keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Uuden matkalain tulkinnasta


Pari sanaa lakikielestä

Ennen varsinaiseen aiheeseen menoa pari sanaa konjunktioista lakikielessä: Pykälän tai momentin johdantokappale päätetään kaksoispisteeseen. Sitä seuraavat kohdat aloitetaan pienellä alkukirjaimella ja erotetaan muista kohdista puolipisteellä. Kahden viimeisen kohdan välissä käytetään tarvittaessa sidesanaa jataisekä tai taikka.

Alakohdat erotetaan toisistaan samalla tavoin: Kohdan johdantokappale päätetään kaksoispisteeseen, ja alakohdat erotetaan toisistaan puolipisteellä. Kahden viimeisen alakohdan välissä käytetään tarvittaessa sidesanaa ja, tai, sekä tai taikka.

Oikean konjunktion valinnan lisäksi se, valitaanko konjunktioksi ja vai sekä vaiko tai vai taikka, saattaa ratkaista säädöstekstin merkityksen. On eri asia sanoa, että otan kahvia tai teetä kuin, että otan kahvia ja teetä.

Kun tulkitsee tätä uutta lakia, tulee tarkkaan katsoa, mikä konjunktio on kahden viimeisimmän alakohdan välissä. Alempaa tekstistä voi huomata, että nyt kyseessä olevassa lainkohdassa konjunktio on TAI. Tämä merkitsee, että pykälän jokainen alakohta on erillinen. Niitä ei tule yhdistellä kuten esimerkiksi Salon Seudun Sanomissa olleessa jutussa on tehty.

Edellinen laki

Edellinen laki oli valmismatkalaki, jonka 1. pykälässä säädettiin lain soveltamisala: Tätä lakia sovelletaan valmismatkan markkinointiin ja valmismatkaa koskevaan sopimukseen, kun:

1) matkan tarjoaa matkailupalveluksia muutoin kuin satunnaisesti järjestävä tai välittävä elinkeinonharjoittaja vastiketta vastaan; ja

2) matka kestää yli 24 tuntia tai sisältää majoituksen yön aikana.

Esimerkiksi seurat ja yhdistykset yms. järjestivät alle 24 tunnin matkoja/retkiä ja joihin saattoivat osallistua jäsenet ja ei-jäsenet. Niistä tiedotettiin normaalisti ja yhdistys saattoi tukea matkaa jäsentensä osalta.


Uusi laki


Laki matkapalveluyhdistelmistä (tuli voimaan 1.7.2018).


Soveltamisala

Tätä lakia sovelletaan matkapaketteihin ja yhdistettyihin matkajärjestelyihin paitsi, jos:

1) matka kestää alle 24 tuntia eikä sisällä yöpymistä;

2) matkapalveluja markkinoidaan rajoitetulle ryhmälle matkustajia satunnaisesti ilman taloudellisen hyödyn tavoittelua; tai

3) matkapalvelut ostetaan liikematkustamista koskevan yleisen sopimuksen perusteella.

Kun edellä olevaa pykälää luetaan, tulee siis huomata, että toisen ja kolmannen alakohdan välissä on sana TAI. Tämä merkitsee sitä, että kohdat ovat erillisiä, siten esim. alakohtaa 2 ei sovelleta alakohtaan 1. Näin valitettavasti oli tehty lakia koskevassa jutussa Salon seudun Sanomissa.

Alakohta 1; matka kestää alle 24 tuntia ja ei sisällä yöpymistä. Tämä jää uuden lain ulkopuolelle. Tämä ei ole sisällöllisesti muuttunut mitenkään edellisestä laista, joten seurat ja yhdistykset yms. voivat järjestää alle 24 tunnin matkoja/retkiä ja joihin voivat osallistua jäsenet ja ei-jäsenet. Niistä voidaan tiedottaa entiseen tapaan ja yhdistys voi tukea matkaa jäsentensä osalta.

Olen ollut uuden lain voimaan tulon jälkeen erään yhdistyksen järjestämällä matkalla, johon saattoi osallistua jäsenet ja ei-jäsenet. Yhdistys tuki matkaa omien jäseniensä osalta. Kysyin puheenjohtajalta, oletko tutustunut uuteen lakiin. Hän sanoi tutustuneensa ja totesi, ettei siinä tullut mitään muutosta näiden matkojen osalta.

Lain perusteluihin, joihin voi tutustua osoitteessa:


Alakohta 2) matkapalveluja markkinoidaan rajoitetulle ryhmälle matkustajia satunnaisesti ilman taloudellisen hyödyn tavoittelua;

Uutta lakia ei sovelleta tällaiseenkaan matkaan. Jos Salon Seudun Sanomissa olisi kerrottu, että juttu koskee lähinnä tämän lain 1. pykälän alakohtaa 2, asia olisi ok. Mutta siinä oli virheellisesti tätä alakohtaa sovellettu myös alakohtaan 1.

Lain perusteluissa on avattu tätä lainkohtaa. Linkki yllä.

Tämä alakohta 2 ei siis koske alle 24 tunnin matkoja, jotka eivät sisällä yöpymistä.

Pykälän 3 kohdan mukaan soveltamisalan ulkopuolelle jäävät myös matkapalveluyhdistelmät, jotka ostetaan liikematkustamista koskevan yleisen sopimuksen perusteella.

Yhteenveto

Kun tulkitaan lakia, tulee olla tarkkana lain tekstistä, siinä olevista konjunktiosta yms. varsinkin silloin, kun tulkintaa jaetaan eteenpäin.

Alle 24 tunnin matka, joka ei sisällä yöpymistä. Uudessa laissa ei ole tämän osalta tapahtunut mitään muutosta edelliseen lakiin. Tämän perusteella esim. yhdistykset voivat toteuttaa näitä matkoja entiseen tapaan. Mikäli olet toista mieltä, voit viestiä sen lainkohdan, johon näkemyksesi perustuu: pentti.laitala@gmail.com
                                                                  Pentti















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti