lauantai 30. tammikuuta 2021

Mistä sinä luopuisit?


Minua jaksaa mietityttää nämä erilaiset -ton-kuukaudet. Tarkoitan niillä, että on tipaton tammikuu tai lihaton lokakuu. Miksi meillä pitää olla totaalikieltäytymistä jonkin kuukauden mukaan, jos sitten taas palaamme takaisin entisiin kuvioihin? Eikö järkevämpää olisi muistaa kohtuus kaikessa? Minä itse en ainakaan halua viettää lihatonta lokakuuta tai tipatonta tammikuuta. Niinpä mietin, mikä olisi minun vuodenkiertoni.


mistä sinä luopuisit kalenteri, jossa kynällä ruksattu päivä



Tammikuu olisi tofuton. En käytä tofua, joten tämä jatkuisi koko vuoden.

Helmikuusta tekisin herneettömän. Olen kihtipotilas, joten tämä olisi suositeltavaa ympäri vuoden, mutta aina välillä tulee sorruttua herneisiin. Ja sen kyllä tuntee isovarpaassaan.

Maaliskuu voisi olla muffinssiton. En juurikaan syö makeaa, vaikkei uskoisikaan. Ja suolaiset muffinssit voisi leipoa piirakaksi, jotta edelleen voi nauttia hyvästä mausta.

Huhtikuu olisi härkäpavuton. Se ei ole löytänyt tietään minun ruokavaliooni. En sylje härkäpapua pois, mutta itse käytän todella vähän. Ja näin tämäkin härkäpavuttomuus jatkuisi kuukaudesta toiseen.

Tippaleivätön toukokuu sopii keliaakikolle oikein hyvin.

Kauramaidoton kesäkuu kävisi, sillä käytän edelleen lehmänmaitoa ruoanlaitossa.

Hirvetön heinäkuu on helppo toteuttaa, koska riistaa tulee syödyksi todella vähän kesäaikaan. Toisaalta, tämä ei välttämättä ole helppo pitää ympäri vuoden voimassa. Riista on hyvää!

Esanssiton elokuu olisi ihanteellinen! Aidot maut kunniaan ja niitä yritänkin aina käyttää. Joskus tulee tosin sorruttua esanssiin.
Eloveenaton elokuukaan ei ole mahdollinen, sillä kaurapuuro on parasta aamiaista. Edamitonkaan ei onnistu, sillä juustot ovat herkkuani. Elokuu on todella vaikea! Päädytään nyt tässä siihen esanssittomaan elokuuhun.

Sienetön syyskuu ei onnistu. Siemenetönkään ei ole hyvä, koska käytän salaateissa paljon siemeniä. Sokeriton syyskuu olisi paras, mutta sitäkin on vaikea toteuttaa ympäri vuoden. Syyskuu ehkä vielä menisi. Ensi vuonna kokeillaan!

Kuten sanottua, lihaton lokakuu ei ole minun juttuni. Lampaaton lokakuu onnistuisi muuten, mutta meillä on perinteisesti rosvopaistikemut lokakuussa ja sinne kuoppaan haudataan aina lammasta. Leivätön lokakuu on minun kohdallani suhteellisen helppo toteuttaa, koska syön hyvin vähän leipää. Lakuton lokakuu on helpoin, koska lakua en syö!

Marraskuusta voisi tulla mateeton, koska made on kalana sellainen, johon en itse koske. Anopin tekemä madekeitto taas on vertaansa vailla, joten tämäkin on siinä mielessä hankala toteuttaa. Muroton marraskuu voisi olla minun juttuni, koska murot eivät kuulu ruokavaliooni. Myös mehukeitoton marraskuu käy minulle.

Lopultakin päästään joulukuuhun, joka osaltani voisi olla vaikka jogurtiton, koska syön jogurttia todella harvoin. Juuriselleritön joulukuu ei voi olla, mutta juuripersiljaton kylläkin. Sitä en vielä ole maistanut, joten tässä kohtaa siitä voi kieltäytyä totaalisesti.

Miltä sinun vuotesi näyttää?

Kyselee Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti