keskiviikko 9. lokakuuta 2019

LAKIIN PERUSTUVAT KULJETUSPALVELUT 2

Tapaturman, sairauden taikka vamman niin vaatiessa, on Suomen lakeihin määritelty erilaisia kuljetuspalveluita liikkumista helpottamaan. Kenelle sellaisia myönnetään, kuinka niitä voi hakea ja miten toimitaan niitä hyödynnettäessä? Yhdistävä tekijä selkeyttää niistä kolmea pääasiallisinta, kolmessa perättäisessä postauksessaan ja niiden jokaisen lopussa on linkki, josta tiivisteltelmän saa tulostettavakseen. Koosteet on kerännyt ja päivittänyt Päivi.


Taksi-logo.  Nyt vuorossa on
  VPL eli Vammaispalvelulain 
  mukainen kuljetuspalvelu

Kunnan on järjestettävä vaikeavammaisille henkilöille kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen. Kuljetuspalveluja ja niihin liittyviä saattajapalveluja järjestettäessä vaikeavammaisena henkilönä pidetään henkilöä, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa tai sairautensa vuoksi voi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.

Kuljetuspalvelua voi käyttää asiointi- ja virkistysmatkoihin Salon kaupungin ja lähikuntien alueilla. Näitä lähikuntia ovat Kemiönsaari, Koski Tl, Lohja, Marttila, Paimio, Raasepori, Sauvo ja Somero.

Kuljetuspalvelumatkat myönnetään kuukausikohtaisesti eikä niitä voi siirtää seuraavalle kuukaudelle. Matkat myönnetään yhdensuuntaisina ja niitä on myönnettävä vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa.


VPL:n perustuva LIKUMA-kortti.

Taksia tilattaessa tulee ilmoittaa, että matka tehdään Likuma-taksikortilla. Matkalle lähdettäessä kuljettaja tarkistaa kortinlukijasta etukäteen, että kortti on voimassa ja kelpaa maksuvälineeksi. Maksu suoritetaan Likuma -kortilla, joka on henkilökohtainen. Kuljettajalla on oikeus tarkistaa asiakkaan henkilöllisyys. Likuma -korttia ei saa luovuttaa toiselle henkilölle, eikä se saa jäädä taksinkuljettajalle.

Likuma -kortilla ei saa maksaa taksin suorittamaa asiointia, eikä ennakkotilausmaksua. VPL matkoista ei saa periä ennakkotilausmaksua. Mikäli odotus tulee halvemmaksi asiointikohteessa kuin toisen auton tilaaminen paikalle, voidaan maksu odotuksesta sisällyttää matkan hintaan. Tästä ylimenevä odotusmaksu tulee asiakkaan maksettavaksi.

Salon kaupungin maksamat matkat tulee ajaa kaikin tavoin edullisinta vaihtoehtoa (reitti, auton tilaaminen yms.) käyttäen. Likuma-kortilla saattaja matkustaa mukana maksutta.

Ryhmäkuljetuksissa (useampi taksikortin käyttäjä samassa kyydissä) matka veloitetaan vain yhdeltä Likuma-kortilta ja jokaiselta kyyditettävältä peritään omavastuuosuus saattajia lukuunottamatta. Omavastuuosuudet vähennetään kaupungin maksamasta loppusummasta. Asiakkaan ja saattajan mukana matkustavalta opiskelijalta ei peritä omavastuuosuutta.

Mikäli kuljetukseen osallistuu muita matkustajia, taksin kuljettaja perii jokaiselta tämän osuuden matkan kustannuksista.

Korvattava matka on aina yhdensuuntainen matka. Yhdensuuntainen matka ajetaan aina suorinta reittiä asiointikohteeseen. Pyydettyyn kohteeseen saavuttaessa matka maksetaan välittömästi kuljettajalle. Paluu kotiin tai muuhun asiointikohteeseen on oma erillinen matkansa.

Taksamittari ilmoittaa matkan omavastuuosuuden / omavastuuosuuksien euromäärän ja taksi laskuttaa loppuosan matkan hinnasta Salon kaupungilta. Matkan omavastuuosuus maksetaan taksissa. Asiakkaan omavastuuna käytetään kertalipputaksaa, kun matka tapahtuu Salon sisällä. Silloin omavastuun osuus on 3.30 euroa yhdensuuntaiselta matkalta. Kun matkustetaan lähikuntien alueella, omavastuu määräytyy kilometriperusteisesti. Opiskelu- ja työmatkojen omavastuu määräytyy tapauskohtaisesti.

Kuljettaja antaa aina asiakkaalle matkasta kuitin.

Jos Likuma-kortti on viallinen, eikä maksua voi suorittaa sillä, tulee asiakkaan ottaa mahdollisimman pian yhteyttä Salon kaupungin vammaispalveluiden toimistosihteeriin.

Vammaispalveluilla on velvollisuus seurata ajetuista matkoista aiheutuneita kustannuksia. Mikäli ohjeiden vastaista käyttöä todetaan, tästä aiheutuneet kustannukset peritään takaisin vammaispalveluiden asiakkaalta. Likuma -kortin ohjeiden vastainen käyttö johtaa kortin pois ottamiseen. Asiakkailta voidaan kieltää vakiotaksin käyttö, jos laskutuksissa ilmenee väärinkäytöksiä ajomatkaan tai laskutukseen liittyen.  Tällöin kaupunki ryhtyy laillisiin toimenpiteisiin ko. autoilijaa kohtaan.

Likuma -kortti on palautettava kaupungin vammaispalveluihin, kun sen käyttöoikeus päättyy. Käyttöoikeus päättyy, jos asiakas muuttaa toiselle paikkakunnalle, kuolee tai päätöksen voimassaolo lakkaa. Jos Likuma -kortti katoaa tai se vioittuu, pyydetään asiakasta ottamaan yhteyttä Salon kaupungin vammaispalveluiden toimistosihteeriin. Likuma -korttia on säilytettävä aina huolellisesti.

Lisätietoja vammaispalvelulain mukaisista 
kuljetuspalveluista saat vammaispalveluiden 
toimistosihteeri Ria Vaaralta 
p. 02 778 3109, ma-pe klo 9-11.

Vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluja haetaan samalla lomakkeella kuin sosiaalihuoltolain mukaisia kuljetuspalveluja.

Toimi näin:
1.     Täytä hakemuskaavake, jonka saa vaikka Salon kaupungin infosta, kaupungin kotisivulta
tai osoitteesta ria.vaara@salo.fi
Saat apua myös SYTYn toimistolta!
2.   Hanki lääkärintodistus, joka sisältää selvityksen vammasta/ sairaudesta, jonka perusteella kuljetuspalvelua haetaan.
3.    Ota yhteys toimistosihteeriin, jos tarvitset apua. Voit soittaa Ria Vaaralle p. 02 778 3109, ma-pe klo 9-11.
4.   Palauta hakemus osoitteella:
Salon kaupunki/vammaispalvelut/kuljetuspalvelu
Tehdaskatu 2, 24100 Salo



PS. Tulostettavan tiedoston saat tästä linkistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti