keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Tulipahan muisteltua…


Musta tuntuu, että nyt otin aiheen josta aikuiset siihen aikaan alkoivat puhumaan, kun olin mitään ymmärtämätön lapsi. Kotini sijaitsi metsän laidassa ja lähipiirissä oli muutama omakoti rakennus. Perheen ns. päät hankkivat suurimmaksi osaksi perheen elatuksen Pohjoismaiden suurimmasta valimosta. Kranaattien kuorten teko oli loppunut ja nyt valettiin kodin rakentamiseen tarvittavia esineitä. Niitä valimossa oli tehty aina.

Valurautainen leivinuunin suuluukku, jossa keskellä ympyrän sisällä H-kirjain: Högfors.
Lämpöpattereiden radiaattorit eli patterit. Hellan arinat, suuluukut niin hellaan kuin leivinuuniin ja tietenkin keittopäälliset. Amme kaupunkilaisten kylpyhuoneeseen kuului pitkään valikoimiin. Ilmestyi amme kotini saunankin varustukseen. Siinä oli hyvä huuhdella perheen pyykit. Harvemmin siinä muuten lilluttiin, vesi ei ollut kortilla mutta työn takana. Tosin oli niitä kuivia vuosiakin, jolloin oli pakko talousvettä säästellä. Opin siinä elämisen sivutyönä vettä kantamaan ns. korennolla. Tosin tämän esineen nimike tuli tietooni paljon myöhemmin. 

Saaviin sitä kaivosta vettä nostettiin riu`un päässä olevalla ämpärillä. Tämän “tangon” avulla vesi kannettiin. Minä pienenä, mutta suht pitkänä olin etupoikana ja vanhempi veljeni kantoi varsinaisesti vesisaavin. Kolme saavillista riitti saunomiseen. “Juokseva” kantovesi toimi, mutta parannusta saatiin kun veden tulo muuttui vesijohtoa pitkin toimivaksi. Navettaankin saimme samalla vesijohdon. Olisko ollut Mako-niminen käsipumppu. Kaksi sylinterinen - antoi vettä ns. mennen tullen. Tupaan taasen tuli ja meni vesi mennen tullen pääasiassa kaksilahkeisten voimin. Emaloidut  (12 l ) ämpärit toimivat hyvin vedenkanto- tai sanoisinko vedenjuoksutuksessa. Öljylamppu ulkotiloissa ja sähköt tuvassa, valaisivat elämän menoa.


Hiekkalaatikolla leikkimistä, puissa kiipeilyä, osallistuminen apumiehenä kotitöihin, naulojen hakkaaminen “rakennel-miin”, lelukuormurilla tavarankuljetusta; tällaisista asioista se päivä koostui. Soutamaan opin siinä sivussa. Onginta oli hauskaa, puhumattakaan järvessä pulikoimista. 

Ensimmäisen tienestin muistan hyvin. Omistin nimittäin kuormurin, jossa oli oikea kippi. Isäni oli työn välittäjä. Naapurilla oli rakennustyömaallaan puute sokkeli kivistä. Mitäpä sitä muuta kuin kippiauton lava täyteen sopivan kokoisia sokkelikiviä ja kuormurin nokka kohti työmaata. Rikastuin kertaheitolla, koskaan aikaisemmin en ollut saanut yhtä suurta tiliä. Keikasta tuli niinpaljon rahaa, ettei kaikki oikein mahtunut kouraani, puhumatta siitä, että sitä rahamäärää oli minun ihan mahdotonta laskea.  Ei huolta, myöhemmin pankkineiti suoritti rahojen laskennan ja sijoitti saamani palkkion tililleni. Muistan, että suurin osa tilistä suorastaan liekehti samalla tavalla kuin äidin kahvipannu.

Tätä rataa suurin osa Suomen lapsista kasvoi ja kehittyi siihen aikaan. Lelut oli pääsääntöisesti kotipiirissä tehtyjä. Isoveljet ja -siskot hyvänä apuna. Äiti huolehti vaatetuksen, isä  ravinnon saannista. Silloin tunnettiin kotiäidin ammattitehtävät ja isä, joka ei ihan joka hetki ollut käden ulottuvilla. huolehti perheen elannosta., Työnjako oli itsestään selvä ja suurimmaksi osaksi tasa-arvo vallitsi. Luultavasti epätasapaino vallitsi joissakin perheissä. Minusta tuntuu, että kotini sijaitsi sopualueella. Lujasti tehtiin töitä ja kohtalaisen onnellisia oltiin. 

Loppuvuoden 1939 tilanne muutti ja mullisti kaiken. Minulla ei ollut tietoa mitä oikein tapahtui ja miksi. Tykit alkoivat puhumaan ja kaiken lisäksi historian mukaan Suomen maasta meinattiin tehdä tähän kapinaan syyllisen. Syyllisyyskysymys, se olkoon jokaisen itse ratkottava, mutta omiaan naapuri tykillä tappo.

Vanhin veljemme sinne nujakointiin kuitenkin joutui. Iältään 19 vuotta täyttäneenä ja pioneerikoulutuksen saaneena rintamalle. Hänen kutsunnoista minulle on jäänyt jonkinlainen kuva, en valalla vannoisi onko muistikuva oikea, mutta taxi siihen mielestäni jotenkin liittyi ja nuorukaisen sisään kantaminen. Se tilanne oli eka ja samalla viimeinen - tietääkseni.

Isäni joutui jättämään työnsä 19. 2. 1940 ja kotiutui 11. 4. 1940. Konekiväärin ammuksia hänen tuli raahattua Säkkijärvi - Vilajoki taisteluissa 1 kk 24 päivää. Hyvällä tuurilla hän selvisi valimo työhön.

 Jatkokahinan palvelu vartiomiehenä 1941 6 kk ja 3 päivää. Minua 8 vuotta vanhemman veljeni kanssa kävimme tutustumassa sotilaiden parakkikylä elämään Hyvinkäällä. Muistoihin jäi erittäin hyvä hernesoppa ja korttirinki parakin loosissa. Neljä - viisi miestä koetteli korttionnea. Isäni juttelin, kuinka se harmitti, kun nukkuminen yökauden korttipelin tähden oli vaikeaa.  Kaverin kanssa he tekivät päätöksen; kun rinki väsyy, niin he jatkavat - metelöintiä. Kumpainenkaan ei ollut korttimiehiä, mutta kiusanteko samanlaisella tyylillä onnistui.

Tuli reissulla nähtyä konepistoolimies vartioimassa ruokailun sujumista.

Hyppäsin tavallaan ajankulussa ns. eteenpäin. Yritin kuvata, miten minun aikani lapset elivät ja kokivat olemassaolonsa. Perhekeskeistä elämä kokonaisuudessaan oli. Lapset hoidettiin siinä töiden ja askareiden lomassa. “Päiväkoti” sijaitsi hyvin usein jonkun naapurin pihamaalla. Jotkut joutuivat “päiväkodin johtajaksi” pakon sanelemana. Lapsista vanhin joutui tähän tehtävään hyvin usein. Varsinainen johtaja oli kuitenkin perheen varsinainen pää elikkä ÄITI. Joskus hänkin joutui tarttumaan ISÄN apuun.  Tämän tärkeän avun kuitenkin keskeytti liikekannallepano. Asekelpoiset miehet joutuivat selvittämään naapurimaan kanssa tullutta rähinää. Isät ja pojat perheistä joutuivat sotaan. Äideistä tuli tosi perheen huolehtijoita, elättäjiä. Vastuu hyvinvoinnista muodostui suureksi. 
 
Suru ja epätoivo koetteli koko kansaa. Kauhistuttavaa oli seurata minkä kodin rappusten viereen kirkon tunnettu mies pysäköi polkupyöränsä. Miehenne/poikanne on kaatunut puolustaessaan isänmaatamme.  Tämä lähettiläs ei ollut mieluisa näky millään kujalla. Tämä surusanoman tuoja, joutui tahtomattaan samalla kertaa poikkeamaan myös naapuri taloihin - torppiin. Kuitenkin elämä jatkui, surun ja puutteen merkeissä, elettiin päivä kerrallaan.

Sotavuosista on iäisyys. Niistä on monta kertomusta. Kertomuksia ja tarinoita on myös, mitenkä selvittiin silloin ja miten maailma on kehittynyt ja eläminen muuttunut. Suuri osa maapallon valtioista aloitti sodan synnyttämien haavojen nuolemisen. Voitetut tietenkin huonommassa asemassa. Suomi oli ainoa maa, joka suoritti kokonaisuudessaan saamansa sotakorvausvelvollisuutensa. Se oli myös ponnahduslauta Suomen teolliselle kehitykselle. Minun tietoni ovat asiasta hyvin pienet. Kirjoittelen vain mitä olen isoisten ymmärtänyt kertoneen.

Itse aloitin ns. kansakoulun siinä epävarmuuden keskellä. Opin tuntemaan kellon tai paremminkin, mitä aikaa kellon viisarit kulloinkin osoittavat. Kelloja oli jo silloin monenmoisia. Leijona taskunauris mainonnan vuoksi ehkä tunnetuin alallaan. Seinä-, herätys-, puntti-, naisten pikkukello, olivat niitä yleisimpiä, joista sai ajankulun tietoonsa. Aika kuulemma on niinkuin rahaa. Ajan kulumisesta maksetaan. Toisaalta sanotaan, ettei aika kulu. Kellokin sen toteaa - sehän näyttää jatkuvasti aikaa. Sitä varten kello on, että näemme ajan, jonka olemme käyttäneet esim. työn tekemiseen. Aika ryppyiseksi äijäksi minäkin olen ajan saatossa tullut.

Lukemaan opin kovan työn tehtyäni. Kuinka vaikeaa oli ymmärtää kirjainryhmä, jossa oli tätini nimi. Tosi vaikeaa oli saada jotakin selvää A N N A =täti; miten kumma se nimi siinä. Kyllä ilo kuitenkin oli suuri, kun juonen hoksasin. Omaksi ilokseni voin todeta ihanuuden, kun pääsin lainaamaan kirjoja kauppalan kirjastosta. Sitä häpesin, kun ilmoitin ikäni vähän väärin. En kehdannut millään korjata asiaa huomattuani virheen - 8 päivää vanhemmaksi itseni ilmoittelin. Lukeminen, se on mukavaa - kunhan ei ole oppikirja.

Kun ajattelen itseäni ja ikätovereitani koulun jälkeen, niin olen sitä mieltä, että ikäiseni kaikki sijoittuivat työmarkkinoille kohtalaisen hyvin. Kouluihin pääsi kellä oli kykyjä ja varakkuutta niinsanottuihin parempi palkkaisiin, siistimpiin tehtäviin. Koulunkäynnille oli usein esteenä varallisuus.  Oppikoulu vaati lukukausimaksun lisäksi kirjojen hankkimista. Varsin usein opinnot keskeytyivät varojen puutteeseen. Tänä päivänä este on vähäinen. Silloin löytyi työpaikka sitä haluaville, toisin on nykyään. Toisin sanoen nykynuori ja vanhempikin henkilö stressaantuu, kun ei ole mahdollisuutta sijoittua työmarkkinoille. Yhteiskunnastamme on tullut kilpailutanner. Sitä se tietenkin ollut aina, mutta nyt se on kovempaa ja tuntuvaa. Syrjäytyneitä on liikaa, varsinkin nuorissa. Silloin joskus en muista, että kukaan ikätoverini olisi joutunut psykiatriseen hoitoon. Eipä silti, sodan tapahtumat olisi vaatinut aika monelle veteraanille tukea painajaisten takia.

TV-uutinen marraskuun alussa kertoi, että puolukka voi kumota rasvaisen ruuan vaikutusta ylipaino-ongelmia vastaan!
TV-kuvaruutusta kaapattu puolukan kasvupaikka, jonka alla teksti "Puolukka auttaa painonhallinnassa".

Mikä on lopullinen tutkinnan tulos? Sen varmasti kuulee myöhemmin. Kirjoitin muistiin uutisen, koska se kiinnostaa. Myös siksi, että tuollainen tiedotusväline puuttui minun nuoruuteni aikana. Radio silloin oli kyllä jo monessa perheessä, mutta puhelimia hyvin harvakseen. Silloin ei oikein osannut edes uniinsa toivoa moisia laitteita; lieneekö keksittykään 😊
                                    Niilo

PS. Lieneekö Postin lakkoilu jotain vaikuttanut, mutta ajatusmaailmaani ilmaantui mielipide, jota suosittelen, ainakin kaikkien yhdistyksien, jollei kaikkien yhdistysihmistenkin tuumittavaksi tulevan joulun suhteen. 

Kun nykyisellään ollaan kaikessa entistäkin nopeampia, niin pistetään henkilökohtaiset tervehdykset liikenteeseen sähköpostilla ja se raha, joka olisi mennyt painettuihin joulukortteihin postimaksuineen, se kohdennettaisiin omaa ajatusmaailmaa lähinnä olevaan hyväntekeväisyys-kohteeseen: joulupadoista erilaisiin kummina toimimisiin taikka mihin tahansa, jonka tiedämme tuottavan jollekin hyvän joulumielen!  t. Niilo 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti