lauantai 6. helmikuuta 2021

Pitäisikö uskaltautua pois mukavuusalueeltaan

 

Mukavuusalue? Oletko miettinyt mitä se tarkoittaa?


Melko usein kuulee tuon sanan mainittavan, mutta pitäisikö sen pysäyttää ajattelemaan jotain omakohtaisestikin?


Ajattelitko ehkä laillani, että mukavuusalue koostuu vain niistä kaikista miellyttävistä tilanteista, jotka meitä ympäröivät ja tuovat nautintoa elämäämme? Kyllä ei! Mukavuusalueemmehan on kaikkea sitä, johon olemme tottuneet ja jotka kuuluvat rutiineihimme; eikä se tarjoa edes mahdollisuuksia kehittyvämpään suuntaan. Se on kuin kupla, joka pitää kaiken ennallaan. Johtuisikohan siitä tuon ’ennen oli kaikki paremmin’ -ajattelutavankin vallalla pysyminen?


Violetti sydän joka ääriviivoituu sisäänpäin, kunnes on jäljellä pienempi sydän

Uskaltaisitko siis kurkistaa, mitä mukavuusalueesi ulkopuoliset mahdollisuudet voisivat tarjota? Mitä saisitkaan selville itsestäsi, kun uskaltaisit tehdä jotain ihan eri lailla kuin ennen, pois vanhoista tavoista. Ottaa tavoite, jollaisen mahdollisuuksiin et olisi aiemmin edes uskonut? Meistä jokaisella on kykyjä, jotka vain odottavat tilaisuuttaan päästä näkyville – usko pois!

Oletettavasti jo melko pian huomaisit, että kyseessä on ollut vain päättäväisyyden puute, ja että todellisuudessa selviät paljonkin suuremmista vaatimuksista, mitä itsekään uskoit. Entä uskoivatko toiset? Tuskin, sillä epävarmuutesi on estänyt sinua osoittamasta mihin kykenet.

Oman luovuutemme rajaton mahdollisuuksien tarjonta odottaa vain päätöstämme astua ulos sieltä mukavuusalueeltamme. Emme välttämättä tarvitse edes ulkopuolista ohjausta, sillä kun annamme sisäiselle minällemme luvan ajatella yli vanhojen rutiinien ja omien pelkojemme raja-aitojen – kun löydämme sen uuden alueen, josta koemme saavamme innostusta uusiin harrastuksiin, oppimisiin, toteuttamisiin – niin kaikkeen kyllä löytyy nykyisin helposti oppia ja opastusta; etänäkin, kuten tällä hetkellä vielä joudumme pitämään tarpeellisena.

Nyt, kun vielä jonkin aikaa rajoitukset ovat osana arkeamme, kannattaisi katsella kaiken uuden ja erilaisen tarjontaa ja harkita, kuinka paljon voisimmekaan saada uutta sisältöä elämäämme – ei jos, vaan kun – rohkeasti hankkisimme uuden kiinnostuksen kohteen ja hakeutuisimme eri keinoilla etsimään tietoa sen kanssa tarvittavista toimista. Kun alkaisimme ilman ennakkoasenteita kuljettamaan itseämme sen mukaan… Huomataksemme, että meistähän on löytynyt aivan uusi, rohkeampi minä, ja mukavuusalueemmekin on laajentunut niin, ettei sekään enää rajoita oivalluksiemme siirtämistä toteutuksiksi.

Yksi varteenotettava ja hyödyllinen foorumi löytyy SYTYn tiedotteiden seuraamisen kautta avautuvasta digiosaamisen tarjonnasta. Olimmepa minkä ikäisiä tahansa, jokapäiväinen elomme vaatii kaiken aikaa enemmän juuri tuota osaamista – ja se helpottaa arkea kaiken aikaa enenevässä määrin. Ja sehän olisi jo hiukan vanhastaankin tuttua, niin sijaintinsa, yhteyksien kuin henkilöstönkin puolesta.

Sen mukavuusalueen rajojen ylittäminen voisi olla juuri tätä kautta helpompaakin kuin… Mutta älä tee kohdealueen valinnasta kynnyskysymystä, kysy Googlelta, mitä juuri Sinua kiinnostavilta elämänalueilta se etsii tarjolle puolestasi!

                                                                          Iso Timpan allekirjoitus
                                                                


 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti