Syksyn
omenasato hemmottelee meitä omenien ystäviä. Itsellä ei omenapuita ole, mutta
ystäviltä ja sukulaisilta on tuota herkkua minullekin riittänyt. Olen säilönyt
omenahilloa, tehnyt omenapiirakkaa, uuniomenia ja omena-kaurapaistosta. Yksi
lempiresepti omenahilloon on tässä: 900g omenoita, 2,4dl siideriä, 2,4dl vettä,
2 sitruunan menu ja raastettu kuori, ½ tl kanelia, 3,5dl sokeria. Olen jättänyt
tuon veden pois ja korvannut sen siiderillä. Kuori ja pilko omenat kattilaan,
lisää siideri, sokeri ja kaneli sekä sitruunan kuori ja mehu, keitä miedolla
lämmöllä paksuksi ja sileäksi. Purkita ja säilytä kuten muut säilykkeet. On
aivan täydellistä ”pankako kräämi”. Tuo murreilmaisu on kotoisin Särkisalosta
eräältä perhetutulta. Suomennettuna se tarkoittaa pannukakun kanssa nautittavaa
hilloa.
Ja
sitten Omppu. Omppu on nelivarvaskilpikonna, joka käy minulla hoidossa, kun
emännällään on kiirettä ja menoa. Omppu on hyvin hiljainen kaveri. Se vierastaa
ja lymyää saunan kiukaan alle. Välillä yritän laajentaa sen elinpiiriä, mutta
se odottaa kylpyhuoneen ovella takaisin saunaan pääsyä. Ehkä laminaattilattia
on liian vilpoisa sen kuudelletoista varpaalle. Ruokana sille tarjoilen
salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia. Välillä se saa herkutella siivulla
omenaa. Liikaa hedelmää ei saa tarjoilla, hedelmäsokeri ei oikein sovi sen
elimistölle. Kyllä kilpikonnakin osaa ilmaista ilonsa, kun tuttu ihminen palaa
matkalta ja tulee hakemaan sen kotiin. Kaula tulee esiin kilven alta ja se
aukoo suutaan tervehtiessään emäntäänsä. Omppu on ihan mukava hoidettava.
Eila
Vaikuttaa herkulliselta tuo pankako kräämi. Minusta omppuhillo on lettujen kanssa paljon parempaa kuin monen suosima mansikkahillo.
VastaaPoista