lauantai 24. syyskuuta 2016

Kaveruutta kakarast alkai, neljäis

Silviisii ja iha just nii. Jollokii ainaskii. Meinaan, jot välist tul värkättyy vällei vaarallisempiikii tekemissii. Vaiks niist jottai tiijettiiki, mutt siltikkii. Enkä mie nyt meinaile niit omatekosist hyppyrmäkilöist tehtyi volttiloi, vaik usjammat sukset kyll tulj katkastuu. Ja jalankii kertaallee. Ko olin saant koulu kaut kunnalt monot (ne mitkää oikijat monot olt, mutt eiks kaikkii hiihtokenkii enne monoiks sanottun). Nää olliit pohjaltaa papernarust taik jostai semmosest tehtyn, ku varottiit, jot suojakelil ei kannata männä niit kastelemmaa, jott’eivät likkoo poikkee. Ne pohjat...

No mut, ku olj monot, piti saaha sijesukset. Omis ku ollii mäystimin vaa sellaset rakset, niinko meil sanottii, remmi siint varpaallissii kohalt ylihe. Ja ko mie olin nähnt isävainaan armeijammalliset varastoliiteris orrepääl, ja niis olkii oikee rautaset sitteet. Jot nehä mie tahoin, tietenkii. Ja ei ku mäkkee! Mut ko tää ukko ol pien ja sukset isoi, nii ensmäises laskus niist män toine puu toiselt puolelt ja toine toiselt. Siin se sit män jalkaluu poikki. Ja armeija hevosel, laatikkoreis veivät kaupuntii, mis pistiit kipsii puol koipee. Senverra siint vielkii muistan, jot turkasest kutitti sielt kipsi sisält ja sukkapuikolkii koitin sitä pääst raapimaa.

Niihe vaarallisimpii pitänöö pohjustaa ensteks, jot iha siin Upseerkylän vieres – alle kilometri pääs – ol olt sova aikan lähi-ilmatorjunnast vastaava Nallen patter. Miekii luulin viel pitkäst sova jälkee, jot siel ois olt oikee tykkölöitkii, mutt kuulemma vaa kaks ilmatorjuntakonekivärii kiinteel jalustal. (Tykki ol olna tää nykyse Tanhuvaara kuppees - Kontiinmäin ja Ikkoinniemen tiehaaran välis - ja senkii rakennelmiiha myös käytii joskus tutkimas, mutt mitäs vaarallist siel ennää olis olt.) Tään Nallen patteri jälelt usjast löyvettii monenlaist poikii kiinnostavvaa, yhe kerra panoksiikii. Kokonaine askilline. Lie olt konepistoolii sopivii, ku olliit lyhkösii. Ja myöhä ei tietenkää niist virkettu kellekää, piettii taskulois ku juostii puutussarloihe kans siel samal harjul sotimas. 

Yhe kerr sit miu pikkuserkkuin, sekkii ku asu samal kyläl, mut olj miuta vanhemp, nii hää yllytti, jot pammautettaaks! Oltiim muka varovaisii ja pistettii niit paukkui kasvava männyrungon ympäril, luojit yllääpäi, ja sitt kerättii risuloit piäl nuotioks. Ja serkku-Pekka sit ol varant (taik varastant) pitskuloit koistaa ja ei ku kivvii taa mahallee ja tul nuotijoo…

Eikä muute mänt kauvaa siint posahtelemisest, ku se mei opettaja, tää ratsumestar, ol juost koulult sin ääne suuntaa. Eikä meijä päät silitelty, ko sillo tuost koskemattomuuvest ei olt viel mittää lail sääjettyy! Ja saarnakii saatii, jot vaik ei ois oma henk mänt, nii jonnekkiiha ne luojit siint lensiit. Semmostakkaa oltu aatelt, eikä oikee kunnol osattu pelätäkkää. Mut ei mänt kauvaakaa siint ko naapurtalon pojalt lähtiit melkeis kaik sormet ja peukalo, ko hää ol tempas käsranatist soka irt, ei ennättänt yle äkist sitä heittämmää. Sirpaleit ol olt mones kohi, mutt henk säily ja myökii oltii pitkä aikaa melkoviisii muka varovaisempii.

Se Nallen patter ei kotiutunt just hetikää ko rauha tul. Isommat pyssyt lienöö otettu alas, mut ainaskii osa miehist asu eelleen samas pahvises parakkiteltas, missä sovankii aikan. Hyö siivosiit ja korjasiit paikkoloi ja rakennuksii. Heijä muonituspaikkaasa ol just sen Kaukaa talon pihas, mihe Tepo pere sit jälestpäi muutti. Siel se ol olna koko Jatkosova aja. Ja ku sota loppu, nii meil penskoloiltii annettii lupa käyvä siel majotusparakil. Miul o jiänt mielee, jot jokusel kerral satuin sin heijä sapuska-aikan ja miut nostettii yhe pyörä tarakal ja vietii mukan sin soppatykil, mihe olliit just lähöllää.
Antoit viel pakin kannekii kouraa ja siihe hernekeittoo, mut sitä ”lusikka-haarukka-menetelmää” pit outtaa, jot se kyyvi antant sotilas ol syönt ensi ite. Lienenkö niim makijaa rauha ajal saantkaa, vaik monast oon kenttäkeittiös hauvutettuu rokkaaki syönt. Taik sit vaa se tuntu silloses elos silviisii.

Ruokapuol se o olt ain miul lähheist ja äitimuori hää ennusti jo miust pienen, jot syömäköyhä tullee. Eikä nii vääräs oltkaa. Mutt niist sova jälkeisist syömisist pittää viäl haastaa, jot savustettuu hevosellihhaa parempaa herkkuu ei miun mielestäin olemas oltkaa. Ko äit millo käi kaupunnis, nii sitä mie ain pyysi tuomisiks. Mustaa ja suolast, sitkeetkii, mut nii suummukast, jotta! Toisen makumuistissain olis semmone vaniljakiisseli, jota sai lusikal leikata ja reuna pysy ehjän. Liekö olt sit siinäkii ne pula-ajan tarpeet, mutt mont erilaist kiisselii on tult kokkeiltuu ja maisteltuu, mut ei muka ol mikkää niist olt samal viisii kuvallist.

Ja ko o alettu herkuttelemaa, eikä olla minkäämmoises tarkas aikajärjestykseskää, nii makustellaa viel yks senaikain ”herkku”. Puurojauhokastike lie olt nimijää. Semmone pien littee pussi, jossa ol sit oikee hienoks jauhettui jauholoi sisäl. Jotenkii muistelisi, jot ne ol värillistkii, enemp oranssii päi. Ja se se vast ol makijaa. Jollonkii, sit ku jo iteksein uskalsin lähtee Halose kaupal, äijilt saatu kauppalappu lyyssintaskuu laitettun, niin siint palkaks sain ostaa 3 pussii Puurojauhokastiket. Kaks kottii ast tuotun, jot ol siskolkii, mutt sen yhen sain syyvä jo matkal, kuiviltee. Siihe ylejää ku laitettii vettä, jost ne jauhot turpois iha semmosel mehukeito mallil. 

Eihä se kuivan niih hyvvää olkaa, mutt ko ol joskus joutunt nieleksimmää Hotapurveriikii kivistämissee, nii osas sen jauhonkii lutkutel suus niij, jot maku irtos. Hotan pääl kyl piti ottaa vesryyppy, ol se semmone makujaa. Täs Puurojauhokastikkees ol mium mielestäin kuivatettuu porkkanaa ja ruusummarjaa hienoks jauhettun ja sit sakariinil tehty makijammaks. Mahtaaks joku teist muistaa semmost ja et oliskos nuo jälkiarvailuin aineksis osunt oikijaa? (Se kauppakaa mikkää nykysemalline olt, pien maatalo, jost yhe huonee kohal ol se puoti laitettu, vaakonee ja hyllylöinee. Ja emäntä tul usseest tekemää kauppoloi ja hää anto miul ain paperiruutas muutama piene makijaise, muka niinko kaupatekijäisii. Ei ne kestänt millokaa kottii ast, jott ei tarvint tehä jakoloi. Se Halone ite ei kyl mittää karamellilöi antant.)

Täs välis pitäs käyvä jiäkaapil. Jo toise kerra. Se kun ruokapuol antaa ain semmosii ajatuksii, jot oiskoo siel jotakii, mitä passais täs välis ottaa, enne vakituis ruokaverroo! Ja jos Siulle on tult samanmoist muistamise nälkää taik mieltekkoi, nii mäne veikkone kaapistas kattomaa. Ain sielt jotaki löytyy, mikä helpottaa. Miekii lähen! Jot tavataa taas sit seuraaval kerral. Ja näil männää…

IsoTimppa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti