lauantai 9. toukokuuta 2020

Kirjasuositus alkuperäiskansoista kiinnostuneille


Minulla on tapana lukea välillä kirjasarjoja uudelleen. Tässä taannoin aloitin Sue Harrisonin kaksi trilogiaa, joiden parissa sain kulutettua useamman viikon.

Jos pidät alkuperäiskansojen historiasta kerrottuna romaani-muodossa, suosittelen ehdottomasti Harrisonin kirjoja. Ne eivät ole enää mitään ihan uusia, mutta toisaalta tarinat sijoittuvat jonnekin 7000 eKr. Tarinatkin ovat 9000 vuotta vanhoja, joten kirjat ovat siihen nähden suorastaan moderneja.

Ensimmäiset ihmiset -kirjan kansa, jossa kovasti nykymielikuvaamme vastaava, intiaania, vastaava naisen kasvokuva ja taustalla istumassa 2 muuta henkilöä.

Harrisonin ensimmäinen trilogia on 1. Äiti maa, isä taivas 2. Sisar kuu ja 3. Veli tuuli. Siinä matkataan valaanpyytäjien ja ensimmäisten ihmisten kansojen ja heimojen kanssa.

Jokien laulu -teoksen kansi, jossa mahtaan jokiuoman ja korkeiden vuorien maisemassa on vain karhu ja kaukana hiukan metsän reunaa sekä kuu (?) kylmällä taivalla.

Toinen trilogia on nimeltään 1. Jokien laulu 2. Tuulten viesti 3. Tähtien kutsu. Siinä ollaan Alaskan maisemissa jokikansojen matkassa.


Trilogiat voi lukea missä järjestyksessä vain, mutta kirjoissa on samoja henkilöitä. Heidän elämänsä kulkee eteenpäin, joten järjestyksessä lukiessa pysyy paremmin kärryillä, kuka kukin on ja miksi johonkin tilanteeseen on jouduttu.

Näistä kirjoista olen saanut todella paljon tietoa alkuperäiskansoista ja voin vain ihmetellä, miten sitkeitä ja kekseliäitä ihmiset ovat olleet jo tuhansia vuosia sitten.

Välillä olen valvonut öitä, että saan jännän tarinan kohdan luettua ja voin nukkua. Kirjat on kirjoitettu todella hyvin ja ne sisältävät paljon tietoa Amerikan alkuperäiskansoista. Erittäin mukaansa tempaavia kirjoja, joiden imu vetää mukanaan.
 Päivi 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti