lauantai 31. elokuuta 2019

Muu maa mustikka!

Kuvassa muutama sankollinen mustikoita kollasina, jonka keskellä kaistale kesäistä kukkaniittyä

Marjojen ja hedelmien aika on yhä parhaimmillaan – vaikka tarjontaahan nykyisellään riittääkin ympäri vuoden. Nyt on kyse kotimaisista vastaan maailmalta tuoduista houkutuksista. Molempia löytyy; mitä siis valitsemme?

Nuo perusmarjamme metsästä ja puutarhasta poimittuina pitänevät puolensa ja johtoasemansa juuri näillä satokauden ajankohtaisuuksilla. Tosin ympärivuotisuuteen myös marjoja tuodaan maailmalta. Joka tapauksessa kotimaisista tiedämme aivan luontaisestikin niiden varmuudella täyttävän niin vitamiini- kuin flavonoiditarpeittemme vaatimukset, kasvavathan ne puhtaissa ympäristöissä arktisen kesämme erikoisolosuhteissa. Eikä kesämarjoille juurikaan tuotane kilpailijoita muista maista – mustikoillekaan…

Hedelmäkauden avausta odottelemme jo marjasadon kanssa samanaikaisena alkavaksi, lähinnä alkuun kotimaisten luumujen ja omenien sadosta – ja niillekin on jo tuontipuolella tarjontaa. Kiireisimpien ostellessa niitäkin jo tuontilajikkeista. Vuosittaiset sadothan vaihtelevat laatunsa ja määriensä suhteen, joten lienee hyväkin, että emme ole aivan täysin kotimaisuuden varassa. Viime vuosina on uutisoitu Ahvenanmaalle perustettujen uudenaikaisten vähähappisten varastointitilojen avulla saatavan myös omaa satoamme säilymään aiempaa pidemmälle talveen. Nyt tuollaisia varastoja on saatu myös manner-Suomen puolelle, joten voinemme odottaa kotimaan omenasatoa nahistumattomana ja maukkaana riittäväksi pitkälle kevättalvellekin.

Mutta! Kauppojen myymästä omenasta yhä yli 90 prosenttia tulee ulkomailta! Miksiköhän? Olemmeko vain tottuneet hollantilaisiin vahakiillotettuihin vai ratkaiseeko valinnassamme ainoastaan hinta? Ymmärrettäväähän on, että pienemmissä erissä ja ehkä ei niin täyskoneellistetussa poiminnassa ja pakkauksessa työn osuus kohottaa hintoja. 

Kuvassa kiiltäviä vihreitä omenia ja niiden keskellä yksi värikkään punainen  kesäomena

Mutta voisiko sitäkin valintaansa puntaroida työllistämisenkin kannalta ja poimia tarjonnasta valintamallikseen sen ”oman maan mansikan” – makeasta, pinnaltaan vahattomasta kotimaisesta omenasta nauttiakseen! Sen valinnan tuotto jäisi sentään Suomeen…

Tällä hetkellä lienee tosin vielä helppoa pitäytyä omenan osalta valinnassaan kotimaisuudessa – banaanisadothan lienevät Suomessa edelleen melkoisen niukkoja 😊, vaikka jo vuosia olemme nauttineet kotimaisista(kin) viinirypäleistä ja nyt on makusteltavana ollut uutisoinnissa jopa Suomessa kasvatettuja persikoitakin! Joskus on pakko ihmetellä, kuinka kaukomailla kasvaneet tuotteet tänne rahdattuina ovat lähitilojen tuotantoa halvempia. Siinä juuri se määrä kohtaa laadun ja suurissa erissä kauppaa käytäessä yksikköhintaan vaikuttava paine pienenee suhteessa. Olkoot ne erikoishedelmät, joita meillä ei pystytä (vielä) kasvattamaan, oma lukunsa, mutta JOS tarjolla on kotimainen vaihtoehto, niin ainakin makujen puhtaudessa ja herkullisuudessa niillä kilpailemme hintaakin vastaan!

Aikoinaan telkkarissa pyöri mainoksia, joissa lähes jankutettiin "Suosi suomalaista - osta kotimaista". Tällöin laskettiin kotimaisten ostojen työllistäviä vaikutuksia ja sitä, että kotimaassa raha jää tänne kiertoon, meitä itseämme hyödyttäen. Jokaisen suomalaisen tulisi pitää kotimaisuutta arvona, josta mieluusti maksaa jopa hieman enemmän. Tämä tuntuu monelta nykyään unohtuneen. Omenoitten ostossakin!
IsoTimpan allekirjoituslogo

PS. Elokuun viimeinen lauantai on julkistettu Suomen Luonnon päiväksi, jonka juhlavuuteen nuo otsikon mustikatkin liittyvät. juhlistetaan tätä kaikkea yhdessä: https://www.suomenluonnonpaiva.fi
Kuvassa Suomen Luonnon päivän tunnus sekä kehoitus "syö mustikkapiirakkaa"!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti