keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Feta-parsakaalipiiras

Jokunen vuosi sitten olin sisareni kanssa lomalla Kreetalla Kalivesin kylässä. Hotellimme oli kreikkalaisen nuorenparin yritys, joka sikäläiseen tapaan oli keskeneräinen. Lieneekö tarkoitus ollut rakentaa toinen kerros, milloin. Ainakin raput oli valmiina. Meillä oli mukava huoneisto. Aamukahvit joimme toisella parvekkeella ja iltaviinit toisella auringonlaskun puoleisella parvekkeella. Pihassa oli useita oliivipuita ja mahtavat kukkaistutukset. Aamuparvekkeelta oli merinäköala.

Paikallinen taverna järjesti turisteille kreikkalaisen ruuan kursseja. Niinpä mekin osallistuimme yhteiseen ruuanlaittoon. Hyvissä ajoin aamupäivällä aloitettiin. Käärimme lampaanlihaa folioon useiden mausteiden kera, sitruunasiivuja mukaan. Ne pantiin uuniin pariksi tunniksi. Sitten leivoimme feta-parsakaalipiirakkaa. Resepti noudatti suurin piirtein alla olevaa reseptiä, mutta voi oli korvattu laardilla ja päälle roiskautettiin oliiviöljyä. Emäntä otti pöydän alta gallonan kokoisen peltikanisterin ja lisäsi piirakan päälle hyvinkin puolen litran verran öljyä lausuen samalla ”hieman oliiviöljyä”.

Kun ruoka oli valmista, söimme yhdessä maistuvan lounaan. 

Iltapalalle ostimme mukaan limupullollisen tavernan omaa valkoviiniä. 

Feta-parsakaalipiiras, josta irrotettu jo 1 pala.

Feta-parsakaalipiiras

Pohja:
125g maitorahkaa
125g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200g parsakaalia
200g feta kuutioita
3 munaa
3,3 dl ruokakermaa
1 rkl oreganoa
0,5 tl suolaa

Sekoita rahkan joukkoon pehmeä voi ja jauho-leivinjauheseos. Vuoraa taikinalla n.28cm piirasvuoka. Keitä parsakaalia vähässä vedessä 2-3 min., valuta ja jäähdytä. Valuta fetakuutiot. Pilko parsakaalia tarvittaessa ja laita pohjalle. Lisää juustokuutiot ja maustettu muna-kermaseos. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n. 35 min., kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin.

Piirakka maistuu kahvin kanssa tai salaatin kanssa ateriana. Tämä tuo mieleen usein loman Kreetalla.
                                       Eila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti