Ennen käytiin itse metsässä noukkimassa puolukoita ja muita marjoja. Jo kouluaikana, silloin kun oli näitä pienempiä kouluja, joissa oli oma keittäjä. Veimme litran pari puolukoita kouluun, jotta saimme talvella syödä puuroa. Lauantait oli silloin vielä koulupäiviä, saimme silloin yleensä jotain kevyempää lounasta.
Kun
jokainen vei, niin olihan niitä siellä talveksi. Puolukka kun säilyy hyvin
viileässä, kun hiukan survoi pinnan rikki. Vispipuuroa silloin tehtiin
puolukoista. Nythän sitäkin saa kaupasta valmiina.
Mutta
kuinka helppoa se on itse tehdä.
Mannaryynejä ja vettä sekä hiukan sokeria ja tietysti niitä puolukoita.
Vettä
kiehumaan, laitan yleensä puolukat joukkoon kun alkaa kiehumaan. Hetken aikaa
niitä keittää, 7-10 minuuttia. Siivilöin puolukat pois ja laitan kattilan
uudelleen levylle. (Jotkut jättää puolukat puuron joukkoon, mutta se on
makuasia.) Sekoitetaan mannaryynit
joukkoon. Annetaan kiehua noin 10- 15 minuuttia. Ryynit kannattaa vatkata
kunnolla joukkoon. Lopuksi laitan sokerin. Kun otan kattilan liedeltä,
sähkövatkain käyttöön, vatkataan puuroa niin, että vaalenee, tulee
kuohkeaksi. Valmiin puuron päälle voi laittaa hiukan sokeria, jotta ei tule
kuorta puuron päälle. Jäähtymistä voi vauhdittaa laittamalla puuroastia kylmään
veteen. Nautitaan maidon kera.
Nautitaan
T. Sisko
Telepatiaa...rappusilla odottaa vispipuuro jäähtymistä vatkattavaksi. Minä teen sen tummista ryyneistä ja puolukatkin sinne jää - ne itsekerätyt.
VastaaPoistaLaitan puolukat ensin sauvaseloittimella tai blenderillä hienoksi, jolloin kuoret jäävät kuituna puuroon. Jatko sujuu Siskon ohjeella tummista tai vaaleista suurimoista :)
VastaaPoistaEija-Riitta