keskiviikko 19. elokuuta 2020

Hatun nosto!



Tämä osio alkaa 70 - 80 luvun taitteessa. Olin muuttanut Hajalasta Märynummelle. Matti yritti raitistua, Vaikeaa se kuulemma oli, mutta pari muutakin kaveria pohti samaa. Heistä tuli hyvä pohja AA-kerhon perustamiselle, kerhon vetäjänä toimi Matti. Välillä oli usko loppua toiminnan suhteen. Järjen käyttö höystettynä sisulla ja näkyvillä tuloksilla kannusti yrittämään. Töiden saaminen, sillä varmasti oli iso osuus raitistumiseen. Liikunnasta tuli myös elämäntapa. Maanantairastit veti puoleensa entisen urheilijan. Kerta viikossa ei riittänyt suunnistus harrastukselle, rasti tarjontaa on joka ilmansuunnassa. Lisäksi Angelniemen Ankkurit sai talkoohenkisen Matin riveihinsä. Paikoitus alueilla tarvittiin liikenteen ohjaajia.

Entisestä työtä vieroksuvasta tuli työnarkomaani. Miehinen Mies oli syntynyt. 

Hän kirjoitti runomuotoon ajatelmiaan pilke silmäkulmassa. Niissä oli asiaa ja huumoria. Riimitys on taitolaji. Tämä tieto on hänen antamassa haastattelusta. Usein hän laittoi puumerkkinsä esimerkiksi pinkopahvin alle piiloon, joku voi piilon löytää sitten joskus. Matti kertoi peri aatteestaan: Ei niin pientä pikaria löydy, että ottaisin sen huulilleni ja joisin.

Hän kertoi, kuinka häntä jännitti alkuun juhlatilaisuudessa, joka. pidettiin AA- merkeissä Helsingissä. Kuulijoita oli kolme tuhatta ympäri Suomea. Asiaa varmasti helpotti, kun tiesi kokemuksen kautta mistä puhuu.

Vertaistuki?

AA-kerho on paikka, jossa voi vapaasti kertoa ongelmistaan. Käsittääkseni ei tarvitse eikä kysellä kuka kulloinkin on kertomassa vaikeuksistaan. Tietenkin pienen kerhon puitteissa kaikki entuudestaan tuntevat toisensa. Yksin on vaikea toteuttaa ja saavuttaa raittiit elämäntavat. 

Matti kertoi minulle, kuinka yön hiljaisuudessa puhelin kilisi. Soittaja oli hyvin usein tukea tarvitseva henkilö. Puhelut saattoivat kestää ja kestää, mutta Matti kuunteli ja keskusteli. Ei hän nimiä kertonut kutka soittivat. mutta kaikista mahdollisista ihmisryhmistä soittajia oli. Matin kertomana joukkoon mahtui lakimiehiä, näyttelijää j.n.e. Vertaistuki on nykyisin pop laajalla alueella. Oli sairaus minkälainen tahansa. 

Tällä kirjoituksella haluan nostaa hattua Matti Aaltosen muistolle. Matti elää muistoissamme pitkään!
Niilo Henell

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti