Silviisii
ja just nii. Miult jäi jostaki ajatuksehein kii niihe äijinkii kans kokattuihi
ruokii ja muihinkii lapsuuvve makusteloihe. Eihä niist kaikkii, maistuviikaa,
muista, eikä ossaa niihe resettilöit, jotta vois kehhuu, jot miepä tien nyt
tämmösii evväit, mutt jotakii on mielessäin pysynt. Ja tullu jälestpäinkii
tehyks.
Niinku nyt
nääkii halstaroijut mujjeet. Erikoisuuten, joit myö tehtii kyökis ja ilma
halstarii! Puuhella liitil, siihe isomma levy kohal ripoteltii karkijaa suolaa
ja niihe pääl lavottii muikkuloit vier vieree. Hyvä tul ko ol hellapesäs, nii
melko joutui sai kalat kiäntää ja sit kohta kerätä kypsin lautasellee. Kärryyhä
siint tulj, mutta ko piti vähäse aikaa läpivettoo, niij ei ennää syyvessää huomantkaa.
Ja hyvält maistuit. Jotkuut halstaroittivat kalloi karjakeittiö pesäs, siin
millä lämmitettii veit appeesii. Ja siin tulel, halkoloihe päälhä, niist
tulliit vielkii makijampii – ja nokisempiikii, vaik sillo ei viel taint kukkaa
ies ollu tietone mistää karsiokeenilöist. Pahimpii palaneit kohtii – varsikii
isompii kalloi haltaroijjes, ko piti pittää vähä kauvemmi, jot kypsyit – niist
sit raaputeltii veite kärel poikkee enne syömist.
Monpuoline
ja kovast tykätty ruokakalahaa se muje olkii. Ja siel Saimaa lähivesiskii niitä
piisais. Ja kuka ei ite pitänt verkkoloi, nii naapurist sai ain sillotällö
pannulise taik parikii, ko olliit osant laskee verkkosa oikijal kohal. Vee
lämpimä kans ol oltava tarkkan, jot pitikö pyyvöt olla välveissä, pinna
tuntumas vaiko iha pohjaa myöte. Mutt hyväst saatii kaallaa, eikä juur
varsinaisest verkoil muit lajiloi pyyvettykkää, ko muikkuloi. Kutulahnaa
tietekii riimuverkkoloihe kans. Heti hauekuvu jälkee ja sitt toise kerra ko
tuomi kukki ja viel kerra juhannuslahnoikii. Enne ko lahna kuti kolmaast,
nykyjää kuulemma vaa kerra, mutt eri paikois er aikoin. Ja sit viel ol merrat
ja rysät ja tulliit rautalankakatiskatkii, joil sitte saatii vaihteluu
syönti-kaloloihe.
Jollokii
ko saatii isoiki kaloi (ko kaik niist ei päässeet karkuukaa), nii niihe kans
päästii er konstiloil tekemää ruokii. Isompii haukii piti hauvutella hiljasel
vaik mite viisii, ennekö siint sai suummukase. Mut ko millo sattu reilukokoine
lahna nousemaa, nii siint vast tul herkkuu. Siihe ku ol perkaamise jälkee saatu
sopivast suolaa sisäl ja pääl, nii se paketoitii kasteltuu voipaperii, usiammal
kierroksel, ja sitt ol monnii märkii sanomalehtii, mihi se paketti käärittii
huolel, ennenko se pistettii saunauunipessää, sit ko siin ol jo kunno hiillos
ja jokune kekälekki viel punasen. Siel se sitte sai ol ilma kiiret, tokko lie
kukkaa kellost katsontkaa, mutt ko alkoit kaik niist sanomalehist olla enämp
ruskeit, nii sitte otettii uunikouku kaa se sielt pois ja ette kyl uso, mite on
makijal. Jos ette oo pääst millokaa semmost maistamaa.
Kalahaa
se olkii aikaviisii pääruokan, ko sikoloi ei olt monnii ja lihatiinust piti
riittää pitkäl kevvääsee. Suolakalloi tehtii kans usjammal erlailla,
tönkkösuolasest muikust aitakatol kuivatettuu kälvikallaa, jota saatii
pienemmist lahnoloist ja isommist säristkii. Niitä sit syötii potattiloihe kans
siltänää taik sitte niihe pääll keitettyin. Ja ainaki mei mummolas muikkukukko
ol usijamma kerra kuukauves uunis, ainaki talve ajal, ko uunii pit lämmiittää
vakituisee. Jollokii kukkokii tehtii pienist ahvenist, ko kevväel niitä tul
katiskast, jollokii rutostkii. Eikä olt huonommakune sekkää.
Mut sit
muistelej, jot jollokii harvo saatii ryynrokkaa. Lie olna jostakii kaukast
perimää vanhast Karjalast mist Ukko-Peka suku ol tulna Saimaa saar’maihi
jollokii jo 1600-luvu lopul. Karjalapaistiiha tehtii tietekii ja iha vanhal
viisii, jot lihhoi ensi palvattii uunis ruskijaks ja vast sitte pantii ne rautapattaa
taik savpottii ja sinne makuainei kiuhuva vee kans. Jollokii, lie olna mummo
mielteko, sinne karjalapaisti liemee kaavettiikii kokonaisii otraryynilöi ja ne
sai sit turvota ja kypsyy tuntitolkul uunisuus, mihi se pata ol uhvatal
nostettu. Ja se ol miust nii mukava makust, jot vielkii oun jollokii innostunt
kokkeilemmaa, jot onnistuuks viel. Ja onnistunu on! Siintkii kiistelööt – siel
itä-Suome suunnalkii – jot mitä muit lihoi karjalapaistii kuuluu, ko sikkaa ja luulliskii
lehmälihhaa. Jos millo ol lammast, nii joku pien kimpale sitäkii, mut maksaa
taik munuaisii ei meil siihe kuulunt. Ja niitkii jotkut sannoot laittavaasa. Meil
ol reilust sipulii ja saatto olla porkkanoikii, mutt en muist jot muit
juureksii. Vaa mikä se milläkii ruuval on se oikija ohje ja sen ainekset!
Makuja ko on toenperrää paljo ja erlaisii. Miust passaa semmone, mist tullee
maha täyveks ja jääp mukava maku suuhukii. Tokko ois kovi pahaks, vaiks se
olsiit viel vähemp epäterveelline, mutt semmone om miu mielein, jot kovast
terveellisis harvo oikee hyvää onkaa – makujaa…
Niitä
entisaikoloihe evväit mie pijän eelleen lempiruokinain, kaikkine
epäterveellisyyksineekii. Onneks ei tule iha yleaikaa semmosii kuitekaa
kokkailtuu! Sielt entisest nousoo kyl monenmoist erlaist ruokapuolt mielee ja
viel niij, jot iha sova aikankaa meil maal ei juur olna mittää korvikeruokii. Mummolas
ol ain kaks potsii, yks ko ei liho samalviisii, jos ei oo kilvasyöjää. Se toine
ol meil. Sielt saatii munniikii ja kaniloit piettii pihahäkis. Ol meil kerra pässikii,
mut hää hirtti ihtesä, ko pistettii paraki seinävvierusnurmee syömää ja
tikapuihe kii. Ei osant kiertää ko yhel suunnal ja pahasthaa siin käi. Potatit
saatii naapuri pellost, ko autettii kevvää ja syksy kans niihe panos ja
nostamises. Ja maitotinki ol sit toisest naapurist, missä ol enemp lehmii.
Semmone kahe litra pääläri vietii pestyn männessää sinne naveta seinustal
tehtyy hyllyy ja sielt otettii se meijä toine samanlaine, mis sit ol kaks
litraa lypsylämmint maitoo. Joka toine ilta tuommonenkii reissu kuulu ohjelmaa.
Sit ko siel tul uusii vasikoit, nii saatii ternimaitookii, jost synty mahottoma
makija uunijuusto.
Näist
nykyaikasist ruokiloist alkaa uunilenkki olla se korvaava herkku, ko millo
alkaa oikeiviisii miel tekemää entisii. Se ku on yle helppo laittaa ja tehä!
Eikä muutosinkaa kovi isotöisii kokkihommii oikee ennää eisty, lie ijälläkkii
jo osasa siinkii laiskuuves. Mutt kyl kuitekii kaks-kolm kertaa viikos kattilat
ja pannut hellal kuumentuut. Ja joka aamu miul alkaa kaurapuurol. Appiukkoin
opi mukkaa sitä pittää keittää suures kattilas ja sitt yhe aamu tarpee jälkee
ainaskii kolmen seuraavan paistaa siint aamuseksee. Onha niit kuulemma
neljävilja ryynilöitkii! Saap nähä, jos kuitekii huomisaamuks tekiskii
ohrapuuroo, oikee maitoo ja uunis, siinthä sais tälle päiväl sen lämpimä ruuva,
jollast ilma ei kuulemma sais mikkää päivä jäähä. Ja ko näit tekkee ite, nii ei
tule mielpahhaa, jot tännää mie olisin kyl mieluummi syönt… Nyt mie sit
pistänkii pienel jo uuni lämpiämmää – sähkölhää sellanenki käyp nykyjää – ja
lähen tuost korttelkaupastan maijohakureissul. Onneks ko sitäkii o laktoosittoman,
jottei pauku nii pahast jälestpäi.
Jot näil männää… ens kertaa ast!
IsoTimppa
IsoTimppa
Ihan vaan uteliaisuudesta mietin; onko eroa merikalan ja järvikalan maussa, siis jos kalalaji on sama?
VastaaPoistaLiekkö nuis mittää muuta ko tunne-eroloi ja joillakii nim - se ku tää muikkukii mere puolel, ainakii Pohjanlahen perukas, ol nimijää maiva. Mutt hyväst maistu sekkii, ko jollonkii oon pääst makustelemaa...
PoistaYksinkertaista ja maistuvaa, puhdasta ja prosessoimatonta tuo ruoka ennenaikaan.
VastaaPoista