lauantai 9. maaliskuuta 2019

Mökkimuistoja 2. Pääskyset

Olin Provinssissa kuuntelemassa toimittaja Lasse Kylänpään luentoa muuttolinnuista. Luennon sisältö liittyi vanhaan suomalaiseen sanontaan ”Kuu kiurusta kesää, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen ja pääskysestä ei päivääkään”. Eli edellä mainittujen pikkulintujen elämää tarkasteltiin valokuvien kautta. Surullista oli kuulla, että vain joka neljäs muuttomatkalle lähtenyt lintu palaa keväällä takaisin. 



Mökillä kevät oli lintujen tarkkailun aikaa. Eräänä keväänä alkoi aitan seinään ilmestyä savikokkareita. Niitä oli siellä täällä räystään alla muutama, kunnes yhtä alettiin rakentaa pidemmälle. Ja siihenhän sitten pääskyn pesä valmistui. Siellä sitten toinen pääsky istui ja hautoi, kunnes viisi poikasta kuoriutui. Munan kuoret pudotettiin maahan, jotta pesä pysyi siistinä. Myös jätökset emolinnut poistivat pesästä siihen saakka, että pikkupääskyt kasvoivat ja oppivat kääntämään peräpään laidan yli. Laitoin pesän alle edellisen vuoden mansikkalaatikkoon huussin kuiviketta. Näin ympäristö säilyi siistinä.

Rinnakkaiselo pääskysien kanssa sujui hyvin. Seurailin niiden touhuja päivisin ja arvostin kovin sitä ahkeruutta, millä ne pitivät hyttyskannan kurissa. Pääskyt oppivat tuntemaan minut. Sain hääräillä pihassa omia touhujani niiden häiriintymättä. Mutta heti kun tuli joku vieras, alkoi kova sirkutus ja säntäily edestakaisin. Ja nuohooja vasta häiriö oli, kiipesi jopa katolle. Sitä pääskyparin piti ihan yhdessä käydä ihmettelemässä ja lentämässä piipun ympärillä monta kierrosta.

Niin kaikki viisi pikkuista pääskynpoikasta kasvoi ja vihdoin koitti aika lähteä pesästä. Yksitellen ne lähtivät lentoon läheiselle koivun oksalle, johon emo heidät ruokki. Illaksi palattiin pesään kunnes viimeinenkin poikanen lähti lentoon. Hetken ne vielä viivähtivät pihan tuntumassa. Sitten matka etelää kohti alkoi.



Pihapiirissä pesi myös muita lintuja. Sieppopariskunta kasvatti poikueensa saunarakennuksen ikkunalla. Mökissä oli tehty ikkunaremontti ja ikkunapellin asennusta jouduttiin lykkäämään, kunnes pesä tyhjeni. Pöntössä oli talitintin pesä. Käpytikka kävi kaivamassa talitintin poikasen pesästä ja pudotti sen pihalle. Sieltä poikasen korjasin luonnon kiertokulkuun. 


Kevättä odotellessa tulee miettineeksi, että minkälainen olisi se kevät, jos muuttolintuja ei enää tulekaan. Tuo ajatus on erittäin surullinen. Muuttolinnuthan tuovat kevään tullessaan. Sitä odotellessa…
                                                     Eila







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti