoususta uuteen päivään!
                                                                             Auli










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti