lauantai 16. toukokuuta 2020

HISTORIAN SIIPIEN HAVINAA, FYSIOTERAPIA SUOMESSA


Minulta kysyttiin taannoin, josko voisin selvittää oman ammattini historiaa. Glups... ihan automaattisesti tarinaa ei alkanut virrata. Sen verran muistin, että ammattinimike on vuosien varrella vaihtunut ja työnkuvakin monella lailla, mutta mistä kaikki alkoi?


Kooste piirroskuvista, jossa lääkintävoimistelija avustaa potilaita erilaisissa ammattitehtävissä opastaen;.

Kuuklesormet heilumaan, ja niin netin ihmeellinen maailma (luotettavana lähteenä Suomen Fysioterapeuttien kotisivu) kertoi, että Suomessa koulutus alkoi vuonna 1908 yliopistossa voimistelunopettajakoulutuksen yhteydessä (toisaalla mainittiin alkuajankohdaksi 1800-luvun loppu mutta olipa asia niin tai näin, voimme ajatella alkuvaiheiden sijoittuvan 1800-1900-luvun taitteeseen). Opetettava aine oli sairasvoimistelu ja nimikkeenä sairasvoimistelija (jossain myös lääkitys-voimistelija). Kuntoutuksen kohteena olivat nimen mukaisesti sairaat, 1940-50-luvulla etenkin sotavammoja saaneet sekä polioon sairastuneet. Invalidisäätiö aloitti koulutuksen vuonna 1943.

1960-luvulla koulutus siirtyi sairaanhoito-oppilaitoksiin ja tuolloin nimike oli lääkintävoimistelija. Tuli mahdollisuus opiskella myös erikoislääkintävoimistelijaksi. Työpaikkoina toimivat lähinnä sairaalat. Neurologiset potilaat olivat nyt yksi pääasiakasryhmistä.

1990-luvulla erityislääkintävoimistelijan koulutus lopetettiin, opetus siirtyi ammattikorkeakouluihin ja nimikkeeksi vakiintui fysioterapeutti. Myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen tuli pikkuhiljaa mahdolliseksi. Työtä ei tehty enää pelkästään sairaaloissa, vaan oli siirrytty myös terveyskeskuksiin (70-luvulla) ja yksityiselle sektorille (80-luvulla). Yksi suurimmista asiakasryhmistä 1980-luvulla oli tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsivä väestö, ja 1990-luvulle tullessa elintapasairaudet ja niiden aiheuttamat vaivat alkoivat tavoitella kärkipaikkoja. Nyt 2020 fysioterapeuttien suoravastaan-ottotoiminta on yleistymässä, ja passiivinen potilas on muuttunut aktiiviseksi kuntoutujaksi, jonka rinnalla fysioterapeutti kulkee tasavertaisena ihmisenä ja ammattilaisena. Mitä "fyssarit" sitten töissä oikein tekevät, se onkin toinen tarina...

Fysioterapiassa pureudutaan liikkeeseen ja liikkumiseen sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämiseen. Homma voisi mennä vaikka niin, että vastaanotolle tulee asiakas X, jolla on selkä kipeänä. Ensin haastatellaan ja selvitellään mistä selkäkipu voisi johtua ja minkälaisissa tilanteissa se haittaa, ja onko asiakas ehkä jo löytänyt helpottavia seikkoja. Tutkitaan liikkumista ja asentoja, pystyykö kipeän selän kanssa tekemään kaiken mitä haluaa vai haittaako se jopa nukkumista. Sitten mietitään millä keinoin toimitaan tässä tilanteessa. Mitkä harjoitteet hyödyttävät juuri tämän selkäkivun kanssa, onko joitain liikkeitä mitä ensi alkuun olisi vältettävä. Millaista kivun hoitoa, lihasten, kudosten tai nivelten käsittelyä voidaan käyttää tilannetta helpottamaan? Entä kokonaisuus, tarvitaanko jonkin muun ammattiryhmän apua? Todella tärkeää on sekin, mitä asiakas itse on valmis tekemään selkänsä kuntoutumiseksi, mihin motivaatio riittää tässä kohtaa. Jos jaksaa tehdä vain yhden harjoitteen päivässä, on vähän kohtuutonta, jos fyssari lätkäisee viisisivuisen ohjenivaskan käteen, eikä varmasti enää tänä päivänä lätkäisekään. Harva vaiva kuitenkaan ratkeaa pelkillä fysioterapeutin käsittelyillä, joten töitä jokainen pääsee tekemään, joko vastaanotolla tai itsekseen kotona, miten sitten sovitaankin.

Kuvakoosteessa fysioterapeutti hoitotyössään asiakkaitten erilaisia harjoituksia ohjaamassa, kuntoutusliikkeitä korostaen, eri ruumiinosien ongelmia hoidettaessa.

Fysioterapeuttien tapa ratkoa erilaisia tilanteita riippuu saatavilla olevasta tutkimustiedosta, kokemuksista ja havainnoista työelämän varrella, persoonastakin, mutta myös koulutusvalinnoista. Samoihin hyviin lopputuloksiin voi päästä monia, monia eri reittejä. Joku hyödyntää enemmän “käsityötaitojaan”, toinen fysikaalisia laitehoitoja. Jollain on erityisen hyvä ohjaus- ja opetustyyli. Peruskoulutus on samantapainen kaikilla, toki kouluilla ja eri vuosikymmenillä on tehty erilaisia ratkaisuja. Mutta sitten ovat lyhyet ja pitkät jatkokoulutukset, joita fyssari lähtee kahlaamaan omien mieltymystensä, työpaikan suositusten tai jonkin muun johdatuksen mukaan. Joku erikoistuu lasten, joku vanhusten fysioterapiaan. On neurologista fysioterapiaa ja urheilufysioterapiaa. Lymfaterapiassa hoidetaan nestekiertoa turvotusten lievittämiseksi. Työfysioterapia saattaa olla monelle työperäisistä tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiville tuttua, lantionpohjan fysioterapia taas vaikkapa synnyttäneille naisille. Viime vuosina on puhuttu yhä enemmän ihmisestä kokonaisuutena, ja tätä psykofyysinen fysioterapia on tuonut esiin jo pitkään. Kukaan ei ole vain nivel tai lihas, jota hoidetaan, vaan kaikilla meillä on myös sosiaalinen ja psyykkinen puolemme. Ilman niitä emme olisi ihmisiä, ja niillä on vaikutuksensa kivun ja vaivojen kokemiseen.

Terveyttä päivääsi! Jos kuitenkin kramppi tai kremppa iskee eikä kotikonstit riitä, ota rohkeasti yhteyttä fyssariin. Meitä on Salon seudullakin aikamoinen joukko, eri alojen osaamista löytyy ja kyselemällä löytyy “se oikea” 😊
                                            Auli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti