perjantai 9. syyskuuta 2016

Luumun ja sipulin makeutta

Löysinpä tässä makoisan piirakan ohjeen. Siihen tulee luumua ja sipulia. Voi kuulostaa hassulta yhdistelmältä, mutta toimii upeasti. Onhan sitä kautta aikojen tehty possun uunifilettä, johon on laitettu sekä sipulia että luumua. Nyt voi kokeilla makoisaa luumusipulipiirakkaa. Se on tosin tarkoitettu suolaiseksi piirakaksi, mutta on makea ja hyvä! Kokeilkaa ihmeessä!


Tarvitset:
Pohja:
3,5dl spelttijauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
150g voita
0,5 dl turkkilaista jogurttia

Yhdistä kuivat aineet ja nypi joukkoon voi murumaiseksi seokseksi. Lisää jogurtti ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Täyte:
500 g salotti- tai keltasipulia
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
400 g luumuja
0, 5 dl juoksevaa hunajaa
1-2 rkl tuoretta timjamia silputtuna
1 tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
2 dl kuohukermaa
2 munaa
150 g goudajuustoa raastettuna

Kuori ja leikkaa sipulit silpuksi. Kuullota sipuli pannulla läpikuultavaksi voiöljyseoksessa. Huuhtele luumut, poista kivet ja kuutioi luumut. Lisää luumukuutiot pannulle, kuullota hetki ja lisää hunaja. Hauduta keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia, kunnes sipulit ja luumut pehmenevät. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

Painele taikina jauhotetuin sormin piirakkavuoan (halk. 26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä taikinalle sipuliluumutäyte. Sekoita kulhossa kerma ja munat. Kaada seos sipulitäytteelle. Ripottele päälle juustoraaste. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja saa kauniin värin. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Piirakan voi valmistaa myös edellisenä päivänä.

Voit valmistaa piirakan gluteenittomana korvaamalla spelttijauhon tattarijauholla. Toimii näinkin! Makoisia hetkiä herkullisen piirakan parissa!


Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti