lauantai 12. lokakuuta 2019

LAKIIN PERUSTUVAT KULJETUSPALVELUT 3

Tapaturman, sairauden taikka vamman niin vaatiessa, on Suomen lakeihin määritelty erilaisia kuljetuspalveluita liikkumista helpottamaan. Kenelle sellaisia myönnetään, kuinka niitä voi hakea ja miten toimitaan niitä hyödynnettäessä? Yhdistävä tekijä selkeyttää niistä kolmea pääasiallisinta, kolmessa perättäisessä postauksessaan ja niiden jokaisen lopussa on linkki, josta tiivisteltelmän saa tulostettavakseen. Koosteet on kerännyt ja päivittänyt Päivi.
Taksi-kyltti.Nyt vuorossa on
SHL-kuljetus eli
Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu 

Sosiaalihuoltolain (SHL) mukaan voidaan järjestää kuljetuspalveluita. Se on eräs kotihoidon tukipalvelu. SHL:n mukaiset kuljetuspalvelut koskevat niitä yli 65-vuotiaita henkilöitä, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa, mutta jotka eivät ole vaikeavammaisia. SHL:n kuljetuspalveluilla helpotetaan erityisesti ikääntyneiden liikunta- tai toimintarajoitteisten henkilöiden arjessa selviytymistä. SHL:n kuljetuspalvelujen on tarkoitus tukea asiakkaan omatoimisuutta ja selviytymistä kotona myöntämällä apua asiointi- ja virkistyspalveluiden saatavuuteen.

Sosiaalihuoltolaki antaa kunnalle mahdollisuuden käyttää kuljetuspalveluja myönnettäessä tarveharkintaa. Tästä syystä matkoja on voitu myöntää eri määrä eri henkilöille. Yleensä yhdensuuntaisia matkoja saa 2-10 käytettäväksi kuukauden aikana. Palvelu myönnetään niille henkilöille, joilla on sairaudesta tai vammasta johtuen erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja ko. vamma tai sairaus estää julkisten kulkuvälineiden käyttämisen. Nämä SHL:n kuljetuspalvelut eivät koske niitä henkilöitä, jotka pystyvät käyttämään palveluliikennettä tai julkisia kulkuvälineitä, kuten Paikkua.

SHL:n kuljetuspalveluita myönnetään pääsääntöisesti asiointikäyntien hoitamiseen sekä virkistäytymiskäyttöön. Matkoja voi käyttää vain Salon kaupungin alueen sisällä. Kuljetuspalvelumatkat myönnetään kuukausikohtaisesti, eikä niitä voida siirtää seuraavaan kuukauteen. Myönnetyt matkat ovat aina yhdensuuntaisia.

Kun sinulle on myönnetty SHL:n mukainen kuljetuspalvelu, tilaat itse matkan. Saadessasi päätöksen SHL:n mukaisista kuljetusmatkoista, saat myös ohjeen matkojen tilaamisesta, korvaamisesta ja muista kortin käyttöön liittyvistä asioista.

SHL:n perustuva LIKUMA-kortti.

Matkaan lähtiessäsi taksinkuljettaja tarkistaa kortinlukulaitteesta, että korttisi on voimassa ja kelpaa maksuvälineeksi. LIKUMA- eli taksikorttisi on henkilökohtainen: et saa luovuttaa sitä kenenkään muun haltuun tai jättää taksikuskin säilytykseen. Mikäli taksi perii ennakkotilausmaksun, tätä maksua ei taksikortilla voi maksaa. Asiointi- ja ennakkotilausmaksut sinun on maksettava itse. Taksikorttia voi käyttää odotusajan maksamiseen silloin, kun odottaminen on edullisempaa kuin uuden taksin tilaaminen. Mikäli uusi matka on edullisempi, mutta haluat taksin odottavan, maksat itse odotusajan.

Taksikortilla matkustaessasi saat maksutta mukaasi saattajan. Ryhmämatkassa (useampia taksikortin käyttäjiä samassa kuljetuksessa) matka veloitetaan vain yhdeltä kortilta ja jokainen kyydissä ollut taksikortin käyttäjä maksaa omavastuun. Omavastuu on yhdensuuntaiselta matkalta 3.30 euroa Salossa. Omavastuuosuus vähennetään aina kaupungin maksamasta osuudesta, joten ryhmämatkoja kannattaa suosia myös kaupungin näkökulmasta. Ja kyllähän se myös lisää taksimatkoja, kun ja jos voi matkustaa yhdessä muiden kanssa. Jos matkassa on mukana sellaisia henkilöitä, joilla ei ole taksikorttia, kuljettaja perii näiltä heidän osuutensa matkan hinnasta. Matka maksetaan aina kuljettajalle.

Omavastuuosuutta  ei peritä sotiin vuosina 1939-45 osallistuneilta sotainvalideilta, rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuk-sen tai rintamatunnuksen omaavilta rintamaveteraaneilta.

Jättäessäsi hakemuksen sinulla on 3 kuukautta aikaa toimittaa kaikki liitteet. Mikäli liitteitä ei toimiteta, hakemus raukeaa.

Kun haet LIKUMA- eli taksikorttia sosiaalihuoltolain perusteella, toimi näin:
1.     Täytä hakemuskaavake, jonka saa vaikka Salon kaupungin infosta, kaupungin kotisivulta

tai osoitteesta
satu.kalliomaki@salo.fi

Saat apua myös SYTYn toimistolta!

2.   Hanki lääkärintodistus, joka sisältää selvityksen vammasta/ sairaudesta, jonka perusteella kuljetuspalvelua haetaan.
3.    Ota yhteys palveluohjaukseen
p. 02 772 6100 klo 9-12, jos tarvitset apua.
4.   Palauta hakemus osoitteella:

Salon kaupunki/vanhuspalvelut/kuljetuspalvelu
Tehdaskatu 2, 24100 Salo



PS. Tulostettavan tiedoston saat tästä linkistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti