keskiviikko 5. elokuuta 2020

Pirssillä sitä vaan vammaiset painelee

Mielipide -tunnus

Tätä otsikon tekstiä kuulen yllättävän usein. Vammaispalvelulain mukaan vaikeavammaiselle henkilölle voidaan myöntää vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa asiointiin ja virkistykseen.
Onko se sinusta paljon? Oletko miettinyt loppuun asti, kun kadehdit vammaisen henkilön kuljetuspalvelua? Kerronpa sinulle, mitä tarkoittaa, kun käyttää vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluja arjessaan.

Se tarkoittaa sitä, että voin liikkua vain oman kotikuntani alueella sekä niissä naapurikunnissa, joiden kanssa kotikunnallani on yhteinen raja. Mikäli haluan osallistua esimerkiksi kauempana asuneen sukulaisen hautajaisiin, minun on erikseen anottava vammaispalveluista tähän matkaoikeutta.

Se tarkoittaa myös sitä, että lain määrittämä vähimmäismäärä 18 yhdensuuntaista matkaa on lähes poikkeuksetta juuri tämä 18 matkaa kuukaudessa. Oletko sinä miettinyt, kuinka hoidat kaikki asiasi 9 edestakaisella matkalla kuukauden aikana? Siihen sisältyy niin kauppareissut, pankkiasioinnit, harrastukset kuin ystävien luona käyminenkin. Jokainen vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluja käyttävä joutuu miettimään, kuinka selvitä kaikista asiointimatkoista ja sosiaalisista tapaamisista poistumalla vain 9 kertaa kuukauden aikana kotoa. Jos tulee yllättäviä menoja, mutta matkat on jo sen kuukauden osalta käytetty, ei auta kuin maksaa itse tai kerjätä kyyti joltakulta tutulta.

Vammaiseksi ei kukaan varmastikaan ole tehnyt valintaa itse ja vapaaehtoisesti. Silti saamme kuulla jatkuvasti, että käytämme yhteiskunnan varoja hurvittelemalla taksilla. Toki meilläkin on oikeus hurvitella! Meidän pitää vain miettiä, missä kuussa kuljetuspalvelumatkat riittävät hurvittelureissuun.

Lisäksi jokainen vammainen kuljetuspalvelun käyttäjä maksaa taksissa matkustaessaan omavastuun. Salon sisällä se on 3.30 €, kuten Paikussakin. Ympäristökuntiin omavastuu kertyy Matkahuollon kilometritaksan mukaisesti.

Asiassa minua suututtaa erityisesti se, että vammaisia syyllistetään yhteiskunnan varojen käyttämisestä. Ei ole helppoa olla vammainen ja usein vammaisen elämä tuleekin kalliimmaksi kuin ns. terveen ihmisen arki. Meilläkin on oikeus osallistua yhteiskunnan tarjoamiin asioihin tuntematta siitä syyllisyyttä.

Yritäpä itse järjestää omat menosi niin, että poistut vain 9 kertaa kuukauden aikana kotoa ja hoidat näiden matkojen aikana kaiken lukuun ottamatta työtä tai opiskelua. Siihen sentään saa omat kuljetuspalvelumatkat.

Ai niin, unohdin mainita, että 9 poistumiseen ei sisälly mahdollisuutta käydä ensin ystävän luona ja jatkaa siitä kauppaan. Tästä tulee jo kaksi erillistä yhdensuuntaista matkaa.

On hienoa, että osa kaupungeista joustaa vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden jaksotuksessa. Vaikka matkoja myönnetään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa, voi erilaisen jaksotuksen ansiosta käyttää matkoja vapaammin. Itselläni tuo jaksotus on vuositasolla eli voin käyttää oman mieleni ja kukkaroni mukaan 18 x 12 matkaa eli 216 matkaa parhaaksi katsomallani tavalla vuoden aikana. Omalla vastuullani tietysti on, että matkat riittävät koko kalenterivuoden.

Nyt aiheuttaa pelkoa se, että jokaisessa kaupungissa halutaan siirtyä erilaisiin matkajärjestelykeskuksiin. Se vähentää vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeutta, koska matkat on tilattava tietyltä matkan tarjoajalta edellisenä päivänä. Enää ei siis voisi tehdä ainuttakaan extemporee-reissua. Lisäksi ei voi itse vaikuttaa siihen, kenen taksiyrittäjän palvelut valitsee. Vammaisille henkilöille on erityisen tärkeää, että luottamus kuljettajaan on rikkomaton. Tämä ei valitettavasti toteudu järjestelykeskuksissa, se on nyt nähty ja koettu monissa paikoin (esimerkiksi pääkaupunkiseutu).

Miksi kukaan ei kysy vammaisilta, mitä he haluavat? Ja jos kysytään, miksi meitä ei kuulla? Miksi päättäjä tai virkamies tietää aina paremmin kuin vammainen palvelun käyttäjä, mikä toimii ja mikä ei? Tottahan tästä säästöä tulee ja tuhansittain, koska vammaiset henkilöt eivät enää uskalla liikkua missään.

Toivon todella, että meillä Salossa otetaan järki käteen ja vammaisneuvosto mukaan suunnitelmiin. Olen enemmän kuin saletti siitä, että tälläkin hetkellä puuhataan asiakasjärjestelmien ja matkakeskusten parissa, vaikkei asiasta hiiskahdetakaan julkisuudessa.
Päivi Vigg

1 kommentti:

  1. Ihan loistava kirjoitus! Ihmettelen vaan, mitä liikkuu sen kadehtijan päässä ja miksi vammaisen itsemääräämisoikeutta halutaan rajoittaa. Salasanan me "ei vammaiset kun" lähteä extempore jossain käymään ja vielä valita, millä kulkupelillä.

    VastaaPoista