lauantai 22. helmikuuta 2020

Muovia, muovia - roskaa!

Muovituotteet oli aikanaan hyvä keksintö, sitä se on minun mielestäni yhä, varmasti kannattajia maailmalta löytyy pilvin pimein. Asia erikseen on tuotteen käyttö - luulisin. Mahdollisuuksia kyllä löytyy oikean käytön suhteen. Viisaammat kertokoot siitä. Yritän vain kertoa näkemykseni muovituotteen hävittämisestä, silloin kun se on roskaa ja se pitäisi saada oikeaan paikkaan siinä vaiheessa. Yritän tuoda julki miten vaikeaa se saattaa olla monelle vanhukselle ja etenkin liikuntaesteiselle ihmiselle. Nämä elämän polut eivät aina käy yksiin hyvien tarkoitusperien kanssa. Esimerkiksi jätteiden lajittelu on hyvä asia. Kaikki talousjätteet eivät ole pelkää kaatopaikalle vietävää ainesta.
Suuri jätekasa kaatopaikalla

Lajittelun suhteen kehitystä on tapahtunut kiitettävästi. Siihen aikaan, kun elettiin monessa taloudessa kynttilä- sekä öljylampun valossa, ei mielestäni ollut jätteet ongelmana. Paperituotteet poltettiin pesässä tai sanomalehdet vietiin paperi keräykseen. Homma pelasi ja oltiin tyytyväisiä. 

Maailma kehittyy ja ongelmat sen myötä. Keksinnöt seuraavat toisiaan. Jostakin muistuu mieleeni Kivisen tai oliko Sorasen Retu, jompi kumpi heistä keksi auton, jonka keksinnön jälkeen maailma alkoi oikein silmissä muuttua. Olen vakuuttunut siitä, että sen jälkeen kulkeminen on helpottunut huomattavasti. Välimatkat ovat ikäänkuin lyhentyneet. Aamulla varhain, kun lähdemme täältä eteläisestä Suomesta, niin illalla huomaamme olevamme Kolarissa.

Tavaraa pitää olla ja sitä saada, rahalla sitä saadaan vaikkei hevosta olla ostettukaan, hevosista ollaan kuitenkin jo miltei päästy kokonaan. Jollakin talonpojan morsiamella niitäkin saattaa olla.

Ilmeisesti sivutuotteen merkeissä ihminen on kehittänyt ja keksinyt muovin. Tämä on ollut jonkinlainen vallankumous materiaalin alalla. Seuraukset keksinnöstä on hyviä sekä huonoja.

Tyhjiä muovipulloja koottuna maapallon muotoiseen maljaan.

Tarkoitukseni ei ollut pelkkä turhanpäiväinen jaarittelu asiasta, jotka kaikki hallitsee minua paremmin. Olen ymmärtänyt, että meidän olisi tehtävä kaikkemme, jotta muovista ei tulisi oikein suuri ongelma maapallolle. Uutisista olemme kuulleet suurista muovilautoista ja miten vesistöt saastuvat liuentuneen mikromuovin ansiosta. Käyttämämme muovi pitäisi saada kierrätykseen. Koen sen hyvänä asiana.  Kierrätys saadaan onnistumaan, jos ihmisten eli kuluttajien käyttäytymiselle saadaan aikaan muutos. Miten muutos saadaan aikaan? Se tehtävä jääköön viisaammille! Kuulemani mukaan Euroopasta löytyy kaupunkeja, jonka kaduilla ei näe tupakantumppeja. Ehkä uhkasakko on puhdistanut näkymän! Kyllä “piiska” eli kuri on varteenotettava kasvatusmuoto - olettaisin.

Siisti, hyvin hoidettu ja hoitamattomia kierrätyskeräilyastioita.

Olen pyrkinyt lajittelemaan jätteet. Muovijäte erikseen. Ongelmana on jätteen edelleen kuljetus. Mihin kippaan muovijätteen? Sellaista kohdetta ei ole ilmestynyt yhdyskuntajätepisteelle. Asuinalue on kohtalaisen suuri ja melkoinen nousu on este jätepisteelle (pisteille). Rollaattorivaarit tai -muorit eivät lähde kovin mielellään kauemmaksi kuleksimaan. (vaikka se olisi suotavaa). Kauppakeskuksiin meno ylimääräisen kantamuksen kanssa tuntuu aika epämukavalta. Kuljetukset on liikkeiden sisäänmenoon asti ja jätehuolto niiden perällä.  Kerrostaloasukkaille tilanne on vissiinkin toinen. Niissä “huolto” ehkä pelaa.

Tämä jaarittelu päättyköön tähän. Yritän kasvattaa asennettani myönteiseen suuntaan ja sillä tavalla olemaan esimerkki itselleni. Yksilöstä se kaikki alkaa.
Niilo




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti