Jokunen vuosi sitten olin
sisareni kanssa lomalla Kreetalla Kalivesin kylässä. Hotellimme oli
kreikkalaisen nuorenparin yritys, joka sikäläiseen tapaan oli keskeneräinen.
Lieneekö tarkoitus ollut rakentaa toinen kerros, milloin. Ainakin raput oli
valmiina. Meillä oli mukava huoneisto. Aamukahvit joimme toisella parvekkeella
ja iltaviinit toisella auringonlaskun puoleisella parvekkeella. Pihassa oli
useita oliivipuita ja mahtavat kukkaistutukset. Aamuparvekkeelta oli merinäköala.
Paikallinen taverna järjesti
turisteille kreikkalaisen ruuan kursseja. Niinpä mekin osallistuimme yhteiseen
ruuanlaittoon. Hyvissä ajoin aamupäivällä aloitettiin. Käärimme lampaanlihaa
folioon useiden mausteiden kera, sitruunasiivuja mukaan. Ne pantiin uuniin
pariksi tunniksi. Sitten leivoimme feta-parsakaalipiirakkaa. Resepti noudatti
suurin piirtein alla olevaa reseptiä, mutta voi oli korvattu laardilla ja
päälle roiskautettiin oliiviöljyä. Emäntä otti pöydän alta gallonan kokoisen
peltikanisterin ja lisäsi piirakan päälle hyvinkin puolen litran verran öljyä
lausuen samalla ”hieman oliiviöljyä”.
Iltapalalle ostimme mukaan limupullollisen tavernan omaa valkoviiniä.
Feta-parsakaalipiiras
Pohja:
125g
maitorahkaa
125g
voita
2 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
Täyte:
200g
parsakaalia
200g
feta kuutioita
3
munaa
3,3
dl ruokakermaa
1
rkl oreganoa
0,5
tl suolaa
Sekoita rahkan joukkoon
pehmeä voi ja jauho-leivinjauheseos. Vuoraa taikinalla n.28cm piirasvuoka.
Keitä parsakaalia vähässä vedessä 2-3 min., valuta ja jäähdytä. Valuta
fetakuutiot. Pilko parsakaalia tarvittaessa ja laita pohjalle. Lisää
juustokuutiot ja maustettu muna-kermaseos. Paista uunin alimmalla tasolla 200
asteessa n. 35 min., kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin.
Piirakka maistuu kahvin
kanssa tai salaatin kanssa ateriana. Tämä tuo mieleen usein loman Kreetalla.
Eila
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti