lauantai 12. joulukuuta 2020

Vispipuuro

Ennen käytiin itse metsässä noukkimassa puolukoita ja muita marjoja.  Jo kouluaikana, silloin kun oli näitä pienempiä kouluja, joissa oli oma keittäjä. Veimme litran pari puolukoita kouluun, jotta saimme talvella syödä puuroa. Lauantait oli silloin vielä koulupäiviä, saimme silloin yleensä jotain kevyempää lounasta.

Houkuttelevan näköinen annos vispipuuroa, "koristeena" muutama puolukka siinä päällä.

Kun jokainen vei, niin olihan niitä siellä talveksi. Puolukka kun säilyy hyvin viileässä, kun hiukan survoi pinnan rikki.  Vispipuuroa silloin tehtiin puolukoista. Nythän sitäkin saa kaupasta valmiina. 

 

Mutta kuinka helppoa se on itse tehdä. 

 

Mannaryynejä ja vettä sekä hiukan sokeria ja tietysti niitä puolukoita.

Juuri poitun raikkailta näyttäviä, kypsiä ja punaisena loistavia puolukoita kulhossa.

Vettä kiehumaan, laitan yleensä puolukat joukkoon kun alkaa kiehumaan. Hetken aikaa niitä keittää, 7-10 minuuttia. Siivilöin puolukat pois ja laitan kattilan uudelleen levylle. (Jotkut jättää puolukat puuron joukkoon, mutta se on makuasia.)  Sekoitetaan mannaryynit joukkoon.  Annetaan kiehua noin 10- 15 minuuttia. Ryynit kannattaa vatkata kunnolla joukkoon. Lopuksi laitan sokerin.  Kun otan kattilan liedeltä, sähkövatkain käyttöön, vatkataan puuroa niin, että vaalenee, tulee kuohkeaksi. Valmiin puuron päälle voi laittaa hiukan sokeria, jotta ei tule kuorta puuron päälle. Jäähtymistä voi vauhdittaa laittamalla puuroastia kylmään veteen. Nautitaan maidon kera. 

 

                                       Nautitaan T. Sisko

 




2 kommenttia:

  1. LiisaS08:40

    Telepatiaa...rappusilla odottaa vispipuuro jäähtymistä vatkattavaksi. Minä teen sen tummista ryyneistä ja puolukatkin sinne jää - ne itsekerätyt.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi12:40

    Laitan puolukat ensin sauvaseloittimella tai blenderillä hienoksi, jolloin kuoret jäävät kuituna puuroon. Jatko sujuu Siskon ohjeella tummista tai vaaleista suurimoista :)

    Eija-Riitta

    VastaaPoista