lauantai 27. helmikuuta 2021

Musiikilla merkitystä

Kun katsomme televisiota tai olemme elokuvissa, niissä on aina musiikkia. Välillä liian kovaakin, kuulemma.  Mutta jos ei sitä taustamusiikkia olisi, voisivat ohjelmat olla tylsempiä katsottavia. Jo mykkäelokuvien aikana oli musiikilla iso merkitys, ehkäpä suurempi mitä nykyään.

Olen katsonut varsinkin luontokuvia. Niissä on oivallisesti saatu musiikki luomaan tunnelmaa aina eri kohdissa. On sitten jokin eläimen juoksu tai kävely kyseessä, tai ihan vaan luontoa.  Suomessa tai jossain muualla tehdyt luontokuvatkin olisivat aivan toisenlaisia ilman taustamusiikkia. Katsoessaan elokuvaa jokainen voi vaan kuvitella musiikin voimistuessa, että jotain alkaa tapahtumaan. Musiikki taustalla luo tunnelmaa, on se sitten jännitystä tai hempeyttä tai jotain muuta. Toisinaan musiikki jää soimaan ”korvamadoksi” ja toisinaan elokuvamusiikit jäävät ns. ikivihreiksi. Siinä on aikamoinen hakeminen, että löytää sopivan musiikin elokuvakohtauksen taustalle. Esimerkiksi tappelu- tai tappokohtauksen taustalle ei sovi mikään romanttinen musiikki.

Radiosta on tullut aina musiikkia. Hyvä niin, ei tarvitse olla tupa täynnä erilaisia musiikkilaitteita. Nykyisin radiokanaviakin on lukuisia ja jokaiselle varmasti löytyy jotakin.

 

Mitä olisikaan maailma ilman musiikkia.                               

 

Nuotisto: Beethovenin jousikvartetto nro 4 op. 18.
Nykyaikaista nuottikirjoitusta: Ludwig van Beethovenin jousikvartetto nro 4 op. 18.

                                                       Kuulemisiin, Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti