lauantai 2. maaliskuuta 2019

Liukas laskiainen


Mitä sinun laskiaisperinteeseesi kuuluu? Minä oikein mietin ja mietin. Laskiainen on joka vuosi, mutta siinä ei ole enää samaa hehkua kuin lapsena. Oliko silloin talvisin enemmän lunta ja siksi laskiaisrieha oli perinne? Nyt ei joka vuosi ole lunta, joten perinteinen mäenlasku ei aina onnistu.



Lapsena laskiaisena juhlittiin usein pikkuserkun syntymäpäiviä ja niihin liittyi aina pulkkamäki, hiihtolenkki kyntöpellolla ja joskus potkukelkkailu kylätiellä. Päivän ehdoton suosikki oli kuitenkin jo pienellä tytöllä isossa kattilassa keitetty hirvisoppa. Pikkuserkun synttärit olivat koko kylän laskiaisrieha. Siellä menivät niin aikuiset kuin lapset mäkeä ylös ja alas ja touhuttiin lumen kanssa monin eri tavoin.

Omien lasten kanssa ei aina ole päästy laskiaisena mäkeen. Olemme kuitenkin osallistuneet erilaisiin laskiaisriehoihin, joihin niihinkin kuuluu mäenlasku, jos säät sen sallivat. Lisäksi on ollut sisäjuttuja, kuten askartelua ja leikkiä. Poniajelu on myös usein kuulunut ohjelmaan. Kuuma keitto on edelleen laskiaisen ruoka. Hernekeitto sen kuuluisi olla, mutta useimmiten se on jotain muuta. 

Mutta kaiken kruunaa aina se laskiaispulla! Minun mielestäni paras laskiaispulla on mansikkahillolla ja kermavaahdolla täytetty.  Ja sitten päästään siihen riidan aiheeseen… Mantelimassalla vai hillolla? Ja jos hillolla, millä hillolla… Vadelma vai mansikka? Mikä on sinun mielestäsi ainoa, oikea laskiaispulla? Tai kuten minun poikani sanovat, laiskiaispulla…
                             Päivi








2 kommenttia:

  1. Silloin joskus.
    Napakelkka, vesikelkka, sukset, potkukelkka olivat niitä välineitä jotka lasakiaisena tarvittiin. Ihan jokapäiväisiä talvisia välineitä joilla lasketeltiin mäen nyppylöistä lähtien aina peltojen ja metsien rotkoista yleisiin maanteihin asti. Hiekoituksista ei ollut haittaa eikä liioin autoliikenteestäkään. Mitä isonpi ja pidenpi alamäki, niin sen vauhdikkaammin laskettelu sujui.
    Laskiaisena kuului pitää meteliä. Kyllä sitä huudettiinkin: " Huroo, huroo, huroo kuului sen paikan murteella koko päivän; pitkiä, pitkiä pellavia. Yllämainitut välineet oli kovassa käytössä.
    Hernesoppa sian sorkkien kera keitettynä piti nälän kaukana. Asia oli erikseen ehtikö sitä riennoilta syömään.
    Äidin leipoma pulla oli hyvää, mutta kerma ei joutanut vispattavaksi vaahdoksi. Kerma käytettiin voin valmistukseen ja kirnupiimä oli mahdottoman hyvä juoma ruuan kanssa. Mustaherukkamehu oli hyvää, mutta makeuttamis ainnet oli tiukalla. Siirapit tehtiin itse sokerijuurikkaista, niinkuin perunajauhoistakin oltiin omavaraisia

    VastaaPoista
  2. Tässä hiukan haikaillut senkaltaisia kommentteja, joissa kerrottaisiin lapsuusmuistojen laskiaispullan olleen todellinen herkku. Ilman täytteitä ja syvällä lautasella kuumassa maidossa senverran pehmenneenä, että sen voi nauttia lusikalla jälkiruuaksi. Ja jos vielä siinä vaiheessa raikkaan pakkassään pistelyä tuntui pienesti poskipäissä, niin herkun jättämä makumuisto säilyi sitä pidempään. Tämäkin - ainakin nämä n. 75 vuotta - mielitekona...
    _IsoTimppa_

    VastaaPoista