lauantai 8. elokuuta 2020

ERÄITÄ TYÖMAAMUISTELUKSIA…


Sodan vuosina 1939 - 1945 kysyttiin voimia kansakunnalta. Olin 5- vuotias kun sota syttyi. Ei sen ikäinen sodasta mitään tiedä, mutta joitakin tapahtumia tietenkin on jäänyt mieleen. Tiedotus silloin kulki ”pyykkituvan asteella” kun sitä vertaa nykypäivään.

Vanha radio - ehkäpä juuri sieltä sota-ajalta.

Omistimme radion ja Markus-setä on jäänyt siitä parhaiten muistiin. Tietenkin ”Jatkuu huomenna”. Toisin sanoen Kalle Kustaa Korkin seikkailut. Se oli sellainen kolmen minuutin jatkokertomus. Itse asiassa en tiedä minä vuonna tämä ohjelma alkoi. Kuulijoita se kuitenkin sai.  Sodan aikana Tiltu viihdytti suomalaisia salakuuntelijoita. Joskus tämänkin ohjelman kuulin. Radio vinkui, kun sitä kanavaa haettiin. Tiltu antoi propakandatiedotteita sodan kulusta. Isäni haki tämän kanavan silloin tällöin kuunteluunsa. Tämä varmaan tapahtui jatkosodan aikana. Hänet oli kotiutettu ikänsä puolesta. Hänen työnsä Högforsin tehtaalla alkoi muistaakseni päivittäin klo 13.00. Tehdas oli valjastettu sotatarvikkeiden tekoon. En muista, että siitä olisi puhuttu, ehkä se pidettiin salassa. 


Tosin joittenkin tiesin tekevän kranaatin keernoja, mutta sekin taisi kuulua hissun-kissun asioihin. En tiedä… Olin alle 10v. Toisaalta minä en käynyt koulua ja oltiin muutenkin koko lailla omissa oloissa. Nukkumaan mentiin ajoissa ja herättiin varhain. Kaiken lisäksi ikkunasta ei saanut pilkotella valoa. Pelättiin pommitusta.

Talvipakkaset olivat aikamoisia, 40 astetta monena päivänä. Varsinkin tavisodan aikana. Tämän sodan kesto oli kaikkiaan 105 päivää. Ekat Mainilan tykinlaukaukset ampuivat Venäläiset. Siinä kuolikin venäläisiä ja siksi väitettiin hyökkäyksen aloittajaksi Suomi. Niin siinä käy, kun tykillä ampuu ja vielä oman maan kansalaisia. Pakko tällainen on kostaa välittömästi.

Asunnoissa paleli, kun sisimmäiset ikkunat oli pommituksen vaaran takia ullakolla säilössä. Paineilma pommin räjähtäessä olisi rikkonut molemmat lasit. Tämä oli suojatoimenpide.

Polttopuita oli säästettävä. Siinä osasyy, kun vesi ämpärissä jäätyi. Ei yksi lasi estä pakkasen tunkeutumista sisätiloihin. Tästä polttopuun vähyydestä muistui mieleeni, että äiti teki osuutensa polttopuutalkoista. Kymiyhtiön metsässä, joka rajoittui tonttiimme, hän ahersi kirves kädessä halkomalla metrisiä pöllejä. Ei se eka kerta ollut, kun hän kirveen varteen tarttui. Meillä oli aina ylivuotisia klapeja puuvajassa, siitä isä piti huolta. Hän pääsääntöisesti sahasi ja pilkkoi keväisin puut. Me pojat kottikärryllä tai kovapyöräisellä maitorattaalla kuljetettiin puut liiteriin ja pinoon. Högforsin tehtaalla oli oma lautatarha sahoineen, sekä polttopuu myynti. Tuli mieleen “Belgianrotuiset” isot hevoset. Painoa niillä oli 1000 kg. Eivät pärjänneet kuitenkaan Suomen hevoselle. Niillä on ja oli vetokykyä ja ketteryyttä. Tulivat toimeen pienemmällä rehu määrällä.

Hyvän kuvan saa lukemalla; ”Suomenhevonen sodassa.” Kirjassa kertoo tarinan mm. Terho Hätönen Heinjoelta. Hän teki elämäntyönsä poliisina.

Minulla on tähän ihan omakin työkokemus, katkeruutta aiheuttanut kaiken lisäksi. Pyrin ja pääsin noin viisitoista kesäisenä tukin uittoon. Kaverini Arvo, minua pari vuotta vanhempi, sanoi, että koeta tulla uittohommiin. Itse hän oli ns. lippumies, tehtävään kuului punaisella lipulla kieltää tukkien laskemista koskiränniin.

Tukkilaisesta näkyy vain saapasvarret ja keksi, jolla hän tukee tasapainoaan vauhdilla tukkien päällä seisoessan joen virrassa.

Sain työn. Tehtäväni oli irrotella tukit jokivarrelta virran vietäväksi. Se osuus oli noin kilometri (arvio muistinvaraisesti tänä päivänä). Tiina ja Pekka tietävät joen. Kun Karkkilasta lähdetään kohti Vanjärveä Rämölle. Keskustasta tietä pitkin noin 400 m on silta, johonka asti yritin pitää joen sumasta (= tukkikasautuma) puhtaana. Sillan alajuoksulla on koski, joka ei sillalle näy. Koskella oli miehet, jotka vastasivat kosken tienoosta. Virtaus sillalta oli hyvä, mutta jostain syystä tukit täyttivät joen sillan alapuolelta. Kun tulin kierrokseltani, niin sillan yläpuolella oli iso suma. Tein todella lujasti töitä kun lyhytvartisen tukkikeksin avulla purkaa tilannetta.

Sillan suuaukolla oli tukkia ristin rastin eli SUMA oli totta. Nälkä ja jano heikensivät kaiken lisäksi minua. Syötävää oli saatava.

Eväsreppuni, maitoa ja hiivaleipiä sisältäen. Istahdin nurmikolle ja kiireesti eväät esille. Hotkien söin, koska suma kasvoi koko ajan. Sillalta varmaankin meni pyörällä mies. Hän tuli takaisin ja olin ihmeissäni kun hän tuli avukseni – minun, pojankoltiaiselle, avuksi. Ei hän puhunut mitään oikeastaan. Ei hyvää eikä pahaa. Suma purkautui ja mies lähti. Pukeutunut hän oli harmaan sävyiseen pikkutakkiin ja suoriin housuihin.

Työpäivä päättyi ja tukkien tuleminen loppui. Minä menin yläkoskelle, jossa kaverini työskenteli.

Tukkipomo Hakalan Jussi, tunnettiin paremmin Pitkäjussi nimellä, hän sanoi minulle: “Huomen aamul sun ei tartte enää tulla. Sää vain makaat ja tukit on sumas!”

Tukkisuma, jollainen ei "laukea" ilman uittomiesten apua.

Arvata saattaa miltä se tuntui – katkeralta – mutta… kaikesta oppii; jopa sen, että nälkä ei riitä perusteeksi jättää vastuulleen ottamansa velvoitteet hoitamatta!
                       Niilo





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti