lauantai 29. helmikuuta 2020

Tärkeä ammattiryhmä


Katsoin uutisista miten Rooman kaduilla ja jopa koulun pihalla oli kasoittain jätesäkkeja. Siellä ei ole organisoitua jätteiden keräystä. Jutussa kerrottiin eläinten repivän säkkejä ruokaa etsiessään. Jätteet purkautuvat säkeistä maahan ja sotku on valmis. Jätteet vaarantavat jo ihmisten terveyden.

Nostan hattua ja kiitän ja kumarran Suomen ja Salon organisoidulle jätekeräykselle. Joka tiistaiaamu tuo tuttu auto tulee pihaan ja katoksesta tyhjennetään sekajäteastiat. Muut keruuastiat tyhjennetään myös ajoittain, mutta en ole seurannut niiden aikataulua.
"Roskakuskit" tärkeässä tehtävässään keräilyautoansa lastaamassa.

Itse olen yrittänyt edesauttaa jätteiden keruuta lajittelemalla omat jäljelle jäävät romppeet sen mukaan, mitä asioita jätekatoksessa on. Lisäksi kerään erikseen vielä muovitavaran, vaikka joudun sen erikseen kuljettamaan muualle. Keittiöni ja asuntoni ei ole suunniteltu kovin laajamittaiseen lajitteluun, joten olen joutunut soveltamaan tilankäyttöä. Erikseen jätevaunussa on sekajäte, paperi ja pahvinkeräysastiat. Lisäksi alakaapin ovessa roikkuu muovipussi, johon laitan metallijätteen. Siivouskomeroon olen ripustanut muovipussin, johon kerään muovin. Muovipussin täytyttyä siirrän sen säkkiin varastoon odottamaan kuljetusta. Biojätettä varten ostin varta vasten Tupperware-kutsuilta kannellisen muoviastian. Sen hyvä ominaisuus on, että sen saa alakaapin oveen sopivalle korkeudelle, kun kuorii vihanneksia ja juureksia. Pieni muovipurkki on paristoja varten. Purkin täyttyessä otan paristot mukaan kauppareissulle ja jätän ne kaupan kassalle. Isoissa tavarataloissa on paristoja varten punaiset pahvilaatikot.

Satamakadulla otetaan vastaan sähkö- ja elektroniikkajätettä. Pienlaitteet voi myös palauttaa Citymarketin aulassa olevaan keruupisteeseen. Keväisin Rouskis ilmoittaa ongelma-jätteiden keräystapahtumista. Sinne voi viedä akut, loistelamput, maalipurkit ja palavat nesteet. Myös he ottavat vastaan metallijätettä.

Piirroskuvassa nainen lajittelee kotitalousjätteitä eri astioihin.

Kierrätys on tulevaisuuden ala. Onpa sen puitteissa jo syntynyt uusia yrityksiäkin, joissa käytetään raaka-aineena toisten jätettä.

Eila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti