lauantai 23. marraskuuta 2019

Mennyttä kesää


Kesä oli taas aika mukavan lämmin, kuiva. Muuten en niitä vesisateita odota, mutta kasvit tarvitsevat vettä ja ihmisten kaivot tyhjenivät. Ikävä juttu. Jossain paikoin tuli ”kannettua vettä”, monet ostivat juomavetensä kaupasta. Tasan ei mene maailman kirjat, kun toisissa paikoissa on hirmuiset tulvat ja muualla taas kuivaa ja metsäpaloja.

Kesän jälkeen tulee aina syksy ja se ”kellojen siirtely”. Kuka siirsi keittiön kellon olohuoneeseen, toinen siirtää makuuhuoneen kellon keittiöön jne.

Se on se yksi tunti, kun aina tulee joko lisää tai poistetaan. Helppo muistaa, aina lähimpään kesään päin. Eli nyt siirsimme kellon viisareita tunnilla taaksepäin, kun kesä on vielä lähellä ja vastaavasti keväällä tunnilla eteenpäin, tulevaa kesää kohti. Katsotaan joko ensi- tai seuraavan vuonna EU:ssa päästäisin yksimielisyyteen tuostakin asiasta. Kumpi aika Suomessa otetaan käyttöön, sitähän ei ole vielä päätetty.

Kesällä tulee ostettua kukkia tuonne pihalle, joka on pieni, mutta jotakin sinne mahtuu.Tämän pelargonian olen saanut 5-vuotta sitten. Se on näitä perinteisiä suomalaisia kesäkukkasia.  Alakerrassa ollut, pimeässä. Sekin on kuivan näköinen.  Talvi on pitkä, taisin kerran, pari antaa sille vettä pimeän aikana. Helmikuun lopulla kannoin se ylös ja sisälle saamaan päivänvaloa Lannoitin sitä varmaan hiukan liian vähän, kun ei tehnyt niin kauheesti kukkia, mutta syyskuussa ottamani kuva vielä näytti hienolta. Sääli oli alakertaan viedä, mutta ei sitä voinut ulkonakaan enää pitää, pakkasia tulossa.

Perannalle tarkoitettu suuri ruukku, jossa pelargonian juuristo säilyy talven yli.

Aina tietysti joitain kukkia tulee ostettua lisää. Mutta tämän olen säilyttänyt, kun on monivuotinen.  Jos olisi joku valoisa paikka, niin sen vosi säilyttää vaikka normaalihuonekasvina, se olisi paljon suurempikin. Tätä kukkasta kuulemma käytetään haudalla Etelä-Euroopassa. Kestävä kukkanen se on, minullakin tuossa auringonpaisteessa ja  vesisateessa on kesäisin. Joskus  joutuu kastelemaan. Jospa näitä ostaisi muutaman kesällä, talveksi alakertaan, niin olisi seuraavaksi kesäksi taas kukkaset. No ei sentään, kivahan se on monipuolistaa kesävalikoimaa. Mutta en niitä liikaa halua. Jos on jossain vaiheessa kesällä vaikka muutaman päivän poissa, niin aina pitäisi olla joku, jonka pyytää kastelemaan. Onneksi taloyhtiössä on yksi henkilö, jonka voi tarvittaessa pyytää. Vastaavasti, jos hänellä on joku meno, autan häntä.

Pelargonia - perinteisen punainen - kesäisessä loistossaan.

Kirjoittajan kertoman mukaan punainen kukkanen, jonka terälehtiä naakat pitivät salaattinaan.

Tämän alimmaisen kukan ostin keväällä ja laitoin tuohon lintujen juoma-altaan viereen. ihmettelin kun kukat hävisivät, oli vaan vihreät versot jäljellä. Mutta selvisi sekin mysteeri, mihin kukat hävisivät. Näin kun naakka nyppäsi yhden kukan terälehden. Olivat pitäneet ”salaattipöytänä” sitä, kun oli siinä vesipurkin vieressä.  Kai ne jotain hyvää niistä kukkasista sitten löysivät. Siirsin kukan metrin päähän ja sai olla rauhassa.                                                                                                                 Kesää odotellen Sisko



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti