keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Maailman onnellisin kansa

(Tämä on kirjoitettu ennen koronakriisiä)

Suomi on valittu jo toisen kerran peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansaksi.

Mikä on, kun maailman onnellisin kansa ei totu tähän sietämättömän onnelliseen olotilaan? Jatkuvasti raportoidaan julkisuudessa nopeasti lisääntyvästä pahoinvoinnista, masennuksesta ja muista mielenterveyden häiriöistä.


Vakavailmeinen miettijä. Piirroskuva.

Jotakuta harmittaa jo se, että ei tiedä tarkalleen, mikä harmittaa? Harmittaa sanan tilalla voisi olla v-alkuinen verbi. En sitä kuitenkaan tässä käytä. Kyllä Mielensäpahoittaja oli siinä oikeassa, että ennen oli kaikki paremmin. Puolikarkeat vehnäjauhotkin olivat puolikarkeampia.

Ketä nyt sitten harmittaa, vaikka kysyttäessä oltaisiinkin onnellisia? Työssäkäyvät stressaantuvat yhä pidemmälle digitalisoituneen työkulttuurin kiireessä. Sekin voi harmittaa, kun Työterveyslaitoksen asiantuntija kertoo TV:ssä, että Suomessa työelämää on onnistuttu uudistamaan ”työntekijän olosuhteiden parantaminen edellä ja siinä on onnistuttukin hyvin”. Näkis vaan, sanoo hän, jota harmittaa. Toinen ei pääse edes oravanpyörään, vaikka on lähettänyt jo 60 työpaikkahakemusta. Sekin harmittaa.

Peruskoulu ja PISA-tutkimukset saivat onnellisen kansan rinnan rottingille. Ei saa enää. Vallankin osa pojista putoaa kärryiltä. Heistä tulee syrjäytyneitä lisää. Toisekseen heillä ei ole ollut varaa merkkivaatteisiin ja/tai harrastuksiin. EVVK sanovat he kaikelle.

Kolmasosa miehistä ei pysty menemään armeijaan. Kyllähän se harmittaisi, kun kasarmin tuvassa olisi muitakin. Eikä olisi omaa vessaa ja suihkua. Aamullakin pitäisi nousta niin aikaisin. Vanikkakin on kovaa. Kyllä harmittaisi.

Syrjäytyneiden vanhempien lapsia otetaan huostaan kiihtyvällä vauhdilla. Eri tahoja kyllä harmittaa, kun kiireellisiä huostaanottoja on 4400 vuodessa ja kaikkiaan 18 000 lasta on huostaanotettuina. Onni on tästä kaukana.

Lapsia syntyy yhä vähemmän. Vanhemmiksi ei haluta ryhtyä, koska lapsi rajoittaa oikeata elämää? Ja täytyisi vielä tinkiä omista haaveista.

Opiskelijaa harmittaa tosi kovin heti, kun joutuu kasvokkain suorituspaineiden kanssa. Mielenterveys siinä järkkyy, kun kaikki ei menekään ihan putkeen. Harmittaa, kun pitää ottaa opintolainaa. Eikä ole edes lomaoikeutta eikä lomaltapaluurahaa.

Kun harmittaa oikein kunnolla, sortuu huumeisiin. Näitä narkkareita on yhä enemmän. Siitä on onnellisuus kaukana, kun euforia haihtuu. Monen mieli vinksahtaa lopullisesti.

Silhuettikuva "lakki kourassa" istuallaan avunaneliasta seisovan miehen vierellä.

Ei mene hyvin ”Kansanration” pienillä eläkkeillä sinnit-televilläkään. Ei tullut edes vappusatasta, joka luvattiin. Neljäsosalla väestöstä ei ole mitään varallisuutta. Jos sosiaalituki ei tule tilille määräpäivänä, on talous välittömästi kuralla. Suomessa on kotitalouksien rahaa nollakorkoisilla tileillä 87 000 000 000 €. Tosin velkaakin heillä on, mutta ei vielä onneksi säästöjen määrää. Osa kansasta siis pärjää jonkin aikaa ilman tuloja. Keskimäärin suomalaisella kotitaloudella on säästössä 5 000 €. Se ei ole paljon, eikä sinällään ole estänyt onnellisuutta. Se oli siis keskimäärin.

Mitähän tolkkua siinä on, että asumistukea maksetaan 850 000 saajalle vuodessa noin 2 200 000 000 €. Palkan ja eläkkeen ym. tulonhan pitäisi riittää elämiseen? Kyllä siinä onnellistakin harmittaa, kun ei ole sitä kansalaispalkkaa.

Someraivo kuvastaa sitä, että niin monia harmittaa pinnan alla. Saa raivota nimettömänä puskista. Kaiken huippuna on Carunan sähkönsiirtolaskun saaneet ja heidän harmituksensa. Se voittaa senkin, että vanhusväestö jää digiloikan jalkoihin ja asioiden hoito vaikeutuu aivan tolkuttomasti. Joutuu ihan jyrän alle. Harmittaa.

Moni mamma ja pappa asuvat vielä omakotitalossa metsän reunassa. Arvaa harmittaako, kun kiinteistövälittäjä sanoo, että kohta saatte maksaa sille, joka purkaa tämän rötiskön. Sinne meni kaupunkiasunnon ostoon talossa säästössä olleet rahat. Arvaa harmittaako?
                                  Eero

PS. Maaliskuussa Suomi valittiin kolmannen kerran maailman onnellisimmaksi maaksi. Valintahetkellä Koronaepidemia oli jo vauhdissa. Miten Onnellinen kansa siitä selviytyy? Se onkin jo ihan uuden jatkokertomuksen paikka. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti