lauantai 27. lokakuuta 2018

Tapettia seinälle


Pitkin kevättä olin katsellut eteisen seinää. Näyttipä se ankealta, vaikka siinä on useampi taulu koristeena. Miltähän se näyttäisi, jos siinä oli jokin kiva tapetti? Tämänlaiset asiat vaativat pitkää pohdintaa, useita käyntejä tapettikaupassa, hyvien ja huonojen puolien vastakkain asettelua. Viimein toukokuun lopulla kävin Meriniityssä RTV-kaupassa ja siellä ne olivat. Tapetit olivat juuri minun seinälle sopivaa sinistä väriä. Tein saman tien kaupat kahdesta rullasta ja lisäksi ostin seinälle levitettävää liimaa purkillisen. Kauppa teki yhteensä alle 20 euroa. Enää puuttui vain se seinälle asentaminen.

Kysyin sitten sopivassa tilaisuudessa ystävältäni, tulisiko hän minulle työnjohtajaksi tapetin levitykseen. Hän lupasi tulla, mutta sitten Suomen suvi näytti ihanuutensa. Niissä lämpöasteissa ei kovin tehnyt mieli alkaa kovin fyysiseen työhön.

Vihdoin päästiin elokuuhun ja normaaliin kesäsäähän. Sovimme, että aamulla aloitetaan. Koordinoitiin työkalut, työnjohtaja tuo 5-askelmaiset A-tikkaat turvakaarella, metrin mittaisen viivoittimen ja sulan, jolla ilmakuplat saa pois tapetin alta. Itse keräsin työkaluja varastosta ja ympäri huushollia. Katkoteräveitsi, maalitela, maalipensseli, aaltopahvia, rullamitta, kangaspyyhe, talouspaperia, sakset ym. Työnjohtaja ei sitten ollut löytänyt sulkaa, joten kylpyhuoneen lattiakuivain sai esittää sitä. Toinen vaihtoehto olisi ollut ikkunankuivainlasta, mutta se olisi voinut jättää mustia jälkiä tapettiin.

Tapetoitavalla seinällä oli valokatkaisin ja pistorasia. Niistä piti katkaista sähkö. Samalla katkesi sähkö myös kylpyhuoneesta, joten sinne viritin väliaikaiseksi valonlähteeksi otsalampun. Pistorasian ja valokytkimen reunukset piti irrottaa, jotta tapetti saadaan kauniisti tasaiseksi. Irrottamisessa tarvittiin sormivoimaa ja kirosanoja ennen kuin irtosivat.

Homma alkoi levittämällä tapettiliimaa seinään. En ole ennen tällä menetelmällä tapetoinutkaan. Miten paljon sitä liimaa pitää levittää? Ohje opastaa levittämään liimaa 2-3 vuotaa varten. Meillä tahtoi se yhden vuodan verrankin kuivua liian nopeasti. Eihän amatööri, joka tapetoi vain joka 15. vuosi voi olla yhtä nopea kuin ammattimies, joka tapetoi työkseen. Työnjohtaja neuvoi ja minä kiipesin tikkaille levittämään tapettia seinään. Onneksi seinät olivat melko suorassa ja ensimmäinen tapettivuota saatiin seinälle. Tapetti vettyi nopeasti, joten ylä- ja alareunan tasaamisessa piti pitää kiirettä. Sitten pari vuotaa lisää seinälle, kiipeilyä ylös ja alas tikkaita. Ei siinä ehtinyt miettiä korkean paikan kammoa. Alareunan asennuksessa piti olla pää alaspäin ja siitä noustessa matala verenpaine huippasi. Hiki tuli touhutessa ja vettä piti käydä juomassa vähän väliä. Oven päälle tulevat kaksi lyhyttä palaa oli helppo laittaa paikoilleen. Oven kahta puolen tuli kapeat liuskat ja seinän reunaan vielä yksi liuska. Tapetointi onnistui ja eteinen näyttää siistiltä ja tapetti tosi kauniilta seinällä.

Sitten talkooväki otti ruokatunnin ja kävi Teboililla syömässä jauhelihapihvejä lisukkeineen. Hyvin ravittuina ei onneksi enää tarvinnut kiipeillä eikä kumarrella, vaan keskityttiin homman loppuun viemiseen. Sähkölaitteiden kuoret laitoin paikalleen ja sulake napsautettiin yläasentoon. Pyyhittiin liimatahrat pois ja irrotettiin aaltopahvi lattiasta. Pahvi rullattiin ja siirrettiin varastoon tulevien remonttien varalle. Työkalut laitettiin paikalleen ja työnjohtaja siirsi tikkaansa autoon. 


Seinälle tulee Ikean tauluhylly ja peili. Hylly on odottamassa, mutta peili täytyy käydä ostamassa. Kiva laittaa uutta kotiin. Hyvin harva sisustaa niin, että kaikki tehdään kerralla valmiiksi. Koti elää koko ajan ja muuttuu uusien ideoiden myötä. Kyllä naisetkin osaavat laittaa tapetit seinälle, kun vain rohkenee aloittaa. Samalla sovittiin, että ystäväni tulee käymään läppärinsä ja pöytäkoristeensa kanssa. Asennan hänelle pöytäkoristeena olleen 4G-reitittimen toimintakuntoon. Näinhän maailma toimii, minä raaputan sinun selkää ja sinä vuorostasi minun. Minä saan tapetit seinälle ja hän saa toimivan 4G-yhteyden.
                                                                   Eila









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti