Siinä
sitä on otsikko, jota en edes pyri perustelemaan, voihan se näinkin olla, mutta
vähän yliampuvalta tuo sanonta kuulostaa. Ja tuntuukin, että juuri tässä väittämässä sitä on paljolti. Itse olen kuullut
tämän todistelua pääasiassa naisten huulilta. Ehkä siinä on perää tuolla
sotaisessa maailmassa. Ainakin silloin joskus ne kokit olivat miehiä, jotka
niitä soppatykkejä latasivat siellä jossain.
Niin
sanottuja tumpeloita, osaamattomiahan kaiketi me vähän varttuneempi miesväki
tuppaamme yleensä olemaan noissa keittiöhommissa.
Nykyinen
elämänmeno on paljolti muuttunut. Niin sanottuja miesten ja naisten töitä on
pyritty sekoittamaan jo tuolla koulumaailmassakin. Silloin joskus oli tämäkin jakautuma
totista totta. Lukuunottamatta alaluokkien I–II lukuvuotta virkkuu-,
sukanparsimis-, mustekynänterän kuivainta ja korttikoteloa käsityötunneilla.
Niillä pojatkin oppivat neulaa ja lankaa käsittelemään. Tytöt tietenkin
jatkoivat harjoituksiaan, mutta pojat siirtyivät miehisimmille aloille – puutöihin
eli niihin miesten töihin. Nykyisin taidetaan puhua ”köksän” tunneista, kun
niihin ”naisten” töihin perehdytään.
Ajat
ovat muuttuneet tasapuolisempaan suuntaan. Suomen naiset olivat ensimmäisiä,
jotka pääsivät äänestämään. Tästä tasa-arvon symbolista on sanottava, että
siinä tarjottiin naisille mahdollisuutta hankkia se ”vankempi” tasa-arvo
miehiin nähden. Vielä tänä päivänä on eduskunnan vahvuus miesvaltainen.
Toisinsanoen nautimme naistemme luottamusta edelleenkin. No joutavatpa miehet
tekemään noita vähempiarvoisia duuneja. Hyvä kuitenkin, kun muutama nainen on
niitäkin touhuja valvomassa.
On
se nyt kumma, kun en pääse varsinaiseen kokkiasiaan, kun tulee muut asiaankuulumattomammat
jutut mieleen. En tiedä mistä olen tällaisen taipumuksen saanut. Äidinmaidosta
varmaankin, en ainakaan isän…. puolelta. Hän ei ainakaan ollut mikään
imettäväinen, vaan teki niitä miesten töitä ja tosissaan. Syrjäsilmällä hän
kuitenkin oli pienoisessa kokkikoulussa. Voin vakuuttaa, että tämä
havainnoimalla opittu kokkikoulu ei mennyt hukkaan. Leskeksi jäätyään hän
hämmästytti kylän leskinaiset pätevyydellään lieden äärellä. Jopa niin paljon,
että neuvoi näitä naispuolisia ”liesipoliiseja”, jotka olivat ikänsä olleet hellan
äärellä. Olivat he myös kokeneita ulkotöistä. Sillä silloin joskus työt
painottuvat pääosin naisten, kakaroiden ja niin sanottujen nostomiesten
harteille. Perheestä ja kodista huolenpitämisen ohessa.
KOKKAUSKURSSI
Sytyläiset
Eija-Riitasta lähtien olivat oivaltaneet selvittää josko uroot olisivat
halukkaita (ja riittävän rohkeita) kokeilemaan minkälaista on tehdä ruokaa ihan
ite – äijäporukassa. Itseäni huvitti tämä sinänsä oiva oivallus. Ei siinä muuta
niin hauskaa ollut, kuin ne jälkikorjaushommat. Mistä löytyy se armeija, joka
minunkin jälkeni siivoilee. Kas kun jostakin syystä olen hyvä sottaamaan, mutta
laiska korjaamaan jälkeni. Kokemusta on.
Kyllä
sitä jotenkuten teeveden saa kiehumaan, noin niinkuin siistillä tavalla, mutta
älkää antako suurempia tehtäviä minulle. Olen minä hyvä joissakin asioissa. Jos
on tarkoitus polttaa pohjaan paistokset tai keitokset, niin antakaa homma
nimenomaan minun haltuuni. Tulos on takuuvarma. Pannuja ja kattiloita en halua
puhdistaa. Siitä yksinkertaisesta syystä ettei Sytyn keittiössä ole työkaluja
siihen työhön. Pohjaanpolttamatonta porukkaa näet.
Kaikesta
huolimatta jouduin menemään jopa essukauppaan. Pitää sitä ”kokilla” jonkinlainen
tunnusmerkki olla. Siihen sijoitin 5 €. Satuin vielä saamaan sen
alennettuun hintaan. Posket innosta punaisina menin näytille essuineni. ”Ai sull on
oikein essukin”, oli kommentit. Olihan se muillakin äijillä, mutta he laittoivat sen
ylleen vasta myöhemmin ja keittiön puolelle siirryttyämme.
ALKUPALAT
Kaikissa
hienoissa lounastapahtumissa täytyy makunystyröiden avaamiseksi on oltava
alkupalat, kuulemma. Ilman alkupaloja ei vatsa saa kiihoketta ravinnon
nauttimiseen. Siinä suhteessa minä en kuulu tähän joukkoon – ruoka maistuu aina
hyvältä, jopa itse tekemäni ja pohjaan polttamani tekeleet. Kas kun siinä ei
voi epäonnistua – pohjaan polttamisessa, nimittäin. Eikä hankittuja
raaka-aineita raaski hukkaankaan heittää.
Sain
tehtäväkseni valmistaa Mummon kurkkuherkkua ja ihan alkutekijöistä lähtien.
Olin tästä mielissäni. Istuin keittiön pöydän äärellä jalat pöydän alla
tukevasti. Siinä oli helppo valmistella ja pilkkoa kasvihuonekurkku. Minun ei
tarvinnut takapuoltani nostaa tuolilta. Edestäni, pöydän päältä löytyivät
välineet ja raaka-aineet. Oli kippoa, leikkuulautaa, keittiöveistä, mutta yksi
väline puuttui – tähän tarkoitukseen oleellisen näppärä apuväline – juustohöylä. Nykyinen
taloustilaanteemmekin tarvitsee ehdottomasti juustohöylän, se on säästämisen A ja
O. Kuulemma!
Kuinka
kätevä se juustohöylä on millimetrin tarkassa työskentelyssä. Ajattelin, että
nyt minä sen näytän – tarkan työskentelyn. Kurkku tukevasti leikkuulaudalle ja
siitä sen kuoriminen alkoi. Biojätteisiin tuli ohutta, tasapaksua, vihreää
kuorta. Kurkusta siunaantui kuultava kirkas pötkylä leikkuulaudalle siivutettavaksi.
Nyt
minulla oli jo tuo juustohöylä, sellainen tukeva invamalli. Paksun, mutkalle
taivutetun työkalun käyttö oli joustavaa. Höylä oli vuorostaan leikkuupöydän
päällä ja viipalointi tapahtui viemällä kurkkua sen terään. Tätä ennen olin
tehnyt makuliemen kurkkua varten. Kolme desiä sokeria, 1,5 etikkaa ja viisi
raikasta vettä. Sokerin sulatus sekoittamalla ja valmista on.
Kurkkuviipaleet muhimaan seokseen ja sitten jääkaappiin odottelemaan. Kun
kokeilet, niin muista maistaa etikkaliemi. Tuore tilli lisää oikean maun.
JÄLKIRUOKA
No nyt kysyttiin jauhopeukaloita. Löytyi niitäkin joukostamme. Markku ainakin oli yksi heistä kolmesta, jotka saivat tehtäväkseen valmistaa Mustikkapiirakan murotaikinalla. Raskaampi puoli oli rikkoa ja eritellä kananmunan keltuaiset pois valkuaisten joukosta. Hyvin tuo näytti äijiltä sujuvan.
Yksi
vispilän vilske vain kuului kun piirakka oli jo uunissa.
Olin
jostakin kuullut, että munat voidaan rikkoa samaan kulhoon ja sitten imeä
keltuaiset 1/3 litran limupullolla, taikka jollakin pienellä muovipullolla.
Hyvin se minulta onnistui, tämä uusi munanerottelu systeemi.
Ryhmätyötä
porukka teki. Otteet olivat miesmäiset. Yhdessä reseptejä opiskeltiin. Mikä oli
opiskellessa kun ohjaamassa oli oikein kokkikoulun käynyt nuorehko mies. Hän
siinä kertoili muita harrastuksia, joita heidän perheellään oli. He kuulemma
kasvattavat itse juurekset, salaatit ja yrttikasvit. Omalla työllään,
omavaraisesti, niin kuin silloin joskus, ennenvanhaan. Tosin heillä tuntui
valikoima olevan paljon laajempi.
Ei
silloin ennen salaatteja, kaninruokaa, kasvatettu. Kaneja kylläkin. Eikä läheskään kaikilla ollut seinänvierustalla ”rekolii”, en ainakaan minä tehnyt sellaisista
havaintoa. Meillä oli! Ylpeä voin olla siitä, että äitini oli niin
edistyksellinen. Aika varhain keväällä vietiin tomaatintaimet seinänvierustaan
kasvamaan. Vanhat ikkunapokat laseineen asetettiin säilömään kevätkesän lämpöä
ja valoa kasvuston päälle. Siinä tomaatit kasvoivat hyvin, mutta kypsyminen oli
ihan eri juttu. Tuli niitä punaposkia pikkuhiljaa, mutta varsinainen syksyn
sato kypsytettiin pahvilaatikoissa.
Siinä
kokkimme kertoili ulkoiluharrastuksestaankin. Keväällä varhain alkaa melonta
kajakin kera. Siinä kun hän jutteli hakevansa raakamaitoa jostakin Angelniemen
lypsytilalta pakastustarkoitukseen, minulla välähti.
Jutussa
oli jotakin tuttua, varmasti olen jutellut hänen kanssaan aikaisemminkin. Hänen
piirteitään en kuitenkaan muistanut, en niin vähääkään, mutta tuttu kaverin
täytyy olla. Tuttu hän olikin – Salkkarin sivuston kautta. Olin vuosia sitten
lukenut artikkelin hänestä.
Kokkaushommat
jatkuivat. Veden lorina, kattilan kuplinta, paistinpannun kuulumaton sihinä ja
muunlainen pulputus puheen muodossa lisäsi kokkiäijien tunnelmaa. Kilo perunoita
joutui luovuttamaan nahkansa. Minä sain suorittaa kirurgin hommia pöydän
vieressä. Revittävänäni oli jäävuorisalaattia. Silputtavana oli
suppilovahveroita, tomaattia, kurkkua, pari omenaa. Pidot vaativat sen
”kaninruoka”annoksen pääruuan lisukkeeksi.
Hellan
takalevyllä kypsyivät kuoritut perunat ja etulevytkin olivat käytössä. Toisessa
paahtui saaristoleipäkuutiot ja toisessa paistui sipulisilppu.
Yksi
meistä oli sipulille ”allerginen”. Hän sanoi välttävänsä esim. kastiketta missä
on sipulia. Kammo sipulia kohtaan perustui sen näkemiseen, ei niinkään sipulin
makuun. Ilmanmuuta hänen tehtäväkseen tuli sipulin esivalmistelu kuullotettavaksi.
Kokkimestarimme
neuvoi kädestä pitäen tuon makeahkon herkun pilkkomisen. Sipuli halki napojen
kautta, leikkaat kannat puoliskoista pois. Nyt sipulit voi kuoria. Tämän
kuorimisen jälkeen sipuli leikkuulaudalle, tukeva ote tuotteesta ja veitsellä
viillät napojen suuntaisesti leikkaukset. Näitä viiltoja teet rinta rinnan,
mutta ei kuitenkaan ihan kantaan saakka, sipulin on pysyttävä koossa. Sitten
annat veitsen kulkea vaakatasossa, ei ihan loppuun asti nytkään. Tämän jälkeen
puolisko silputaan poikittaisin vedoin. Näin tehtynä silppu on tasalaatuista
kuullotettavaksi, ja odottamaan sen käyttöönottoa. Kattilassa valmistui
sienikastike, kermainen, sipulilla höystetty, maukas sellainen. Kuivattu timjami,
valkopippuri, suola mausteena.
UPPOMUNAT
Eturuokamme
vaati kananmunan per nenä. Kuopuksemme Jupe sai tehtäväkseen uppomunien
valmistamisen. Keitinvesi, runsas sellainen, ja ohje. Kaksi
osaa väkiviinaetikkaa ja kuusi osaa vettä. Kattilana korkeahkolaitainen
keittoastia. Kun vesi alkaa hymyillen kiehumaan laitat vaikkapa lusikan liikkeellä
veden pyörimään. Tähän pyörteeseen rikot kananmunan. Siinä muna pyörii virran
mukana ja kypsyy nautittavaan muotoon kolmessa minuutissa. Reikäkauhalla nostat
varovasti munan pois ja annat sen kuivua talouspapein päällä.
Nyt
olivat alkuruuan ainekset valmistettu kokoamisvaiheeseen asti. Valitset niin
sanotun leipälautasen, josta alkuruoka tarjoillaan. Lautasen keskelle asetat
jääkaappikylmää Mummon kurkkuhyvää reilun määrän. Tämän päälle tulee yksi
uppomuna. Teoksen ympärille asettelet paahdetut saaristolaisleivän kuutiot.
Annos oli ihan nautittavan näköinen ja eritoten nautittavan makuinen.
Itse
ihastuin siihen saaristolaisleivän makuun paahdettuna. Minusta leivän maku,
ilman rasvaa, pääsi oikeuksiinsa. Huomaa, että paahtamisessa ei käytetty rasvaa
lainkaan.
”Kaupan” salaateissa on paahdettuja hiivaleipäkuutioita. Itse kukin voi
käyttää tätä ideaa hyväkseen. ”Eräs paksusankainen taiteilijamme” käyttää
sanontaa; ei hullumpi, ei hullumpi suoritus!
Kello
ylitti puolenpäivän ja vesi kielellä odotimme päätapahtumaa. Pöytä oli katettu
Kamariin. Kattaus minun mielestäni oli jopa nautittavan hieno.
Kokkimestarimme
oli valinnut monipuolisen menün.
Söimme
maittavan ateriakokonaisuuden. Lähtiessäni tähän mukaan en osannut kuvitella
tekevämme tällaista kokonaisuutta, alkupaloista jälkiruokaan. Ja aivan kaikki
äijäporukalla!
Pääruokamme,
perunamuusi sienikastikkeella ja lisukkeena jäävuorisalaattia, siinä makujen
elämystä. Kruununa ihan itse valmistettu mustikkatorttu.
Minulla
on nyt ja tässä tilaisuus kiittää SYTY:n naisia. Ilmeisesti juuri heidän ansiotaan
oli, että teemapäivä näissä merkeissä toteutui. Me osallistujat olemme päivään
erittäin tyytyväisiä. Saimme kokemusta ja ennen kaikkea rohkeutta osallistua
tällaiseenkin toimintaan. Hyvä Äijät, tätä me vaadimme lisää.
Ei
nykyisin ole erikseen naisten ja miesten töitä. Minusta tuntuu, että on vain
naisten töitä, joihin miehetkin on tervetulleita. Ainakin joskus!
Niilo
JK.
Valitettavasti olin hukannut tai piilottanut päivästä taltioimani lähdeaineisto.
Ehkä tämäkin juttu olisi ollut toisenlainen. Nyt tuli kirjoiteltua ihan oman
muistikuvani mukaan.
Sitä
edelleen ihmettelen, kuka meillä noita papereita siirtelee, kun aina kaikkea
saa etsiä ja olla harmissaan. Kyllä minä sen vielä tavoitan, olen kuitenkin sen
verran juoni heppu, että varmasti paljastut…
Tuttu osoite
...yhden klikkauksen
päässä tästä logosta
Jos olet tullut tähän sivustoon jostain linkistä
ja nyt näyttää, ettei kommenttien jälkeen ole
enää mitään luettavaa niin ei syytä huoleen:
SKROLLAA VAIN ALASPÄIN
sieltä tulee vastaan rivi, jossa
Etusivu ja Vanhempi viesti
ja nyt näyttää, ettei kommenttien jälkeen ole
enää mitään luettavaa niin ei syytä huoleen:
SKROLLAA VAIN ALASPÄIN
sieltä tulee vastaan rivi, jossa
Etusivu ja Vanhempi viesti
ovat linkkejä jatkoon!
Kauhan lisäksi tuntuu myös kynä pysyvän Niilon kädessä!
VastaaPoistaKyllä pysyy 'nestori'-Niilolla niin kauha kuin kynäkin! Ja kun miehen on oppinut tuntemaan tarkemmin - kokkailutaidoiltaankin - niin turhaa on vähättelynsä ja pohjaanpolttamissuuntauskin. Olen ollut vuosien mittaan tilaisuudessa useaan kertaan nauttia hänen laittamiaan ateriakokonaisuuksia, sekä kaksin, että isoillekin porukoille, monipuolisuudesta notkuvan pöydän äärellä nauttien. Perinteisestä lohisopasta aina moderneihin susheihin! Lisukkeineen. Puhumattakaan hänen spesiaaliletuistaan nuotioilla ja grillitulilla, joilla lienee istuskellut melko moni SYTYläinen nokeamassa makkaroita alkuruuaksi.
VastaaPoistaKirjoittelupuoli - näin julkisemmin - on vasta alle 10 vuoden tulosta, mutta innostus ja sanailujen hallitseminen korvaavat moneen tekstintekijään verraten puuttuvat opinnot. Hyvä Niilo - "tätä me vaadimme lisää"!
Tuona päivänä SYTYssä leijaili mitä herkullisin tuoksu ja aikaansaanoksiinsa tyytyväisten miesten myhäily.
VastaaPoista